Barca je bila razorena. Onda su je spasili školarci

Foto: EPA

NAKON više od pola godine slabog i nerijetko negledljivog nogometa, Barcelona u posljednjih mjesec dana opet sliči na nogometnu ekipu. Nanizala je 10 utakmica bez poraza te dovela ovosezonsku užasnu obranu pod kontrolu. Konačno, prošloga tjedna uvjerljivo je prošla u četvrtfinale Lige prvaka preko Napolija, a zatim i razbila Atletico u Madridu s 0:3.

Iako Xavi taj niz pozitivnih rezultata već tjednima pripisuje svojoj odluci o napuštanju kluba na kraju sezone, čime je "smanjio pritisak na igrače", malo tko je uvjeren da je baš ta odluka prekretnica sezone u Barceloni. Zapravo, umjesto torba, Xavija i klub na svojim leđima nose djeca koja još idu u školu, a u posljednjih mjesec dana baš su ona najzaslužnija za pozitivne rezultate.

Gdje je zapeo Xavi?

Otkada je postao trener, bilo je jasno u kojem smjeru će ići Xavi, a taj smjer je bila trenerska loza Michels - Cruyff - Guardiola i prepoznatljiv "Barcelonin DNA". Međutim, u trenutku njegovog dolaska u klub 2021. godine, Barcelona se nalazila u vjerojatno najgoroj situaciji u kojoj je bila u moderna vremena. Strpljenja je bilo malo, rezultati i oku ugodna igra bili su nužni odmah.

Osim što je bila financijski osakaćena potezima prijašnje uprave, na teren su za Barcelonu istrčavali ili potpuno matore legende ili klinci gole brade iz omladinskog pogona, ili igrači za koje nikad ne bismo mogli pomisliti da će igrati za Barcelonu. Usprkos takvim okolnostima, Xavi je tijekom prve godine i pol svog mandata uspio vratiti klub u pravi smjer, a time i navijačima nadu u bolje sutra.

Bilo je ogromnih amplituda, od ružnih ispadanja u kontinentalnim natjecanjima pa sve do dominantnog osvajanja prošlosezonske La Lige, ali najbitnija stvar je bila činjenica da je Barca ponovo bila konkurentna makar za domaće trofeje te je igrala solidan nogomet.

No početkom ove sezone stvari su krenule nizbrdo. Sve ono pozitivno iz prošle sezone naglo je nestalo pa je Barca u napadu ponovno izgledala statično i dosadno, a gotovo povijesno dobra obrana počela je primati golove kao na traci i pretvorila se u gotovo povijesno lošu. Sezona u kojoj se od Xavija očekivala nadogradnja, postala je puko preživljavanje.

Grafika: Sofascore

Xaviju djelomično u prilog ide činjenica da je Barcelona pretrpjela pregršt ozljeda ključnih igrača, ali izostanci ni u jednom trenutku nisu bili dovoljno dobro opravdanje za potpuno očajno stanje na terenu, gdje je Xavi već pokazao da može raditi i s "mrvicama".

Na svaki riješen problem iskočila su dva nova pa je već sredinom zime Barceloni jedini spas za sezonu ostala Liga prvaka, a tamo je po svim parametrima daleko od glavnih konkurenata. Tada je postalo jasno da Xavi mora otići.

La Masia još jednom pokazuje da je jedinstvena

Međutim, kako to obično biva tijekom kriza u Barceloni, opet se kao as u rukavu pojavila La Masia. I zadnjih sezona Barca je ubacivala gomilu klinaca iz omladinskog pogona u seniorsku ekipu te im davala prilike, ali su se u prvoj ekipi afirmirala i zadržala samo dvojica: prije dvije sezone sa 17 godina to je bio Gavi, a prošle Alejandro Balde koji je imao 19.

Ove sezone se, pak, događa nešto potpuno neusporedivo i neviđeno u modernom nogometu. Naime, u zadnjih 15-ak utakmica Xavi svojih početnih 11 gotovo pa ne može zamisliti bez dvojice tinejdžera koji su donedavno igrali za kadetske i juniorske timove - desnog krila Laminea Yamala, koji ima 16 godina, te stopera Paua Cubarsija, koji je prije samo nekoliko dana napunio 17.

Osim ta dva fenomena, značajne minute nedavno je odradio i Hector Fort, bek od 17 godina koji je posebno briljirao u jučerašnjoj utakmici protiv Atletico Madrida jednako kao i Fermin Lopez, 20-godišnjak koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u trećeligašu.

Da, oni su toliko dobri

Iako su njihovi debitantski nastupi i sudjelovanje u obvezama prve ekipe došli kao posljedica raznih ozljeda i nužnosti, a ne nekakvog planskog razvoja, razina igre koju su ovi klinci pokazali na sada već ozbiljnom uzorku jednostavno forsira Xavija da ih ne miče iz početnih postava.

