Ančić "pomeo" i Henmana!

MARIO Ančić je pokazao kvalitetu za naslov wimbledonskog pobjednika. Tim Henman je izgledao nemoćno. Opet mu se neki Hrvat našao na putu. Glatkih 3:0 u setovima za polufinale.

Kakva partija Marija Ančića! Kao da preko puta nije stajao peti nositelj i šesti igrač svijeta. Centralni teren. Četvrtfinale Wimbledona. Nevjerojatna mirnoća i "iskustvo" našeg tenisača. Ne, Henman nije igrao loše. Samo mu se opet neki ludi Hrvat našao na putu do prvog naslova u All England Clubu. Neka ovo bude osveta za Euro i neka se engleski novinari obruše na Henmana. Mada on nije ništa kriv što će oni opet iznositi podatak: od 1936. nemamo svog pobjednika.

U polufinalu koje je na rasporedu u petak, Ančić igra protiv Amerikanca Andya Roddicka, koji je rezultatom 7:6, 7:6, 6:3 svladao Sjenga Schalkena.

Naš tenisač je odlično ušao u meč. Jedinom mogućom igrom protiv Henmana, što znači dobar servis i puno strpljenja u igri, osvojio je prvi set.

Do petog gema u prvom setu praktički nismo gledali tenis. Igrači su odlično servirali. Prvi je zaprijetio Henman. Došao je na 15:30 i 30:40, no Mario je to bez većih teškoća spasio i poveo 3:2. Henman je opet prijetio u sedmom gemu. Mario je okrenuo 0:30 u 4:3 u gemovima. Nakon toga je bio Henmanov red za servis. Ančić je imao 30:40, ali lopta nije htjela preko mreže. U jedanaestom gemu Ančić je imao set loptu, 30:40. Henman se spasio, pa je prvi set otišao u tie-break. Prvi mini-break je napravio naš tenisač, što je bilo presudno. Pri vodstvu 3:2 uzeo je oba protivnikova servisa, nakon čega je iskoristio treću set loptu.

Početkom drugog seta primjetna je bila Henmanova nervoza kod serviranja. To je kulminiralo u petom gemu. Na 30:40 Englez je napravio dvostruku grešku i poklonio Ančiću break. Nažalost, na isti način je Ančić poklonio break Henmanu. 30:40 i dvostruka servis-greška. 3:3. Kakav sedmi gem. Henman nije osvojio ni poen na svoj servis. To je dokazalo da Ančićev prošli break nije bio slučajnost. U idućem gemu, poput najiskusnijih tenisača, Mario Ančić je spasio break loptu, a pri servisu za set je imao i sreće. 6:4. Gledali smo zanimljiv i neizvjestan tenis u drugom setu, ali nas je najviše radovala kvalitetna i mirna igra našeg tenisača.

Nismo mogli vjerovati da Ančić može nastaviti istim ritmom i u trećem setu. Pitali smo se kada će Henman ostvariti rezultatsku prednost. Ali, Mario kod 1:1 uzima servis protivniku. Polufinale je u tom trenutku bilo na vidiku. I došlo je jako brzo. Nakon izgubljenog servisa, Henman je pao. Ančić se nije osvrtao na semafor, samo je igrao svoju igru. Uzeo je još jedan servis i za kraj pokopao Britanca 6:2.

Ančić: Dobro vraćanje servisa dalo mi je samopouzdanje

Nakon plasmana u polufinale Wimbledona, kojeg je zaradio pobjedom protiv ljubimca domaće publike Tima Henmana, Mario Ančić nije skrivao zadovoljstvo.

"Trudio sam se biti smiren što je više moguće i uspjelo mi je. Odigrao sam zaista dobar meč", izjavio je Ančić.

Odlično vraćanje servisa u drugom i trećem setu presudilo je pobjednika. "Prvi je set bio doista težak. No, u drugom sam počeo vrlo dobro vraćati i to mi je dalo dodatno samopouzdanje, posebice kad sam bio na servisu. Tada sam zaista dobro igrao i držao sam sve pod kontrolom", kazao je Ančić.

Kiša, jedina stvar koja je mogla spasiti Henmana od poraza protiv Ančića, počela je padati neposredno nakon završetka meča.

STATISTIKA (Ančić : Henman)
POSTOTAK PRVOG SERVISA: 61:69
ASEVI: 11:4
WINNERI: 45:33
DVOSTRUKE SERVIS POGREŠKE: 5:6
NEPRISILJENE POGREŠKE: 10:12
OSVOJENI POENI: 102:87
BREAK PRILIKE: 4/8 : 1/2

Matko Rak

Pročitajte više