Australian Open: Preokret Šarapove, Federer i Safin u polufinalu

PRVI tenisač svijeta Švicarac Roger Federer plasirao se u polufinale Australian Opena. U četvrtfinalu je za samo 99 minuta svladao četverostrukog pobjednika u Melbourneu 34-godišnjeg Amerikanca Andrea Agassija 6:3, 6:4, 6:4.

Po jedan break u svakom setu bio je dovoljan Federeru da uspješno okonča meč.

"Dobiti u tri seta Agassija znači da sam odigrao fatastičan meč, barem po mojim standardima. Uostalom, da bi ste dobili Agassija morate odigrati savršeno", kazao je Federer.

Agassi je bio pun hvale za Švicarca. "On igra prekrasan tenis i potpuno su opravdana očekivanja da će biti jedan od najboljih u povijesti. Ako netko misli doći k meni po savjet kako pobijediti Federera, poručujem mu da se ne mora mučiti. Ja jednostavno nisam uspio dokučiti kako je to moguće", istaknuo je Agassi.

Federer u polufinalu igra protiv Rusa Marata Safina, kojeg je dobio u prošlogodišnjem finalu Australian Opena.

Pobjednica Wimbledona 17-godišnja Ruskinja Marija Šarapova plasirala se u polufinale Australian Opena. U četvrtfinalu je pobijedila sunarodnjakinju Svetlanu Kuznjecovu 4:6, 6:2, 6:2.

Moglo bi se reći da je to bio meč u kojem su odigrana dva potpuno različita susreta. U prvom setu osvajačica US Opena Kuznjecova igrala je odlično. No, nakon toga uslijedio je potpuni preokret. U sljedeća dva seta Kuznjecova nije dobila niti jedan svoj servis.

"U prvom setu sam bila sto posto koncentrirana i doista sam dobro igrala. No, onda se dogodilo nešto što ne mogu objasniti. Jednostavno sam prestala igrati. Fizički sam bila na terenu, a u mislima negdje sasvim drugdje", izjavila je Kuznjecova.


Šarapova je bila presretna zbog pobjede, ali i vrlo umorna.

"Ovo mi je bio najteži meč u karijeri. Toliko sam izmučena da bi mi trebala invalidska kolica", kazala je Šarapova, koja će u polufinalu igrati protiv pobjednice Australian Opena iz 2003. Amerikanke Serene Williams. Bit će to izuzetno zanimljiv meč u kojem će Serena imati priliku uzvratiti Šarapovoj za prošlogodišnji poraz u finalu Wimbledona.

A Serena Williams doista je u odličnoj formi i po mnogima je prvi favorit Australian Opena. To je dokazala u četvrfinalnom dvoboju, "razmontiravši" drugu igračicu svijeta Francuskinju Amelie Mauresmo sa 6-2, 6-2. Bila je ovo deveta pobjeda Serene u njihovih deset međusobnih susreta.

Serena je nakon meča bila bijesna na novinske napise kako je prošlo vrijeme sestara Williams.

"Već mi je dosadilo odgovarati na takve objede. Obje smo imale teške ozlljede. Ja sam prošle godine bila na operaciji i nakon toga sam igrala finale Wimbledona. Malo je igračica koje se mogu pohvaliti takvim rezultatom. Ja doista nemam što dokazivati, ne moram osvojiti Australiamn Open da bi nekome dokazala da još vrijedim", istaknula je Serena, kazavši da se veseli polufinalnom dvoboju sa Šarapovom.

"Šarapova je mentalno izuzezetno jaka. No, smatram da ja u tom meču nemam što izgubiti. Prošle godine u finalu Wimbledona bila sam previše nervozna. To se neće ponoviti, jer se osjećam stvarno dobro i ponosna sam na ostvareno", rekla je Serena.

Polufinale je izborio i Rus Marat Safin, koji je 2002. i 2004. igrao u finalu Australian Opena. Za samo 90 minuta pobijedio je Slovaka Dominika Hrbatya 6-2, 6-4, 6-2. Zbog velike vrućine meč je odigran pod krovom Rod Laver Arene.

"Čini mi se da je Hrbatyu odgovaralo da igramo pod otvorenim nebom, na velikoj vrućini. Meni je pak draže igrati u zatvorenom", kazao je Safin, dodajući da se pribojavao Hrbatya.

"On je vrlo neugodan protivnik, posebice kad je turnir već toliko odmakao. Znao sam da me očekuje težak meč i nisam se baš ugodno osjećao na početku", dodao je Safin, kojeg u polufinalu čeka pobjednik susreta između Rogera Federera i Andrea Agassija.

Pregled rezultata:

TENISAČI

Roger Federer (Švi/1) - Andre Agassi (SAD/8) 6-3, 6-4, 6-4

Marat Safin (RUS/4) - Dominik Hrbaty (Slk/20) 6-2, 6-4, 6-2

TENISAČICE

Marija Šarapova (RUS/4) - Svetlana Kuznjecova (RUS/5) 4-6, 6-2, 6-2

Serena Williams (SAD/7) - Amelie Mauresmo (FRA/2) 6-2, 6-2

Pročitajte više