Australka Edington oborila svjetski rekord na 50 m leđno

SOPHIE EDINGTON oborila je svjetski rekord na australskom prvenstvu na 50 metara leđno, otplivavši tu dionicu u vremenu 27.67.

Edington je u finalu discipline 50 metara leđno za 28 stotinki oborila svjetski rekord, koji je samo 24 sata ranije, u polufinalu te discipline, postavila 15-godišnja Emily Seebohm. Australsko prvenstvo ujedno su i kvalifikacije za Olimpijske igre. Budući da 50 m leđno nije olimpijska disciplina, Seebohm je odlučila propustiti finale, kako bi bila što spremnija za utrku na 100 metara leđno, u kojoj može zaraditi odlazak u Peking na OI. S tribina je promatrala kako je njezina sunarodnjakinja Sophie Edington srušila njezino vrijeme, ostvareno u polufinalnoj utrci.

Seebohm je u kvalifikacijama za 100 metara leđno otplivala izvrstan rezultat 59.78, čime je postala druga žena na svijetu, nakon Amerikanke Natalie Coughlin, koja je tu dionicu otplivala ispod jedne minute…

"Posao još nije gotov, tek moram izboriti plasman na Olimpijske igre. Ipak, činjenica da sam postala prva Australka s vremenom ispod minute u ovoj disciplini, čini me vrlo ushićenom", izjavila je 15-godišnja plivačica.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više