Američki nosač zastave otvoreno protiv Kine

LOPEZ LOMONG, američki atletičar sudanskog porijekla i nosač američke zastave na svečanosti otvaranja OI, jedna je od žrtava građanskog rata u Sudanu.

Danas 23-godišnji srednjeprugaš (nastupat će na 1500 metara) deset godina je boravio po izbjegličkim kampovima izvan Sudana nakon sukoba u Darfuru dok ga napokon nije usvojila jedna američka obitelj.

Lomong zamjera Kini podršku sudanske diktature, te odbijanje vize darfurskom aktivistu Joeyju Cheeku, koji je na Olimpijske igre želio doputovati privatno. Cheek je inače američki brzi klizač, osvajač zlatne medalje sa Zimskih olimpijskih igara u Torinu prije dvije godine.

"Razočaran sam što ga nema u Pekingu. On je olimpijski pobjednik i ne znam kako je moguće takvom sportašu uskratiti sudjelovanje na Olimpijskim igrama. No, neću ulaziti u odluke kineskih vlasti. Olimpijske su igre mirotvorni projekt. Tu sam da bih inspirirao djecu. Možda ću svojom pričom inspirirati i kinesku djecu, da slijede svoje snove i da premošćuju kulturalne prepreke", rekao je Lomong.

M.Š./Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više