AS: Real se rješava pola svlačionice, Modrić može slobodno otići

Foto: Reuters

REAL MADRID je ovog ljeta imao velike planove.

Razmatrala se opcija dovođenja Kyliana Mbappea, pričalo se i o Halandu, Icardiju i Lautaru Martinezu, ali od toga najvjerojatnije neće biti ništa. Kriza s koronavirusom teško je pogodila čak i klub takvog budžeta pa u Madridu žele napraviti sve kako bi se iz ovog turbulentnog razdoblja izvukli sa što manjom štetom.

Real je za ovu godinu planirao budžet od 822 milijuna eura, odnosno oko 80 milijuna eura zarade, budući da su troškovi 741 milijun. Real od članarina, godišnjih ulaznica i prodaje ulaznica zaradi 161 milijun eura godišnje, 109 milijuna od prijateljskih utakmica i međunarodnih turnira, 180 od televizijskih prava i 371 milijun eura od marketinga.

Sve ove brojke u ozbiljnoj su opasnosti, pa kad bi gubitak bio optimističnih samo 20 posto, to je i dalje 161 milijun eura. U prijevodu, Real bi bio u minusu oko 80 milijuna eura i to u najboljem mogućem slučaju.

Golem pad prihoda

Real samo od godišnjih ulaznica i članarina zaradi oko 50 milijuna eura, a bude li se i sljedeća sezona ili barem njezina polovica igrala pred praznim tribinama, taj će se iznos prepoloviti. Veliki problem je i činjenica da ne radi klupski muzej, koji generira golemu zaradu. Godišnje ga posjeti oko tri milijuna ljudi koji prosječnu ulaznicu plate 20 eura. Zatvoreni su i klupski dućani koji godišnje donesu oko 25 milijuna eura.

U klubu su već krenuli s rezanjem troškova pa su igrači pristali na smanjenje plaća od deset posto, ali to i dalje nije dovoljno. Kako piše AS, Real će ovog ljeta samo prodavati i tek ako dovoljno napuni blagajnu će pokušati nekog dovesti.

Najveći problem je, naravno, Gareth Bale i njegovih 30 milijuna eura bruto po sezoni. Jamesa Rodrigueza Real plaća čak 18 milijuna eura i prioritet će biti riješiti se ta dva igrača. Na listi za odstrel su i Lucas Vazquez i Mariano Diaz, a klub je Marcelu i Luki Modriću poručio da im neće raditi nikakve probleme ako nađu novi angažman te da će im izaći u susret kad je odšteta u pitanju. Modrić ima ugovor do sljedećeg ljeta, a Brazilac do 2022. godine.

Dolaze mladi igrači

Dobra vijest u cijeloj priči je da Real i ne mora puno kupovati. Ovog ljeta mu se s posudbe vraćaju Achraf Hakimi i Martin Odegaard, koji će vjerojatno odmah uskočiti u prvu momčad budući da u Borussiji, odnosno Real Sociedadu igraju fantastično.

Iz Seville dolazi Sergio Regulion, iz Arsenala se vraća Dani Ceballos, a iz Mallorce dolazi odlični 18-godišnji Takefusa Kubo. Dodamo li tome brazilsko čudo od djeteta Reiniera koji je došao prošle zime, Real će lako moći složiti momčad. Jedino što bi mu trebalo je još jedan napadač, ali o tome će se pričati tek kad se raščisti svlačionica.

Pročitajte više