ANKETA Dalić ima dilemu na dvije pozicije. Tko na njima treba igrati?

Foto: Nel Pavletic/Pixsell

HRVATSKA je na najbolji način okončala još jedan miniciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo. S 5:0 je torpedirala Latviju na Rujevici, a tri dana kasnije slavila je u Armeniji i došla u vrlo izglednu situaciju da se plasira na turnir koji se dogodine održava u Njemačkoj.

Od početka kvalifikacija Hrvatska je primila samo jedan gol, i to od Walesa u sudačkoj nadoknadi, te igra u velikoj formi. U međuvremenu je odigrala i završnicu Lige nacija, u kojoj je bila blizu trofeja, ali ju je Španjolska svladala boljim izvođenjem penala. Dalić je kroz cijeli ovaj proces iskristalizirao prvu postavu, ali protekli ciklus pokazao je da ima barem dvije dileme.

Obje su na bočnim pozicijama. Protiv Latvije je na lijevom boku zaigrao Borna Sosa, a u Armeniji ga je zamijenio Borna Barišić. Slična stvar se dogodila i na drugoj strani gdje je Josip Juranović igrao protiv Latvije, a Josip Stanišić protiv Armenije. Tko trebaju biti prve opcije za bočne pozicije?

Tko treba igrati na lijevom boku?

Sosa je posljednjih nekoliko godina bio prvi izbor na lijevoj strani obrane, i to s punim pravom. U dresu Stuttgarta je kontinuirano bio jedan od najboljih kreatora među braničima u ligama Petice. No na Svjetskom prvenstvu u Kataru nije odigrao najbolje.

Dijelom i zbog toga je Ivan Perišić u završnici Lige nacija zaigrao na lijevom beku (kao i na utakmici za treće mjesto u Kataru), a davanjem povjerenja Barišiću Dalić je pokazao da nije otpisao ni beka Rangersa.

Perišić nudi puno veću prodornost na toj strani, a omogućuje i dodatnom veznjaku, poput Luke Ivanušeca, da nađe svoje mjesto u početnoj postavi. S druge strane, Barišić donosi solidnu defenzivnu stabilnost.

 

Tko treba igrati na desnom boku?

Na desnoj strani obrane je situacija jasnija. Ondje je mjesto u prvih 11 već odavno ugrabio Juranović. U međuvremenu je prešao u Union Berlin, gdje igra sjajno, a i u reprezentaciji spada u red igrača koji su najviše napredovali.

No Dalić jako vjeruje u Stanišića, koji je ovo ljeto otišao iz Bayerna u Leverkusen kod jednog od najzanimljivijih mladih trenera današnjice Xabija Alonsa, što je vjerojatno najbolji potez koji je u ovom trenutku mogao povući.

Stanišićeva prednost je polivalentnost jer može podjednako dobro odigrati i na stoperskoj poziciji, što Daliću unutar utakmice nudi više prostora za rošadu. Nada se da će u Bayeru dobiti šansu igrati u kontinuitetu, a to će mu puno značiti i za reprezentaciju.

Pročitajte više