Autralska reprezentacija u problemima

NOGOMETNA reprezentacija Australije, koja će na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj biti posljednji protivnik hrvatske vrste u skupini F, našla se u problemima nakon ždrijeba kvalifikacijskih skupina za plasman na Azijsko prvenstvo.

"Socceroosi" su prošle godine napustili Oceaniju i pridružili se Azijskoj federaciji, a na ždrijebu u Kuala Lumpuru izvučeni su u skupinu D zajedno s Libanonom, Kuvajtom i Bahrainom. Prve dvije momčad iz skupine izborit će plasman na završni turnir koji će se održati 2007. godine u Indoneziji, Tajlandu, Maleziji i Vijetnamu.

Australcima veliki problem predstavljaju termini prvih utakmica, te činjenica što su u skupini s Libanonom, što bi ponovo moglo zaoštriti međurasne napetosti, koje su eskalirale u Sydneyu posljednjih dana prošle godine. Nekoliko desetaka osoba ozlijeđeno je, a 19 je uhićeno u incidentima nakon rasističkih napada na plaži Cronulla, 30 km južno od Sydneyja, koje su počinili mladi australski bijelci protiv osoba arapskog podrijetla. Među napadnutima je bilo i mnoštvo Libanonaca. Policija je tek velikom akcijom uspjela vratiti mir u sydneyska predgrađa.

"Vjerujem kako naše utakmice s Libanonom neće izazvati nikakve incidente. Utakmice će biti nogometni spektakl, a ne poligon za nerede. Igrači obje momčadi poslat će jasnu poruku mira," poručio je jedan od vodećih ljudi Australskog nogometnog saveza, John Boultbee, te dodao: "Libanonska zajednica je odana australskoj reprezentaciji i vjerujem kako će na toj utakmici navijati za obje momčadi." Utakmica bi se trebala igrati prvog ožujka u Adelaideu, no postoji mogućnost da je Australci odgode nakon World Cupa u Njemačkoj.

Australci bi azijske kvalifikacije trebali započeti 22. veljače protiv Bahraina. Kako to nije FIFA termin europski klubovi nisu dužni pustiti igrače. Drugo kolo je na rasporedu prvog ožujka (Libanon), što se nalazi u FIFA kalendaru, no klubovi su dužni pustiti igrače na svega 48 sati, što je nedovoljno za dugačak put iz Europe i nazad. Situaciju dodatno komplicira i pozicija izbornika Guusa Hiddinka, koji u tom terminu ima obveze u PSV Eindhovenu, pa će momčad po svemu sudeći voditi njegovi pomoćnici Graham Arnold i Johan Neeskens.

"Našli smo se u velikim problemima. Nikada nismo imali toliko problema sa sastavom. Pokušat ćemo sastaviti najbolju moguću momčad. No, teško je očekivati da će klubovi imati razumijevanja za naše probleme," smatra Boultbee.

Termin prve utakmice pada u vrijeme ogleda osmine finala Lige prvaka, te Kupa UEFA, pa je gotovo 100 posto sigurno kako će Australci nastupiti bez Hiddinka i Jasona Čuline (PSV), Harry Kewella (Liverpool), Željka Kalca (Milan), Scotta Chipperfielda i Mile Sterjovskog (Basel), Marka Viduke i Marka Schwarzera (Middlesbrougha), Ljube Miličevića (Thun), dok Sashu Petrovskog (Sydney), Archiea Thompsona (Melbourne) i Davida Carneya (Sydney) očekuju klupske obveze u završnici nacionalnog prvenstva.

"Do konca ovoga tjedna donijet ćemo odluku. Ne želimo nastupiti u B sastavu, moramo držati do svog ugleda. Ovo je posljednji put da utakmicu igramo izvan FIFA termina," zaključio je Boultbee.

Pročitajte više