tenis

Baby Nadal u napetom meču ispravio suca na svoju štetu. Rival mu pljeskao

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

CARLOS ALCARAZ, fenomenalni tinejdžer (18) kojeg je Rafael Nadal proglasio svojim nasljednikom, pobjedom u polufinalu Mastersa u Miamiju nad braniteljem naslova Hubertom Hurkaczom 7:6 (5), 7:6 (2) ostvario je uspjeh karijere, ali i pothvat za povijest tenisa.

Pobjeda za prvo veliko finale karijere i povijest

Sa samo 18 godina i 333 dana postao je drugi najmlađi finalist u povijesti jednog od najjačih turnira, poznatog i kao "peti Grand Slam". Jedini koji se u finale uspio plasirati mlađi je Nadal, ali on je to napravio samo 29 dana mlađi od onog kojem je predao žezlo.

Alcaraz je i u ovom meču oduševio borbenošću. Prvi set je otišao u break u kojem je, kao i u četvrtfinalu protiv Kecmanovića, suparnik mladog Španjolca vodio 5:3. Međutim, Alcaraz je i ovaj put spektakularno preokrenuo s četiri uzastopna poena za osvajanje seta. 

Drugi set je također otišao do kraja i tie-breaka a da mu nije prethodio break. Međutim, u produžetku je Alcaraz napravio minibreakove te tako došao do vodstva 5:2. Za razliku od ovog i prethodnog suparnika, on je veliku prednost pretvorio u pobjedu. 

Skočio je 120 mjesta za godinu dana

Alcaraz sutra od 19 sati protiv Caspera Ruuda igra prvo finale Mastersa. Ako pobijedi, od ponedjeljka će sa 16. skočiti na 11. mjesto ATP-jeve ljestvice, a ako izgubi, bit će 12. Tako mu je zajamčen skok za čak 120 mjesta u samo godinu dana. 

To je samo privremena pozicija za čudesnog Alcaraza, koji je u posljednjih tjedan dana postao najmlađi tenisač u povijesti koji se probio u polufinale Indian Wellsa i Miamija. Sva četvorica koje je pri tome pretekao, Andre Agassi (1997.), Nadal (2005.), Andy Murray (2007.) i Novak Đoković (2007.), dosegnuli su broj 1. 

Koliko bi tenisača u ovakvom meču napravili ovo što je uradio Alcaraz?

Alcaraz ljubitelje tenisa oduševljava svim navedenim, ali u polufinalu Miamija to je najviše napravio krasnim potezom sportskog fair-playa. Prvi vodstvu Huberta Hurkacza 6:5 u prvom setu te dok je Alcaraz imao 30:0 i servis, Poljak je vratio lopticu, a sudac je dosudio poen za Alcaraza.

Procijenio je da je Hurkaczu lopta dva puta udarila o tlo prije nego što ju je vratio suparniku. Rezultat je dakle bio 40:0 za Alcaraza. Ipak, on je reagirao tako što je ispravio sučevu odluku ističući da je Hurkacz pravilno vratio loptu te je zatražio ponavljanje poena.

Na ovo je dobio ovacije svih gledatelja, a zapljeskao mu je i suparnik. Ovakvi potezi, kada tenisači idu na svoju štetu i u korist suparnika i to kada je sudac već dosudio za njih, prava su rijetkost. Posebno u situaciji u kojoj je to napravio Alcaraz - u napetom polufinalu jednog od najvećih turnira, u kojem su ulog prestižni trofej, milijuni i mjesto u povijesti. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ ALCARAZOV FAIR-PLAY POTEZ

Pročitajte više