EURO 2020

ARMENIJA - BiH 4:2 Debakl Prosinečkog u kvalifikacijama za Euro

Foto: EPA

ARMENIJA - BiH 4:2 u kvalifikacijskoj utakmici za Euro. Momčadi Roberta Prosinečkog presudili su veliki promašaji Edina Džeke, najboljeg strijelca u povijesti BiH, i dinamovca Amera Gojaka. On je sjajno namjestio Džekin gol te sam postigao jedan, ali je nevjerojatno promašio dvije velike prilike. Za BiH su tako  kvalifikacije gotove. Do EP-a može drugim, ali jako teškim putem. 

BiH je izgubila meč koji nije smjela izgubiti

Domaćini su poveli u 3. minuti golom Henriha Mhitarjana. U 13. minuti izjednačio je Džeko na krasnu Gojakovu asistenciju. Drugu prednost domaćinu donio je u 65. minuti Mhitarjan svojim drugim golom. Novo poravnanje rezultata za BiH omogućio je Gojak u 70. minuti. Treće vodstvo za domaćina donosi Hovhannes Hambardzumjan u 77. minuti. Konačan rezultat postavio je Stjepan Lončar autogolom u sudačkoj nadoknadi.

Postoji još jedan, ali težak put do Eura

BiH, koju vodi Robert Prosinečki, morala je pobijediti u ovom meču jer je prije današnje utakmice, na polovici kvalifikacija, za Finskom i drugim mjestom, koje jamči izravan odlazak na EP, zaostajala pet bodova. Ali porazom od Armenije pretekao ju je i današnji rival i praktično je bez šansi da Euro sljedećeg ljeta osigura preko kvalifikacijske skupine. 

Rezultati by SofaScore

Ali ostaje joj nada da do tamo dođe dodatnim kvalifikacijama. Međutim, one se više ne igraju kao prije. Sada na EP izravno idu i prva i drugoplasirana momčad iz kvalifikacijske skupine. Po novom sustavu, u doigravanje za EP tako odlaze reprezentacije koje su osvojile skupinu Lige nacija, a kroz kvalifikacije za EP nisu izborile plasman na to natjecanje. BiH je prošle godine uspjela kao prvoplasirana završiti grupnu fazu novog UEFA-inog natjecanja, a s obzirom na to kako igra u kvalifikacijama za Euro, trebat će joj ova alternativna ruta. Međutim, da bi tako došla do Eura, mora pobijediti čak dva suparnika. 

Džeko i Gojak, strijelci i tragičari

U drugom pasusu mogli ste pročitati kako se kretao rezultat divlje utakmice na kojoj bi bilo daleko više golova da su igrači BiH iskoristili neke od brojnih propuštenih velikih prilika. Krivci za to su prije svih Edin Džeko i Amer Gojak. 

Već u 3. minuti Džeko s deset metara gađa stativu. U 38. minuti Pjanić je pucao iz slobodnog udarca s oko 25 metara. Lopta odlazi samo nekoliko centimetara od stative. Već u sljedećem napadu BiH propušta novu veliku šansu. Gosti su u kontri imali brojčanu nadmoć četiri naprema dva. Bešić vuče loptu i umjesto da doda Višći ili Gojaku, koji su sami pred golmanom, loše puca, u golmana. Tri minute prije kraja Džeko propušta zabiti iz najveće prilike u prvom dijelu. Nakon ubačaja iz kornera glavom iz peterca promašuje nemoguće.

U drugom poluvremenu Gojak je propustio dvije velike prilike. U 63. minuti puca u petercu, ali samo u suparničkog golmana, dok je u sudačkoj nadoknadi ostao sam na sedam metara od gola, ali ga je uspio prebaciti. Pet minuta prije ovog Gojakovog promašaja BiH je imala još jednu 100-postotnu priliku, ali Bičakičić iz peterca puca u golmana. 

Sva četiri gola Armenije djelo su njenog najslavnijeg sportaša

BiH su dakle presudili toliki promašaji njenih igrača pred armenskim golom te ubojitost Henriha Mhitarjana pred suparničkim vratima. Najpopularniji armenski sportaš zaslužan je za sva četiri gola svoje reprezentacije. Prva dva je postigao, dok je treći namjestio, a četvrti gol za domaćine postignut je tako da je Lončar u vlastitu mrežu poslao loptu koju je pred vrata BiH centrirao Mhitarjan.

Pročitajte više