"Anderson je među najboljim Amerikancima u Europi"

ANDERSON je jedan od najboljih Amerikanaca koji igra u Europi.", rekao je trener Hemofarma Stevan Karadžić.

U toj rečenici doslovno je opisao ono što se događalo u prvom polufinalu beogradskog Final Foura. 24 koša i 10 asistencija bilanca je koja dovoljno govori o igri Ciboninog Amera za kojeg Vrščani tijekom susreta nisu pronašli rješenje. Hemofarm kao da nije došao na utakmicu, Vukovi su očekivali puno teži posao. Iako, Velimir Perasović će reći da je sve skupa samo izgledalo jednostavno.

"Cibona je krenula vrlo oštro, upali smo u veliki zaostatak. No, moram reći, iako rijetko spominjem pojedince, da je Borisov kod našeg povratka u drugoj četvrtini, kod 35:30, presjekao čistu loptu, Anderson ga je faulirao, a suđeno je kontra. Naša je klupa skočila i tu je Cibona ponovo otišla na plus deset i razliku je bez problema održavala do kraja,", nije Karadžić mogao a da ne spomene, po njemu, jedan od ključnih trenutaka utakmice.

Prosječni će gledatelj ipak prije istaći neprepoznatljivu centarsku liniju Ciboninih protivnika u prvom dijelu. Mačvana je trener odlučio uvesti tek pred kraj druge četvrtine, vjerojatno je smatrao da nije odmoran nakon povratka s američkog turnira mladih nada, gdje je rasturao zajedno s cibonašem Tomislavom Zubčićem. Svakako je izvan utakmice bio i kapetan Stefan Marković, bez njega Hemofarm nije bio pokretljiv i opasan. Vrščane su pokopale i silne greške, promašena bacanja i slab šut. Dobar je posao napravio povratnik Vukosavljević, koji se pridružio momčadi nakon dva mjeseca pauze. Nedostajalo je rutine, ali znalac je ipak znalac. Koji, dakako, nije mogao sam.

Hemofarm nije napravio ni dobar posao u obrani; "Proigrali smo na potrebnoj razini tek u drugom poluvremenu, kada smo Cibonu zaustavili na 32 koša. To je bilo neophodno za susret s euroligašem. Ali tako smo trebali odigrati 40 minuta. Ipak, za nas je plasman na Final Four veliko iskustvo za naredne sezone. Naš je poraz uz silne promašaje bio neminovan, trebali smo odigrati zrelije i čvršće nego večeras."

Karadžić, koji radi zaista dobar posao s ekipom Hemofarma, na kraju se složio s Perasovićem; bila je to više sjajna partija Cibone, nego katastrofalna Hemofarma.
"Istina je da smo igrali onoliko koliko nam je Cibona dozvolila. Ali isto tako, problem je u tome što nismo imali dovoljno raspoloženih igrača u napadu."

Vrlo jednostavno je događanja na terenu objasnio i Miljan Pavković, koji je uz Vukosavljevića (18) i Božovića (12) bio među najefikasnijim igračima s također 12 poena.

"Utakmicu smo izgubili još u prvoj četvrtini. Cibona je napravila odmak i postali smo nervozni. Samo smo na trenutke nalikovali na momčad.  Greškama smo razigrali Cibonine šutere, i nismo imali rješenja za najboljeg od njih, Alana Andersona."

Iz Beograda: Dea Redžić
Foto: Cropix

Pročitajte više