Zaista, nije nikakva hiperbola reći da su upravo Yamal i Cubarsi dvojica najboljih pojedinaca u redovima Barcelone već neko vrijeme. Za taj dvojac već se neko vrijeme znalo da su bezobrazno talentirani. Tko god je pratio mlađe kategorije, što kroz Barcelonu, što kroz mlađe uzraste španjolske reprezentacije, bio je uvjeren da će ovaj dvojac jednoga dana biti sama elita svjetskog nogometa.

Međutim, da će u roku od samo par mjeseci preslikati dominaciju s nekakve kadetske lige ili U-17 Svjetskog prvenstva na najvišu razinu seniorskog nogometa, nitko ne bi ni u ludilu pomislio.

S obzirom na to koliko su ludo tehnički talentirani, činjenica da su preciznost dodavanja, udaraca, pa čak i efikasnost driblinga i duela prenijeli na seniorski nogomet ne čudi u toj mjeri kad usporedimo kako se ovi dječaci mentalno ponašaju na terenu. Količina hrabrosti i borbenosti zajedno s tolikom zrelosti i točnošću kojom donose odluke je pomalo bizarna i ostavlja bez riječi.

Jedno od najboljih desnih krila svijeta

Lamine Yamal je, bez ikakve dileme, već sa 16 godina jedno od najopasnijih desnih krila na svijetu. Zaista, ovo dijete nema gotovo nijedan nedostatak u napadačkom arsenalu. Po svim statistikama već je jedan od najboljih driblera na svijetu koji višak s loptom u nogama stvara bez ikakvih problema.

Grafika: Sofascore

A kada ga stvori, posjeduje mirnoću i viziju da redovito donosi dobre odluke o podvaljivanjima lopte kroz protivničke linije, promjeni strane ili pak o udarcima. A da bismo vidjeli kakav repertoar udaraca ovaj mladić ima, dovoljno je pogledati samo golove koje je već zabijao.

Tu ima lijepo plasiranih lopti u vratarev dalji kut, ali i bombi s 25 metara. Da bi stvar bila bolja, Yamal pri svemu tome ne zanemaruje obrambenu fazu igre i igra ju na, za mnoga krila, zavidan način.

Stoper od 17 godina s iskustvom veterana

S druge strane terena, s obzirom na to da se radi o stoperu, nešto neprimjetniji, ali jednako impresivan je Pau Cubarsi. Momak koji naizgled nema niti jednu komparativnu fizičku prednost u odnosu na vrhunske stopere i centralne napadače, jer nije niti ekstremno visok, brz, a ni snažan, odradio je 10 gotovo savršenih uzastopnih utakmica za ekipu koja je ove sezone bila jedna od najgorih obrana čitave Europe.

Grafika: Sofascore

Apsolutna potvrda njegove kvalitete došla je u uzvratu protiv Napolija gdje je čitavu utakmicu čuvao Victora Osimhena, jednu od najboljih devetki svijeta, kući otišao s nagradom igrača utakmice i pobjedom, a zatim je sličan performans ponovio za vikend protiv Alvara Morate i Antoinea Griezmanna.

Pravovremenost u duelima i mirnoća pri izgradnji napada sugeriraju da se radi o stoperu veteranu koji iza sebe ima stotine utakmica, dok njegov domet i izvedba dodavanja podsjećaju na samu elitu veznih igrača, a ne stopera.

Xavijev nasljednik bit će ključan za povratak na vrh

U teškim trenucima, kakvi su posljednjih godina česti za Barcelonu, La Masia je zajedno s nekoliko pametnih transfera poput onih Pedrija i Ronalda Arauja potpuno osvježila razorenu ekipu. Sada samo još jedan ili dva kluba na svijetu imaju usporediv arsenal mladih igrača, ali baš nitko drugi nema tu razinu produkcije elitnih klinaca kao Barcelona jer nekolicina njih tek dolazi.

Svi ti momci već su pokazali da se mogu natjecati na najvišoj razini i za koju godinu trebali bi biti jedni od najboljih igrača na svojim pozicijama na svijetu. Međutim, kada bi jedina varijabla u izračunu njihovog uspjeha bili oni sami, uspjeh bi bio garantiran, ali nogomet ne radi na taj način.

Već smo imali priliku vidjeti da ozljede mogu potpuno poremetiti razvoj mladog igrača pa je tako jedan Ansu Fati iz sezone u sezonu sve dalje od elitnog nogometa. Zbog toga Barcelonina uprava i stručni stožer moraju biti iznimno pažljivi sljedećih nekoliko godina.

Prije svega uprava mora pronaći trenera koji primarno razvija mlade igrače, a sekundarno osvaja trofeje. Isto tako, trebala bi dobro razmisliti o medicinskom osoblju i fizičkoj spremi igrača jer čak niti krivi treneri neće usporiti razvoj ovakvih talenata koliko to trenutno rade ozljede. Je li trenutna uprava nakon prebrođene jedne krize spremna u kontinuitetu donositi dobre odluke, teško je reći.

La Masia iz godine u godinu Barceloni daje jackpot te zbog toga može biti mirna, ali mora biti oprezna. Jer i jackpot se brzo istopi ako dođe u ruke okorjelom kockaru.

Pročitajte više