NAJVEĆI HAJDUKOV TRANSFER U POVIJESTI

Barcelona i Ajax pratili su ga u stopu, a najskuplji hajdukovac postaje u Lilleu

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

DOMAGOJ BRADARIĆ, lijevi bočni koji je prošle sezone, prve kao profesionalac, postao najmlađi (19) kapetan Hajduka u povijesti, ubrzo po završetku prvenstva postaje i najskuplji igrač Hajduka ikad. 

U samo pola godine postao je najmlađi kapetan i najskuplji igrač Hajduka ikad

Prelaskom u francuski viceprvak Lille za 7 milijuna eura odštete fiksno, zatim još 2 milijuna eura kroz bonuse te uz 10 posto provizije Hajduku od budućeg transfera, srušio je Nikolu Vlašića s prvog mjesta najvećih izlaznih transfera Bilih.

Tinejdžera Bradarića su, prije nego što je napunio 19 godina i odigrao isto toliko utakmica za Hajduk, tijekom sezone pratili velikani Barcelona, Ajax i Atletico, a Lille ga je htio dovesti još zimus, ali je nudio upola manje od onog koliko će sada platiti za njega. 

Iza Bradarića je, dakle, u svakom pogledu sezona života, i to prije nego što je počeo "nogometno živjeti". 

Počela je sredinom studenog prošle godine, i to na prijateljskoj utakmici mladih reprezentacija Hrvatske i jake Francuske (2:2) na kojoj je Bradarić bio zaslužan za oba gola svoje momčadi. 

Tek što je proslavio 19. rođendan, na Maksimiru je ušao u povijest Hajduka

Točno mjesec dana kasnije, 15. prosinca, Bradarić, pet dana nakon 19. rođendana, na Maksimiru ulazi u povijest Hajduka. Kapetan Josip Juranović bio je suspendiran pa su za nositelja trake u derbiju kod Dinama konkurirali tinejdžeri Palaversa, Nejašmić i Bradarić. Potonji je bio kapetan i tako je postao najmlađi igrač u 108 godina kluba, koji je poveo igrače na teren.

Bradarić je eksplodirao dolaskom trenera Siniše Oreščanina pod kojim je na početku proljetnog dijela prvenstva kod Osijeka izveo dribling sezone u HNL-u. Njegov potez za pamćenje bio je kada je fantastično provukao loptu kroz noge suparničkom desnom bočnom Alen Grgiću.

Kako je Oreščanin kratko, ali ispravno odgajao Bradarića?

Kada spominjemo Oreščanina, moramo podsjetiti na još jedan dokaz kako je kratko, ali ispravno odgajao Bradarića. Prije tri mjeseca, usred odličnih igara Hajdukovog lijevog bočnog i toga što ga je Barcelona pratila skoro na svakoj utakmici, a Ajax i Lille licitirali za njega te, konačno, standardne krize s lijevom stranom u reprezentaciji, Oreščanin je ovako odgovorio na pitanje treba li Dalić pozvati Bradarića među osvajače svjetskog srebra:

U HNL-u izveo dribling sezone, a na U-21 Euru potez dana

"To me začudilo, ako bi se radilo o viziji i planu kako bi se trebao razvijati mladi igrač, onda bi trebao najprije u U-21 reprezentaciji igrati tu poziciju. Polako, prvo preskoči rijeku pa se rugaj krokodilu, sve to ima svoje vrijeme i mjesto." I Bradarić se vratio u "rijeku", točnije na U-21 EP. Dok su gotovo sve njegove suigrače tamo potamanili "krokodili", on je natjerao UEFA-u da još jednu njegovu majstoriju proglasi potezom dana.

Bradarić je pak prelaskom u Lille izveo još jedan potez jako kratke, ali sjajne i bogate karijere. Jer to je klub slavan po tome da stvara, kupuje i forsira sjajne mlade igrače, od nekada Edena Hazarda, pa do sada Nicolasa Pepea. Hajduku će u ovom slučaju zbog onih 10 posto provizije biti posebno drago i što ih kasnije jako skupo prodaje.

Prelazi u klub slavan po tome da stvara, kupuje i forsira sjajne mlade igrače

Lille sada kupuje Bradarića zahvaljujući Luisu Camposu, sportskom direktoru Lillea i svjetski uglednom skautu koji je inzistirao na dolasku mladog Hrvata. Ovaj Portugalac bio je pomoćnik Mourinhu u Realu, a zatim je posao života napravio u Monacu. Tamo je povoljno doveo Jamesa, Falcaa, Martiala, Fabinha, Lemara i Bernarda Silvu, na čijim je prodajama kasnije Monaco stekao bogatstvo.

Superskaut je inzistirao na Bradariću

Prelaskom u Lille, Campos je pokazao da nije izgubio "Midin dodir" jer jeftino je doveo Pepea i Jonathana Bambu. Prvog je platio 10 milijuna eura, a sada za njega najveći europski klubovi nude sedmerostruko, dok će na drugom također bogato zaraditi.

Čini se, dakle, da je Filip Bradarić u profesionalnoj karijeri kraćoj od godine dana povukao samo najbolje poteze. Međutim, Lille će mu biti najveći test. 

Pročitajte više