hnl

ANKETA Tko će biti prvak Hrvatske?

Foto: Pixsell

UTAKMICAMA odigranima proteklog vikenda došli smo, barem po rasporedu, točno na polovicu prvenstva.

Neke momčadi, poput Rijeke, imaju i tri utakmice zaostatka pa tablica trenutačno nije realna. No Dinamo i Osijek odigrali su svih 18 dosadašnjih utakmica, a najrealnije je da će se ta dva kluba boriti za naslov prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore

HNL je već nekoliko sezona vrlo zanimljiv jer se vodila velika borba za mjesta koja vode u Europu, a još od sezone 2016./2017. borba za naslov prvaka nije bila ovako tijesna. Barem za sad. 

Nenad Bjelica je preporodio Osijek i od njega napravio momčad sa šampionskim ambicijama, što se vidi i po tablici. Osijek je nakon 18 odigranih utakmica izjednačen s Dinamom na vrhu, a ne treba zanemariti ni Goricu koja je ove sezone fantastična. Možda nema dovoljno kvalitete i širine da se potuče za naslov, ali baš svakome može otkidati bodove, što je pokazala u prvom dijelu prvenstva.

Da je teoretski dobila sve tri zaostale utakmice (Gorica, Hajduk, Slaven) Rijeka bi danas imala samo četiri boda manje od vodećih, iako je Rožmanova ekipa u ovoj priči samo s teoretskim šansama za nekakvu borbu za vrh. Ona će se voditi između Dinama i Osijeka. Dinamo je na kladionicama ogroman favorit pa je koeficijent na njegovu titulu 1,35, a na Osijekovu 2,50.

Dinamovi plusevi

Očiti su i ne mijenjaju se godinama. Dinamo je bez ikakve konkurencije individualno najkvalitetnija momčad u ligi s dovoljno igrača da sastavi dvije momčadi koje bi se borile za naslov prvaka. Mamić na svakoj poziciji ima dva dobra, jako dobra ili vrhunska igrača i to je kvaliteta s kojom se nitko ne može nositi te Dinamo stavlja u poziciju velikog favorita.

Individualna kvaliteta s kojom raspolaže je na trenutke zastrašujuća, što se odlično vidjelo u derbiju s Hajdukom. Dinamo nije igrao pretjerano dobro tu utakmicu, ali je Mislav Oršić s dva fenomenalna poteza u dvije minute riješio susret. To su aduti koje je teško nadmašiti.

Dinamo i njegovi igrači navikli su na titule i njima osvajanje naslova na početku sezone nije želja nego imperativ. Šampionski mentalitet može prevagnuti na nečiju stranu čak i ako momčad ne briljira jer zna pobijediti u utakmicama u kojima pobijediti mora. 

Dinamo je u 18 kola zabio čak 48 golova (20 više od Osijeka), odnosno 2,67 po utakmici. Kad bi nastavio ovim tempom, bio bi to najefikasniji napad u povijesti HNL-a. Gavranović je u sjajnoj formi, Petković je nezaustavljiv kad je maksimalno motiviran, a Dinamo jako često s puno igrača ulazi u završnicu što je protivnicima praktički nemoguće braniti.

Dinamovi minusi

Evidentno je da Mamićeva momčad s drukčijim pristupom igra Europu i HNL. Prečesto Dinamovi igrači djeluju kao da im se prvenstvo jednostavno ne igra pa rješavaju utakmice na individualnu kvalitetu. Znao je Dinamo i pod Bjelicom u prvenstvu igrati osrednje pa čak i negledljivo, ali je jako teško gubio utakmice. Ove sezone ima već tri poraza, a u jako puno utakmica je izgledao bezidejno, sporo i - dosadno.

