euro 2020

ANKETA Je li UEFA smjela dopustiti igranje Eura u koroni?

Foto: EPA-EFE/Robert Perry

VELIKI problemi s koronavirusom pogađaju reprezentacije na Euru, toliko da je do kraja upitna regularnost EP-a. 

Ivan Perišić, najbolji strijelac i ključni igrač Hrvatske, zbog zaraze propušta današnju utakmicu osmine finala, ali i sve ostale do finala ako njegova reprezentacija prođe.

Kako je doznao Index, Perišić je jedan od šest hrvatskih reprezentativaca koji nisu cijepljeni i nisu nedavno preboljeli koronu. Ostali su Luka Modrić, Mateo Kovačić, Joško Gvardiol, Domagoj Bradarić i Luka Ivanušec.

 

Kako doznajemo, Perišić se želio cijepiti i prijavio se za svoju dozu pod organizacijom HNS-a, a to su prema našem izvoru htjeli i ostali reprezentativci koji nisu cijepljeni u svojim klubovima i nisu nedavno preboljeli koronu. No pojedinačna cijepljenja bila su logistički neizvediva za HNS, tvrdi naš izvor, jer za to nije bilo dovoljno vremena ni uvjeta. Igrači su kasnili na pripreme zbog obveza u klubovima, a javlja se i problem nuspojava koje bi poremetile pripremne utakmice Hrvatske. Također, problematična je situacija kad se cijepi manje od pet osoba, jer u jednoj bočici ima pet doza, a bacanje cjepiva nije bila opcija. 

Dalić je bio spreman pustiti igrače s priprema, ali akcija njihovog cijepljenja svejedno nije uspjela. Bilo je premalo vremena i previše pripremnih utakmica prije Eura. Nije takav slučaj samo u reprezentaciji Hrvatske, koja je još i sjajno procijepljena u odnosu na primjerice Englesku ili Švedsku. U tim reprezentacijama se nitko od igrača nije cijepio.

Prije Perišićeve zaraze je mlada škotska zvijezda Billy Gilmour je dobio pozitivan test na koronavirus, zbog čega je morao u izolaciju i nije igrao ključni meč za prolazak skupine protiv Hrvatske. Situacija se zakomplicirala jer je škotski kapetan Andrew Robertson na Instagramu objavio video na kojem igra stolni tenis s Gilmourom i Johnom McGinnom, ali nijedan od njih dvojice nije morao u izolaciju. Objašnjenje je bilo da su bili udaljeni barem dva metra te se to po epidemiološkim pravilima ne smatra bliskim kontaktom.

Istovremeno, engleski igrači Mason Mount i Ben Chilwell su morali u izolaciju jer su nakon utakmice sa Škotskom snimljeni kako u tunelu pričaju s Gilmourom, njihovim klupskim suigračem iz Chelseaja. 

Reprezentativni s kojima je Gilmour posljednja tri tjedna svakodnevno spavao, jeo, tuširao se i koji su međusobno visjeli jedan po drugom nakon postignutog pogotka nisu morali u izolaciju. 

S obzirom na to i da engleska Udruga za javno zdravstvo tvrdi kako ne zna gdje se Gilmour zarazio i kako postoji transmisijski period od tri ili četiri dana, opravdano je upitati se je li Perišić dobio koronavirus baš na utakmici protiv Škotske. Ono što se javnost opravdano pita je - je li UEFA napravila išta da ovakav scenarij napravi manje mogućim?

U trenutku kada Izrael cijepi preko 60% stanovništva i u kojem poduzeća male i srednje veličine nude cijepljenje svim svojim zaposlenima, suludo je da to nije bila barem opcija na natjecanju koje će, prema procjenama, UEFA-i generirati oko milijardu eura dobiti. Naravno da ni bubble u jednom gradu u kojem bi se odigrale sve utakmice ni cijepljenje ne bi eliminirali mogućnost pojave zaraze, ali bi smanjila šanse da se takvo nešto dogodi. Suprotno tome, UEFA je organizacijom prvenstva povećala vjerojatnost da se ovakvo nešto dogodi.

Pročitajte više