Arsenalove mlade snage očitale lekciju veteranima Milana

Arsenal je prikazao odličnu igru tijekom cijele utakmice, a od prve minute zagospodario je sredinom terena što je bilo apsolutno presudno. Petorka u sredini Fabregas, Diaby, Flamini, Hleb i Eboue odradila je lavovski dio posla i na svakom polju nadigrala i nadtrčala veznjake Milana.

Tako je već u 12. minuti Arsenal izveo dobru kontru. Loptu je prihvatio Adebayor, malo je zadržao i vratio na dvadesetak metera gdje je natrčavao Diaby, koji isprve snažno puca ljevicom, ciljajući suprotnu stranu, ali nije precizan. Veliki dio prvo poluvremena Arsenal je bio puno bolja momčad, a velike probleme obrani Milana zadavao je Adebayor.

Potpuna dominacija Arsenala prvo poluvrijeme

Prvo je u 27. minuti na rubu kaznenog prostora prevario svog čuvara zatim odlično pucao u suprotnu stranu, ali Kalac posljednjim naporima izbija loptu poviše prečke, da bi pet minuta kasnije Adebayor prošao dvojicu na lijevom krilu, zatim dodao u sredinu za Fabregasa, koji sa petnaestak metara snažno puca, ali Kalca spašava greda.

Do kraja poluvremena nije bilo izglednih prilika, a onda je početkom nastavka istrčao neki novi opasniji Milan, no, to nije dugo trajalo. Nekoliko puta ozbiljnije su zaprijetili mladi Pato, gotovo nezaustavljivi Kaka i Pirlo iz slobodnog udarca.

No, nije dugo trajala premoć Milana pa je već u 72. minuti Fabregas odlično visokom loptom prebacio obranu i našao Walcotta, koji je sam izašao na Kalca, ali umjesto udarca, on pokušava ubaciti u sredinu i velika šansa odlazi u nepovrat.

Projektil Fabregasa vrijedan četvrtfinala Lige prvaka

I onda kada se činilo da golova neće ni biti, kada se činilo da su produžeci neminovni, Milan je posustao. U 84. minuti Fabregas je povukao loptu, Gattuso ga nije pratio, pa je ovaj sa 25 metara odlično potegnuo u donji desni kut Kalca. Bilo je to neobranjivo i Arsenal je poveo 0:1.

Milan je izgledao grogirano i igrači Arsenala to su iskoristili kako bi dotukli Milanovce. U 92. minuti Walcott je prošao po desnoj strani, ušao u kazneni, te odličnom paralelnom loptom uposlio na drugoj strani Adebayora, koji neometan sa nekoliko metara šalje loptu u mrežu.

Kraj jedne sjajne Milanove generacije

Dojma smo kako je ova gotovo desetljeće stvarana momčad Milana dala svoj maksimum i da je pravo vrijeme da se ona pomladi, a veterani potraže sreću u drugim, nešto lošijim klubovima ili objese kopačke o klin.

Mlade, neiskusna momčad Arsenala pokazala je kako se igra nogomet i rekli bi smo da je ovo bila jedna od rijetkih pobjeda napadačkog nogometa nad Milanovim obrambenim bastionom. Konačni pad utvrde Carla Ancelottija znak je pravo vrijeme da se momčad Milana u potpunosti reorganizira.

Sastavi:
Milan: Kalac; Oddo, Nesta, Maldini, Kaladze - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Kaka - Pato, Inzaghi
Arsenal: Almunia; Sagna, Gallas, Senderos, Clichy - Eboue, Fabregas, Flamini, Diaby - Hleb - Adebayor

Prvo poluvrijeme:

U petoj minuti nakon udarca Inzaghija sa petnaestak metara iskosa, lopta je otišla u korner. Nakon kornera uslijedila je velika gužva, ali loptu koja je bila ne nekih metar od gola igrači Milana nisu uspjeli ugurati u mrežu.

U 12. minuti Arsenal je izveo dobru kontru. Loptu je prihvatio Adebayor, malo je zadržao i vratio na dvadesetak metera gdje je natrčavao Diaby, koji isprve snažno puca ljevicom, ciljajući suprotnu stranu, ali nije precizan.