U ovakvim okolnostima Europa bi Dinamu mogla biti veliki teret. Hrvatski prvak nakon dvije lagane utakmice protiv Lokomotive i Istre 13. veljače igra prvu utakmicu nokaut faze EL-a protiv Krasnodara i kreće u ludi period u kojem će u 14 dana odigrati pet utakmica. I to ne bilo kakvih. Prvo ga čeka derbi s Osijekom na Maksimiru, pet dana kasnije igra u Rusiji s Krasnodarom, a samo tri dana nakon te utakmice ide na Poljud. Potom ga čeka uzvrat protiv Krasnodara, a dva dana kasnije utakmica protiv Slavena. Nitko ne kaže da Dinamo neće dobro proći u tim utakmicama, ali bi vrlo lako u tako natrpanom rasporedu mogao pasti iza Osijeka što je nesvakidašnja situacija za Dinamo. Prođe li dalje u Europi, što bi bio fantastičan rezultat, imao bi dodatno opterećenje.

Obrana bi Dinamu mogla biti ozbiljan problem ove sezone. U ovih 18 kola Dinamo je primio čak 22 gola, više nego u čitavim sezonama 1998./1999., 2005./2006., 2009./2010., 2010./2011., 2011./2012., 2012./2013., 2014./2015., 2015./2016., 2018./2019. i 2019./2020. I dok u Europi briljira, Dinamova obrana u HNL-u pušta na sve strane što je dokaz teoriji da se Dinamo ove sezone u prvenstvu "šlepa".

Osijekovi plusevi

Osijek i Bjelica su iznimno motivirani da u ovoj sezoni pokušaju srušiti Dinamo. Osijekov jedini trofej u povijesti je Kup iz 1999. i u Gradskom vrtu gore od želje da novi stadion, bude li gotov, otvore kao prvaci Hrvatske. Žar i želja vide se u svakoj Osijekovoj utakmici i malo po malo Bjelica i njegovi igrači "ulaze" u glavu Dinamu.

Osijek igra samo domaće prvenstvo (i Kup), nema europske obveze i potpuno je fokusiran na HNL što u ovako natrpanoj sezoni može biti velika prednost. Iako nema tako široku klupu kao Dinamo, Osijek se do sad dobro nosio s terminom igranja dva puta tjedno i ne izgleda kao da će posustati.

Bjelica je sve ono dobro što je radio u Dinamu preslikao i na Osijek. Čvrsta, kompaktna momčad, kojoj je teško zabiti gol i u kojoj vlada veliko zajedništvo između trenera i igrača. Nitko nije nezadovoljan i svi igrači dobivaju minutažu.

Osijek pokazuje karakteristike šampionske momčadi. Dobiva utakmice koja mora dobiti i u pravilu ne gubi one koje ne smije izgubiti. Tu najprije mislimo na derbije, a jedina utakmica koju je Bjelica izgubio u HNL-u bila je ona u Velikoj Gorici (1:4). 

Osijekovi minusi

Kao što je Dinamo navikao na trofeje Osijek - nije. Damjan Bohar jedini je igrač u početnoj postavi Osijeka koji je u karijeri bio prvak nečega i kad će se lomiti sezona to bi mogao biti veliki hendikep za Bjeličinu momčad.

Bjelica je odlično radio u prijelaznom roku i pokušao je pojačati konkurenciju na ključnim pozicijama, ali Osijek u i dalje nedostaje više individualne kvalitete. Ima je u liku Miereza, Bohara ili Bočkaja, ali ako se oni slučajno ozljede zamjene su dosta "tanke".

Jako puno utakmica Osijek je dobio 1:0 i u njima je imao dosta sreće. Istina, tako se osvajaju prvenstva i tako je Bjelica pobjeđivao i s Dinamom, ali pitanje je koliko će moći držati taj ritam i to pod pritiskom šanse za naslov prvaka.

Rijeka i Gorica?

Kao što smo rekli, riječ je o odličnim momčadima s dobrim trenerima. Teško je vjerovati da će se ozbiljnije uključiti u nekakvu borbu za vrh, ali su već pokazali da će se i Dinamo i Osijek morati jako dobro namučiti da ih pobijede. Uostalom, Gorica je razbila Osijek i jedva izgubila od Dinama, a Rijeka je nedavno slavila na Maksimiru.

 

Pročitajte više