Andrew Bogut bit će prvi pick na draftu?

AUSTRALAC hrvatskog porijekla Andrew Bogut, jedan od najboljih mladih košarkaša na svijetu, te jedan od najboljih u NCAA ligi, bit će ove godine najvjerojatnije prvi izbor na NBA draftu.

Prema napisima na stranicama NBA draft i DraftCity, Bogut je prozvan prvim izborom na ovogodišnjem NBA draftu, a televizija ESPN svrstala ga je u svoj All-American sastav te uručila 20-godišnjem Andrewu priznanje "Igrač godine".

Nakon odličnog nastupa za australsku mladu reprezentaciju na prošlogodišnjem juniorskom svjetskom prvenstvu u Ateni, Bogut je dobio stipendiju na Sveučilištu u Utahu na kojem je odlično nastavio košarkašku karijeru.

Iako je za Utah počeo igrati zbog trenera Ricka Majersa, Bogut je ostao u Utahu i nakon što je Majers napustio trenersku poziciju. Nagađalo se o mogućem dolasku mladog košarkaša u neki europski klub, pa čak i u Cibonu, ali san o igranju u NBA ligi je bio jači.

Bogut je od Atene na meti većine NBA skauta, ali budući da dugo nije odlučio hoće li nastaviti na sveučilištu Utah, nitko ga iz NBA lige nije smio kontaktirati. Nakon vrlo uspješne sezone u NCAA ligi, Bogut je samo potvrdio svoj status najboljeg mladog centra, i time stvorio odlične uvjete za nastavak karijere u NBA-u.

U američkoj se sveučilišnoj ligi (NCAA) bliži završetak sezone, a tamošnji sportski analitičari se slažu da je upravo Bogut najjača karika Utahovog sveučilišnog tima. Bliži se i NBA draft na kojem bi se mogao početi ostvarivati Andrewov san o NBA ligi.

Hoće li NBA liga dobiti još jednog Hrvata ostaje za pričekati jer je na posljednjoj utakmici koju je Andrew igrao za sveučilište, cijela dvorana skandirala - "Još jednu godinu“, pa će mladi centar morati izvagati eventualne opcije prije nego karijeru nastavi u NBA-u

Andrew je rođen 28. studenog 1984. godine u australskom gradu Melbourneu u koji se njegovi roditelji doselili kao djeca. Otac mu je rođeni Osječanin, a majka Karlovčanka.

Osim za Utah, igrao je i za Australski sportski institut (AIS), zatim za australsku U-19 reprezentaciju, a proglašen je i MVP-om utakmice nakon australskog zlata na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Pročitajte više