Nekoliko minuta kasnije Maldini je ubacio s lijeve strane, Inzaghi iz voleja pucao, ali Almunia je siguran i hvata loptu.

U 18. minuti Kaka je odlično povukao kontru nekih pedesetak metera, zatim ubacio u kazneni gdje je sam ostao Pato, koji sa šest, sedam metara iz odlične situacije puca slabo i ravno u Almuniu. Velika je to prilika bila za Milan.

Četiri minute kasnije kaka prolazi dvoje na rubu šesnaesterca zatim ljevicom puca nisko, ali zamalo je neprecizan.

U 27. minuti odlična obrana Kalca. Naime, Adebayor je na rubu kaznenog prostora prevario svog čuvara zatim odlično pucao u suprotnu stranu, ali Kalac posljednjim naporima izbija loptu poviše prečke.

Prilika za Arsenal! U 33. minuti opet prijeti Arsenal, koji je puno bolja momčad na terenu sada. Adebayor je prošao dvojicu na lijevom krilu, zatim dodao u sredinu za Fabregasa, koji sa petnaestak metara snažno puca, ali Kalca spašava greda, od koje se lopta odbija u gol aut.

Do kraja poluvremena nije bilo izglednih šansi, ali valja naznačiti da je Arsenal u prvom poluvremenu bio puno opasnije momčad, dok se Milan isključivo brani i traži prilike iz kontranapada.

Drugo poluvrijeme:

U 46. minuti još jedna velika prilika za Arsenal. Fabregas je ubacio iz kornera sa desne strane, lopta je prošla sve u sredini, došla do Senderosa koji sa nekoliko metara propušta matirati Kalca. Naime, slabo je pucao, ravno u australskog vratara.

U 50. minuti solo akciju nepreczinim udarcem sa dvadesetak metara završio je mladi Alexandre Pato. Mogao je dodati Inzaghiju koji je ulazi u sredinu, ali bio je sebičan.

Samo dvije minute kasnije Diaby je ukrao loptu na dvadeset i pet metara, proigrao Ebouea koji ulazi u šesnaesterac, međutim sasvim neprecizno puca iz izgledne prilike.

U 53. minuti odličan udarac Pirla iz slobodnog udarca sa 35 metara, koji Almunija jedva skreće u korner. Deset minuta kasnije Kaka je odlično povukao loptu sa centra, prošao dvojicu i onda sa dvadesetak metara zapucao, ali nije bio precizan.

U 65. minuti opet prijeti Milan koji puno bolje igra u nastavku. Pato je pokušao sa ruba kaznenog prostora, ali njegova lopta prolazi malo poviše grede.

Prilika za Arsenal! Osam minuta kasnije veliku je priliku propustio Arsenal. Fabregas je odlično visokom loptom prebacio obranu i našao Walcotta koji je sam izašao na Kalca, ali umjesto udarca, on pokušava ubaciti u sredinu, ali vratar Milana odbija taj ubačaj nogom, a Milanova obrana čisti loptu iz gužve.

U 78. minuti Pato na rubu kaznenog prostora vara Senderosa, zatim ljevicom puca, ali lopta odbijena od Senderosa odlazi nekoliko decimetara od gola Almunije.

Gol za Arsenal! U 84. minuti Arsenal dolazi vjerojatno do gola vrijednog četvrtfinala Lige prvaka. Fabergas je puvukao loptu, Gattuso ga nije pratio, pa je ovaj sa 25 metara odlično potegnuo u donji desni kut Kalca. Bilo je to neobranjivo i Arsenal je poveo 0:1.

Gol za Arsenal! Na samom kraju utakmice Arsenal je stavio točku na i. Walcott je prošao po desnoj strani, ušao u kazneni, te odličnom paralelnom loptom uposlio na drugoj strani Adebayora, koji neometan sa nekoliko metara šalje loptu u mrežu.

Kraj!

V.B.
Foto:AFP

Pročitajte više