Austrijanci pripremili "posebne mjere" za hrvatske navijače

NEDAVNI okršaj navijača Basela i Zuricha u kojem je bilo 40 ozlijeđenih natjerao je švicarsku i austrijsku policiju da se bolje pripreme za dolazak hordi navijača iz okolnih država.

Gradonačelnik Beča Michael Häupl nedavno je rekao da svi oni navijači koji planiraju stvarati u Austriji probleme nemaju tamo što tražiti, a posljednji okršaj navijača Basela i Zuricha samo je još više potaknuo policijske snage da se mobiliziraju za vrijeme trajanja Eura.

Beč i Klagenfurt "crne točke" zbog navijača koji brzo "zakuhaju"

Austrijska policija ističe da su Beč i Klagenfurt, kao najistočniji od četiri grada u kojima se igraju utakmice na europskom prvenstvu najugroženiji te da će se posebna pozornost obratiti upravo na tisuće navijača koji će pohoditi utakmice svojih reprezentacija u ovim gradovima.

"Za sve tri gostujuće momčadi, Poljsku, Hrvatsku i Njemačku ovo će praktički biti domaćinske utakmice zbog blizine s Austrijom. Navijači ovih reprezentacija vrlo brzo "zakuhaju u glavama" te se mogu dogoditi veliki problemi", kaže austrijski ministar unutarnjih poslova Günther Platter ističući njemačke navijače kao "potencijalnu tempiranu bombu".

Što se tiče utakmica u Innsbrucku i Salzburgu, gdje igraju Grčka, Španjolska, Švedska i Rusija, organizatori ocjenjuju da tamo ne bi trebalo biti previše problema.

Nema odmora dok traje obnova

Očekuje se da će u akcije tijekom prvenstva biti uključeno 27 tisuća policajaca, te da niti jedan neće moći dobiti godišnji odmor u tom razdoblju. Austrijska policija ima posebnu jedinicu od 2200 ljudi koja je posebno istrenirana za okršaje s agresivnim navijačima, a najavljuje se i poseban režim na granicama Njemačke sa Švicarskom i Austrijom. 

Poljski i hrvatski policajci također će biti na radnom zadatku u Austriji, kako bi pomogli Austrijancima u otkrivanju huligana i komunikaciji s navijačima. Švicarska policija, ponajviše poslije najnovijih nereda, planira suzbiti svaku mogućnost da se tako nešto ponovi tijekom Europskog prvenstva.
 
"Imamo sve pod kontrolom", kaže Benedikt Weibel iz švicarske vlade.

Najavljen je intenzivan video nadzor u svim gradovima. Osim što u većini gradova gdje se igraju utakmice postoji velik broj video kamera koje se koriste u svakodnevnom životu, postavit će se dodatne na svim mjestima koja će biti okupljališta navijača. Zürich će postaviti čak nadzorni sustav koji je zapravo automatska zrakoplovna oprema koja uočava svaki pokret ili prodiranje ljudi.

Posebne zone za navijače i mjere protiv terorizma

Policija se također sprema i u smjeru sigurnosti od terorizma, na koji je stavljen naglasak na svim većim svjetskim sportskim događajima od rušenja "Twinsa" u New Yorku. Švicarska i Austrija će imati u pripravnosti i 15 tisuća vojnika za slučaj potrebe.

Vrata stadiona će se otvarati tri sata prije početka svake utakmice, kako bi ostalo dovoljno vremena "za pretres" svih navijača. Što se tiče zona za navijače gdje će se čekati utakmice, te gdje će utakmice pratiti oni navijači koji neće imati ulaznice za utakmice, moglo bi doći još do nekih promjena.

Naime, organizatori u primjerice Beču, dvoje jesu li zone dovoljno velike ili ih treba proširiti, a sve povodom negativnih iskustava s prošlog Svjetskog prvenstva u Njemačkoj kada se na području na kojem se očekivalo oko 700 tisuća ljudi, našlo njih preko milijun. U svakom slučaju zone će biti čuvane od strane redarskih službi, dok će policija biti u pripravnosti u slučaju nereda.

Sve u svemu, sigurnost će sigurno biti na visokoj razini, sumnjamo da će nešto promaći inače pedantnim Švicarcima i Austrijancima. U Austriju bi naši navijači trebali ići zbog nogometa, osim ako se ne žele vratiti puno praznijih džepova nego što su mislili.

M.Š.
Foto: H.P./AFP

Pročitajte više