Anderson "bi potpisao za Hrvatsku", ali je li to Repešin smjer?

NAJBOLJI Cibonin igrač Alan Anderson uzburkao je duhove plasmanom izjave da bi volio zaigrati za hrvatsku košarkašku reprezentaciju. Dkako, ukoliko bi dobio poziv izbornika Jasmina Repeše. Cibonin Amerikanac tijekom intoniranja hrvatske himne na utakmicama košarkaškog prvenstva Hrvatske ruku drži na srcu, a u isticanju svog "hrvatstva" otišao bi, čini se, i korak dalje.

"Igrao bih. Zašto ne. Znam da su Roza, Kus i Prka u reprezentaciji. Znam da s njima mogu, kao i oni sa mnom. Ako su i ostali dečki takvi, ne vidim prepreku. Sjećam se da je vaš izbornik trenirao Romu i da je prilično 'cool'", rekao je Alan Anderson za Večernji list.

Stalni kroničari košarkaških prilka u zemlji kažu da bi Anderson bio pojačanje za izabranu košarkašku vrstu jer se radi o igraču koji svojim individualizmom može razmontirati protivničke obrane. Također, bitno je reći i kako je Anderson odličan asistent u momčadi Cibone, što ide u prilog tezi da se ne radi o tvrdoglavom individualcu koji igra za osobnu statistiku.

Do sada su se u kombinacijama za strane prinove u reprezentaciji spominjali Calloway i Johnson.

Drakšić: Najbolje bi bilo da Lebron James kaže da će igrati za Hrvatsku

Pitanje Alana Andersona je drugačije prirode. On bi, prema našem zakonu, trebao živjeti u Hrvatskoj najmanje pet godina ukoliko državljansto želi regularnim putem. Naravno, izvijanje pravila je uvijek moguće.

"Informacija da Anderson želi igrati za Hrvatsku prvi je puta došla do mene. To nije tako jednostavna stvar. Anderson bi prvo morao podnijeti zahtjev u Savez, a mišljenje, ako bi bilo pozitivno, poslali bi Hrvatskom olimpijskom odboru, a tek onda Ministarstvu. Tako je bilo u slučaju Gečevski i Johnson, s time da je Gečevskom zahtjev odbijen jer je već nastupao za Makedoniju, dok je za Johnsona prihvaćeno. Moram naglasiti da je za bilo kakvo pokretanje postupka potrebno da stručni savjet HKS-a i izbornik Repeša žele Alana Andersona u reprezentaciji. Za sada, niti smo o njemu razgovarali niti se išta o tome govorilo, ovo mi je prvi glas", rekao je glavni tajnik HKS-a Željko Drakšić.

Ne doimate se kao da ste oduševljeni s idejom da on igra za Hrvatsku. Neki kažu da bi jako dobro došao reprezentaciji.

"To je vaše osobno mišljenje, a ja dakako imam svoje mišljenje. Najbolje bi bilo da igra Lebron James", zaključuje Drakšić.

Priča oko Alana Andersona u hrvatskoj reprezentaciji još je u povojima, a izbornik Jasmin Repeša ne daje olako izjave, kao i u svim slučajevima kada su "novinari dovodili igrače u reprezentaciju".

Repeša: Pitajte Perasovića kako je raditi s Andersonom

Izbornik je za Index rekao da Andersona treba detaljnije analizirati i vidjeti može li se i na koji način uklopiti.

"Trebate pitati Perasovića kako je raditi s Andersonom. Ja sam ga gledao, no nisam ga trenirao"

Bi li on bio pojačanje za hrvatsku reprezentaciju?

"Ne mogu o tome govoriti, njega bi u svakom slučaju trebalo detaljnije analizirati prije donošenja neke odluke".

Je li možda problem u tome što je poprilično velik individualac pa se eventualno ne bi uklopio u hijerarhiju?

"Individualizam sam po sebi ne mora značiti nikakvu manu. Pogledajte kako su Šiškauskas i Jasikevičius svojim individualizmom na Final fouru nosili svoje momčadi. No, normalno. On mora biti u granicama kolektivne igre. Uostalom, košarka je kolektivan sport", zaključio je Jasko.

Sve u svemu u Hrvatskom košarkaškom savezu su do grla zakopčani po pitanju mogućeg angažiranja Alana Andersona. Žele li ga uopće, i koliko je cijela priča ozbiljna, tek ćemo vidjeti.

M.Š.
Foto: Ronald Goršić (Cropix)

Pročitajte više