BARCA JE MULJALA Na Neymaru su zaradili samo 17 milijuna eura

Foto: Getty Images/Guliver Image

ČESTO mislimo da najveći svjetski klubovi transparentno i pošteno dogovaraju transfere, no često to uopće nije slučaj.

Najnoviji dokaz tome su dokumenti koje je Neymarov otac dostavio sudu u Brazilu kao dokazni materijal u procesu istrage oko Neymarova transfera iz Santosa u Barcelonu 2013. godine.

Tada najtraženiji mladi igrač na svijetu otišao je u Barcu za, kako se isprva mislilo, 57 milijuna eura da bi kasnije klub potvrdio da su Neymara ipak platili čak 86 milijuna eura. No, i u tom slučaju je Barcelona muljala s cijenom.

Zašto? Jednostavno. Brazilska agencija DIS imala je pravo na 40 posto "vlasništva" Neymara pa su Barcelona i Santos zataškali pravu cijenu kako bi DIS-u platili što manje novca. Prema dokumentima koje je Neymarov otac dostavio sudu, a koje je dobio i El Mundo Deportivo, Neymar je zapravo Barcelonu stajao vrtoglavih 134 milijuna eura.

Prijavili su da je transfer težak 86 milijuan eura, a razliku do 134 očito "ispod stola" uplatili Santosu. Dodamo li i plaću koju je Neymar imao u četiri godine u Barceloni, katalonski klub je na njega potrošio ukupno oko 205 milijuna eura, odnosno, njegovom prodajom u PSG za 222 milijuna eura Barca je zaradila "samo" 17 milijuna.

Brazilsko tužiteljstvo tek treba potvrditi vjerodostojnost i onda prihvatiti sporni dokument, ali prođe li on na sudu Barceloni prijete mougće velike sankcije.

Pročitajte više