Video - Uvenula ruža na Fergijevom reveru: Barcelona četvrti put prvak Europe

NEZAUSTAVLJIVA Barcelona deklasirala je s 3:1 Manchester United na Wembleyu golovima Pedra, Messija i Davida Ville, po četvrti put osvojivši naslov najbolje momčadi Starog kontinenta. Jedini gol za Engleze zabio je Wayne Rooney.

Bila je to rapsodija Guardioline momčadi, pogotovo u drugom dijelu, a dojam je kako Crveni Vragovi nisu imali nikakve šanse protiv ovakve Barcelone. Zakazala je obrana, glavni Fergusonov adut, a nadigravanje s Kataloncima gotovo uvijek vodi istom raspletu. Josep Guardiola opet je dobio bitku protiv legendarnog Alexa Fergusona i tako ušao među šestoricu u povijesti nogometa koji osvajali trofej Lige prvaka kao nogometaš i kao trener.

Porazu kumovale pogrešne Fergijeve procjene

Nogometni stručnjaci uoči utakmice pametovali su kako Manchester ima kompletniju momčad i igrače, međutim pokazalo se kako "Barcelonini patuljci sa staklenim nogama" u ovom trenutku nemaju ozbiljnu konkurenciju u svijetu nogometa. Treba reći kako su vjerojatno konačnom rezultatu kumovale i pogrešne procjene Fergusona, jer nekolicina igrača sasvim je podbacila, a i postavljanje u igru vremešnog Giggsa i nedoraslog Hernandeza može se staviti pod znak pitanja. Ovako su Englezi upali u žrvanj katalonske momčadi, osim Rooneya nije bilo raspoloženog igrača Manchestera, a tako se nije moglo ozbiljnije suprotstaviti Blaugrani.

U prvom dijelu dok su Crveni Vragovi fanatično i agresivno pokrivali Barcelonine igrače činilo se kako će finale biti neizvjesno do samog kraja susreta. Pa čak i nakon vodećeg gola Pedra Rodrigueza, Englezi se nisu predavali, a gol Wayne Rooneya nagrada bila je nagrada igračima Manchestera za veliki angažman i dopadljivo pariranje Kataloncima. Međutim u drugom dijelu kao da je na travnjak Wembleyja izašla neka nova momčad Uniteda, koja više nije tako zaneseno pokrivala svaki dio travnjaka, već je ostavljala puno prostora Guardiolinim zvijezdama. Takvo što nije moglo proći nenaplaćeno.

Ni tragova od "finala desetljeća"

Fantastični golovi Lionela Messija, koji je tako s 12 ovosezonskih golova srušio rekord Ruuda van Nistelrooya te Davida Ville bili su ipak plod nesmotrenosti i dekoncentracije engleske momčadi, a isti su upravo neočekivani na ovakvom nogometnom nivou. Na koncu je ispalo da nismo vidjeli ni tragove "finala desetljeća" ili je zapravo, da postavimo stvari drugačije, Barcelona toliko moćna da se svaka nogometna momčad pokraj nje čini amaterska.

Naposljetku, dok će vjerojatno većina medija tintu trošiti na rekorde Josepa Guardiole, Barcelone ili pak Lionela Messi, tekst ćemo završiti jednim nizozemskim vratarem, koji se večeras imao priliku oprostiti od nogometa u 41. godini života i to u finalu Lige prvaka. Rekord legendarnog Nizozemca, koji je Paola Maldinija ostavio gotovo "dvije godine" iza sebe ostat će još dugo u nogometnih knjigama. Što je najimpresivnije, van der Sar je bio ponajbolji igrač Manchestera, gotovo da se čini kako bi mogao braniti vječno.

Sastavi:

BARCELONA (4-3-3): Valdes, Alves, Mascherano, Pique, Abidal, Xavi, Busquets, Iniesta, Pedro, Messi, Villa

Klupa: Oier, Puyol, Bojan, Keita, Afellay, Adriano, Thiago

MANCHESTER UNITED (4-4-1-1): Van der Sar, Fabio, Ferdinand, Vidic, Evra, Valencia, Carrick, Giggs, Park, Rooney, Hernandez

Klupa: Kuszczak, Owen, Anderson, Smalling, Nani, Scholes, Fletcher

SUDAC: Viktor Kassai, Mađarska 

Pročitajte više