nikola jurčević za index

"Azerbajdžan ne dolazi u Zagreb na izlet, događala su se i veća čuda"

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

HRVATSKA reprezentacija u četvrtak u 20:45 na Maksimiru protiv Azerbajdžana otvara kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Ove dvije reprezentacije u kvalifikacije kreću s potpuno suprotnih pozicija - Hrvatska kao drugoplasirana sa SP-a od koje se očekuje izravan plasman i Azerbajdžan od kojeg se ne očekuje baš ništa. Reprezentacija s Kaspijskog jezera potpuni je autsajder u skupini E u kojoj su, osim Hrvatske, još Wales, Mađarska i Slovačka.

Rezultati by SofaScore

Izbornik Azerbajdžana Nikola Jurčević u vrlo je čudnoj situaciji - sa stranom momčadi dolazi u svoj grad igrati protiv svoje zemlje.

"Emocije su stvarno izmiješane. Dok sam bio trener Slavena i Zagreba čudno mi je bilo igrati na Maksimiru protiv Dinama, a ovo je, pak, potpuno čudno situacija. Igram protiv svoje zemlje za koju sam nekad igrao. Jako neobično, ali takav je trenerski posao. Svi me zovu za karte, zvali su još dok sam bio u Bakuu. Pitaju i za trenirke i dresove, podijelit ću ih nekoliko", rekao nam je Jurčević po dolasku u Zagreb.

Izbornik do 2020. godine

Izbornikom te reprezentacije postao je 12. veljače ove godine. Azerbajdžan je od 2014. do 2017. godine vodio Robert Prosinečki, a Jura je na klupi naslijedio Gurbana Gurbanova koji je istovremeno vodio najuspješniji tamošnji klub Karabah. Ugovor je potpisao do sljedeće godine.

"Ovdje sam tek mjesec dana, ali dojmovi i uvjeti su stvarno fantastični. Da vidite samo kakav oni trening kamp imaju, čudo. Nema nekog prevelikog rezultatskog pritiska jer su ti ljudi realni. Glavni cilj je napraviti neki korak naprijed i popraviti renking reprezentacije. Ima tu jako zanimljivih igrača, iako sam dosta ograničen njihovim izborom jer većina igra u domaćem prvenstvu. No, ima i nekih legionara i iskusnijih igrača koji čine jednu sasvim pristojnu reprezentaciju", kaže Jurčević.

Utakmica protiv Hrvatske bit će mu debi na klupi Azerbajdžana.

"Mi u Zagreb ne dolazimo na izlet, događala su se u nogometu i veća čuda. Ali, ne zavaravamo se. Da me ne bi netko krivo shvatio, ne želim zvučati bahato. Dolazimo u goste viceprvaku svijeta i četvrtoj reprezentaciji po Fifinom renkingu, mi smo 108. i to valjda dovoljno govori. No, meni i igračima je veliki gušt i čast igrati protiv takve reprezentacije tako da se veselim utakmici koliko god ću se malo čudno osjećati", priznaje Jurčević.

Hrvatska više nije ni sjena one momčadi koja je prošlog ljeta briljirala u Rusiji. Nema više Mandžukića, Subašića ni Ćorluke i Dalić se okrenuo brojnim mladim igračima koji će prije ili poslije morati postati stup momčadi.

"Znam da Dalić ima nekih problema u obrani koja će igrati u potpuno drukčijem sastavu, ali to je i dalje reprezentacija koja spada u sami svjetski vrh. Sviđaju mi se mladi igrači, oni su budućnost Hrvatske i siguran sam da je njihovo pozivanje bio dobar potez. Mi ćemo napraviti sve da im se što bolje suprotstavimo", zaključio je bivši Dinamov trener.

Pročitajte više