Barcelona i Kiel u finalu rukometne Lige prvaka

RUKOMETAŠI Barcelone prvi su finalisti ovogodišnje Lige prvaka koja prvi put u povijesti završava Final Fourom. Katalonci su u prvom polufinalu, u Lanxess Areni u Kölnu, svladali Čehovske medvjede s 34:27.

Barcelona se tako plasirala u finale Lige prvaka prvi put nakon 2005. godine kada je i posljednji put bila na europskom tronu. Katalonski će klub u nedjelju loviti svoj osmi naslov europskog prvaka, a suparnik će mu biti bolji iz dvoboja branitelja naslova Ciudad Reala i njemačkog Kiela.

Momčad Xavija Pascuala bila je dominantna od samog početka utakmice u ispunjenoj dvorani koja prima 19.000 gledatelja. Barcelona je već do poluvremena imala šest pogodaka prednosti (17:11), koju je na startu drugog dijela još i povećala (18:11).

Rusi su se nakratko približili na dva pogotka zaostatka (22:20), ali bilo je to sve što su uspjeli napraviti. Barcelona je ubrzo opet ubacila u višu brzinu i ugasila nade momčadi koju vodi legendarni Vladimir Maksimov.

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Juan Garcia Lorenzana s osam golova, tri manje je ubacio Danac Jesper Noeddesbo. Sedam pogodaka za "medvjede" ubilježio je Vasilij Filipov.

Kiel se osvetio branitelju naslova

Dvije je posljednje godine Ciudad Real pobjeđivao Kiel u finalu rukometne Lige prvaka, no Nijemci su u subotu napokon uspjeli uzvratiti. Pobijedili su branitelja naslova u polufinalu Final Foura (29:27) i u nedjelju će igrati za naslov protiv Barcelone.

Prvi i jedini put je Kiel na europskom tronu bio prije tri godine, a svoj će drugi naslov u nedjelju u Lanxess Areni u Kölnu loviti protiv najtrofejnije momčadi Starog kontinenta koja u svojim vitrinama ima sedam naslova prvaka Europe.

Kiel je do finala došao u utakmici u kojoj je velikim dijelom bio u zaostatku. Ciudad Real je na poluvremenu imao tri gola prednosti (15:12), a u 37. minuti je poveo i s 19:15. No, njemački se klub pred 19.000 gledatelja vratio u igru, četiri minute kasnije izjednačio na 20:20, a u 50. minuti i poveo (24:23).

Kiel je tri i pol minute prije kraja došao i do tri pogotka prednosti (27:24) što španjolska momčad više nije uspjela nadoknaditi. Istina je da je Ciudad Real u posljednjoj minuti, kod vodstva Nijemaca (28:27), imao napad za izjednačenje, no Thierry Omeyer se pokazao nesavladivim.

Po šest su pogodaka za Kiel postigli Christian Sprenger i Filip Jicha, a jednako je učinkovit u španjolskom prvaku bio Jonas Källman. Bivši hrvatski reprezentativac Petar Metličić je u dresu Ciudad Reala zabio tri gola.

Barcelona i Kiel su ove sezone igrali u istoj skupini u prvom krugu natjecanja, svaka je momčad ostvarila jednu pobjedu, ali zanimljivo, na gostujućem parketu.

Finale je na rasporedu u nedjelju u 18 sati.

 

Rukometna Liga prvaka, Final Four, polufinale:

Barcelona – Čehovski medvjedi 34:27

Kiel – Ciudad Real 29:27

Pročitajte više