TRANSFERI

Barcelona je prišla Van Dijku: Dobila je odgovor koji znači početak nove ere

Foto: Gulliver / Getty Images

NEVJEROJATAN preobražaj doživio je Liverpool dolaskom Virgila van Dijka u siječnju prošle godine. 

Od momčadi koja se borila za četvrto mjesto u Premier Leagueu, a u kontinentalnim natjecanjima bila pretplaćena na Europa ligu, u samo par mjeseci postala je prvo finalist, a zatim već iduće sezone osvajač Lige prvaka te jedina ekipa koja se može, i to do posljednjeg kola, tući s nedostižnim Manchester Cityjem za naslov u Premier Leagueu.

I sve to zbog jednog stopera. Koji doduše nije tek "jedan", nego najbolji branič svijeta. Perfektan u postavljanju na terenu, čitanju igre, procjenama, reakcijama i zapovijedanju ne samo obranom, nego cijelom momčadi. Liverpoolu se dakle isplatio svaki peni od 75 milijuna funti koliko je Southmaptonu platio za Van Dijka i tako ga učinio najskupljim braničem u povijesti. 

I onda je ovih dana Liverpool neočekivano uzdrmao pokušaj Barcelone da im uzme ključnog čovjeka i vođu. Barcelona je službeno pristupila Van Dijkovim zastupnicima i pitala je li VDV zainteresiran za prelazak na Camp Nou. Upit je proslijeđen u All-England Club. Van Dijk naime ovog tjedna tamo uživa gledajući mečeve na Wimbledonu.

Odgovor je bio kratak: "Nema šanse." I nakon toga se Barcelona potpuno povukla i nije pokušavala dalje. 

Ovaj odgovor, osim što svjedoči o Van Dijkovoj lojalnosti, pokazuje da se Liverpool konačno vratio na mjesto na kojem nije bio od 80-ih godina prošlog stoljeća. Najprestižnijeg kluba na svijetu, čiji ključni igrač sada neće napraviti ono što bi ranije napravili Owen, Alonso, Torres, Suarez, Mascherano ili Coutinho - jedva čekali otići u jači klub. 

Liverpool je i posljednjih desetljeća dakako bio veliki i ugledan klub, ali znalo se da njihov igrač neće odbiti ne samo Barcelonu i Real ako se jave, nego čak i Chelsea. 

Uostalom, u istom prijelaznom roku kada je preporoditelj Van Dijk došao u Liverpool, iz kluba je u Barcelonu otišao najbolji igrač Coutinho.

Samo godinu i pol kasnije ispunjava se Kloppovo proročanstvo Brazilcu: "Molit ćeš da te primimo natrag", a prelazak asova aktualnih Redsa na Camp Nou sada je nezamisliv. 

Pročitajte više