Azzuri u dvije minute srušili njemački san

No, kako to obično biva, Talijani su u dva poteza matirali protivnika i dohvatili finale Mundijala. Uz malu pomoć sreće (čitaj: suca Cantaleja) i nekoliko suvislih individualnih poteza došli su do Dortmunda, a u sebi svojstvenom stilu i do Berlina, grada koji će 9. srpnja biti centar svijeta.

Grosso je čovjek čije se ime definitivno zaslužilo naći na listi stijelaca. Tijekom cijelog susreta s Perrottom je sjajno pokrivao lijevi bok, stalno pronalazio prostor i stvarao probleme njemačkim obrambenim redovima.

Od Elfa, pak, nismo vidjeli mnogo, sve dok se doslovce u posljednjim minutama igra nije rasplamsala. Podolski je nakon ubačaja Odonkora promašio ono što nije smio, no Nijemci će se sjećati i Schneiderovog udarca nebu pod obalake u prvom poluvremenu... 

Talijani su, uz svu sreću što ih prati, danas neprepoznatljiva momčad. Igraju izrazito napadački s jednom jedinom špicom, što je Lippijevo remek-djelo. Što li će tek biti u finalu, možemo samo zamisliti...

Tijek utakmice:

Prvo poluvrijeme:

Utakmica se igrala na stadionu u Dortmundu, sudio je Meksikanac Benito Archunida.

Talijani su krenuli žestoko, Gattuso je već u drugoj minuti dokazao da nema namjeru kalkulirati i razmišljati o eventualnom drugom žutom kartonu. Pokosio je Podolskog i prošao nekažnjeno. Prvi udarac u okvir djelo je Tottija, koji je izveo slobodnjak nakon prekršaja na Perrotti. No, za Lehmana njegov udarac nije predstavljao veće probleme. Nijemci su u prvih desetak minuta ispipavali puls Talijana, prva izglednija prilika stigla je u 15. minuti, no Podolski nije došao do sjajne lopte upućene od strane Miroslava Klosea. Brži je bio Camoranesi.

Uslijedili su potom naleti Azzura. Oči u oči s Lehmanom našao se Toni, no sjajni njemački vratar riješio je stvar bez većih problema. Nakon minute odabranici Marcela Lippija istrčali su kontru, u kombinaciju su se našli Camoranesi i Perrotta, no ponovo je Lehman spasio stvar. Usput je zaradio i udarac od Perrotte, koji je propustio realizirati najveću šansu svoje momčadi u prvom poluvremenu utakmice. Izgubio je kontrolu nad loptom, Lehman je bez problema pokupio te izborio novi napad za Elf.

Kehl je u 21. minuti s lijeve strane ubacio za Podolskog koji pak, pokušava volejom matirati Buffona. Preslabo, s obzirom na ono čime nas je mladi njemački miljenik razmazio u zadnje vrijeme.

Talijani su maksimalno pritisnuli, prilike su se nizale kao na traci, no Totti i Toni nisu pronašli pravi put do Lehmanove mreže.

Najveću i jedinu priliku za Njemačku u prvih 30 minuta propustio je Schneider, čiji silovit udarac nakon pasa Klosea odlazi visoko preko grede.

Drugi dio otvoren je dvjema fantastičnim prilikama. Za Italiju je nakon majstorske lopte Tottija Grossu zaustavio Lehman, dok je na drugoj strani Buffon skinuo udarac Klosea.

Lippi je na zagrijavanje poslao Inzaghija i Del Piera. U 60. minuti vidjeli smo novi pokušaj Nijemaca da probiju talijansku zadnju liniju i konačno dođu do 16-erca, no Azzuri sve uspijevaju blokirati. Nakon tri minute domaćini su uspjeli su stvoriti izglednu šansu, loptu je izborio Podolski, sjajno pucao iskosa, no Buffon je još boljom intervencijom riješio je stvar. No, lopta se odbila do Friedricha čiji udarac odlazi preko gola.

Dvadeset minuta prije kraja susreta izbornici se odlučuju povući prve poteze; u redove Njemačke ušao je Schweinsteiger umjesto Borowskog, dok je Lippi izveo Tonija, a uveo Gilardina.

Canavarro je unutar 16-erca u 80. minuti faulirao Podolskog, no dotad solidni meksički sudac izvukao je loptu van i dosudio slobodnjak za Nijemce. Pucao je Ballack, ali preko gola.

Klinsman je kratki prekid iskoristio za izmjenu; umjesto Schneidera ušao je Odonkor.

Nakon 90. minute na semaforu je i dalje stajalo 0:0 stoga su momčadi igrale produžetke.

Prvi produžetak:

Na samom startu Gilardino se oslobodio, ušao u njemački kazneni prostor s desne strane i izbacio Metzeldera iz igre. Okrenuo se i - pogodio stativu!

Nakon nepune minutem gredu je silovitim udarcem zatresao i Zambrotta.

Lippi je u nastavak susreta odlučio ući bez Camoranesija, na travnjak je istrčao Iaquinta. U 103. minuti izašao je i sjajni Perrotta, a igru nastavio Del Piero.

Sudac je prvom produžetku dodao tek jednu minutu nadoknade. No, kakav promašaj Podolskog u 107. minuti! Odonkor je centrirao, Ballack na sebe navukao dvojicu, a Podolski glavom gađao - oblake.

Drugi produžetak:

Lahm je pokušao naciljati rašlje, s iste pozicije odakle je zabio prvijenac ovogodišnjeg Mundijala. No, ovaj put nije išlo. Igrala se 109. minuta i sve je mirisalo na izvođenje jedanaesteraca. Dva se puta u sjajnoj prilici našao Del Piero, prvo se prekombinirao u petercu, da bi već u sljedećoj akciji s ruba 16-erca pucao pored gola. Na drugoj strani uzvratio je Podolski, otvorio mu se ogroman prostor, udarac je bio fantastičan, no Buffon je spasio Italiju od sigurnog poraza

A tada - golčina Grossa! Na asistenciju Pirla Grosso je u 119. minuti lijevicom zabio u desni kut i bacio Njemačku u očaj.

Na asistenciju Canavarra zabio je i Del Piero, u zadnjoj minuti susreta i uveo Italiju u finale!

Dea Redžić

Pročitajte više