Ante Tomić ušao u povijest španjolske ACB lige

Foto: Profimedia

U SINOĆNJOJ pobjedi košarkaša Joventuta nad Zaragozom 95:84 u 18. kolu španjolskog prvenstva bivši hrvatski reprezentativac Ante Tomić postigao je sedam poena uz 10 skokova i četiri asistencije. Iako nije bio posebno napadački raspoložen, 36-godišnji Dubrovčanin s tih je sedam poena dosegnuo povijesni jubilej.

Došao je do 6000 poena u ACB ligi i postao tek 23. košarkaš u povijesti kojem je to uspjelo te drugi Hrvat, nakon Velimira Perasovića, koji je na listi najboljih strijelaca deseti sa 7387 poena. Između njega i Tomića samo su dvojica aktivnih košarkaša - Sergio Llull i Marcelinho Huertas, a ispred Perasovića niti jedan.

Već 14 godina u Španjolskoj

Tomić je iz Zagreba prešao u Real Madrid u siječnju 2010., a na ljeto 2012. prešao je u Barcelonu. U njoj je ostao osam godina, prije nego što će 2020. prijeći u Joventit iz obližnje Badalone, u kojem igra i danas, i u kojem će najvjerojatnije završiti karijeru.

Do kraja sezone Tomić bi se trebao probiti među 20 najboljih strijelaca španjolske lige u povijesti. Nedostaje mu 75 poena da prestigne Claudea Rileya.

Iako nikad nije osvojio Euroligu, a ACB ligu samo jedanput (2014.), dvaput je izabran u najbolju i jedadnput u drugu petorku Eurolige, a osvojio je i četiri Kupa kralja. Prošle je sezone uvršten u najbolju petorku Eurokupa.

Pročitajte više