LIGA PRVAKA

Barcelona ne bi slavila ni da je povela 2:0. Nedostajali su joj Suarez i Rakitić

Foto: FaH/Getty Images

BARCELONA je jučer doživjela novi debakl u Ligi prvaka, s velikih 4:1 porazio ju je PSG. O novom padu Barcelone za Index piše Marko Lozo, najmlađi trener u povijesti HNL-a.

Obje ekipe su izašle u 4-3-3 sustavu, ali to je za utakmicu na kraju bilo najmanje bitno. Presudne su bile ideje igre jer je PSG u Barcelonu došao bez Neymara. Momčadi su u fazi obrane u prvom poluvremenu bile u centralnom bloku, a Barcelona je bila i pliće jer ima stopere koji su spori pa se mora prilagođavati na taj način. Nije bilo izlazaka u visoki presing što je bilo logično jer obje momčadi imaju brzu prednju liniju. 

>>> Mbappe ispisao povijest na Camp Nouu

Glavna ideja igre PSG-a bila je ofenzivna tranzicija s direktnim dodavanjima prema Mbappeu, to je posebno bitno bilo nakon osvojene lopte. Kad PSG nije imao loptu, Mbappe se izvlačio na lijevu stranu i napadao prostor gdje su bili Pique i Dest. Da je sve kod PSG-a bilo dobro pripremljeno za takvu vrstu igre pokazuje i statistika.

Paredes i Verratti su imali po osam direktnih dodavanja prema Mbappeu, a stoperi Marquinhos i Kimpembe su imali po pet i četiri. Mbappe je bio referentna točka svih PSG-ovih napada, a posebno u ofenzivnoj tranziciji. Kad stoper pošalje pet direktnih lopti na igrača koji je izoliran u napadu, jasno je koja je ideja igre.

Barcelona je prema naprijed imala dobru ideju

Barcelona je u fazi napada igrala dosta asimetrično, s Messijem u zoni otvaranja. Dvije osmice, Pedri i De Jong su visoko izlazili i napadali zadnju liniju PSG-a, Dembele je igrao uz liniju terena, a Alba visoko gore na svojoj strani. Sve te odluke bile su logične jer je Griezmann prilikom svakog napada osmica na zadnju liniju ulazio u centralu i tražio loptu u međuprostoru koja mu je dolazila od Messija.

Griezmann je u tome najbolji na svijetu i bilo je smisleno potencirati takvu igru. Tako je Barcelona i iznudila penal kad je Messi dao loptu iza zadnje linije PSG-a za De Jonga koji je onda srušen, a na sličan način je mogao pasti i drugi gol da je Dembele bio precizniji. 

Loša odluka Koemana koštala je Barcelonu

Ono što nije bilo dobro kod Barcelone je činjenica da Barcelona više nema igru po oba boka kao ranije. Po desnoj strani je Barcelona odradila samo osam posto napada. Sve što su napravili po toj strani napravio je Dembele, a Dest je svega nekoliko puta prešao polovicu terena jer je bio opterećen Mbappeom. S druge strane, PSG je po istoj strani imao preko 69% napada, a na drugoj strani 18%. 

 Grafika: Sofascore za IndexSport

PSG je u fazi napada iskoristio lošu odluku Koemana da na bočnim pozicijama Dest i Alba u svakoj akciji idu do kraja za krilnim igračima PSG-a, Keanom i Mbappeom. Tim kretnjama su ostavljali prostor iza leđa, a bekovi Pariza su to znali vrhunski koristiti. Tako su i pala prva dva gola PSG-a. Nije jasna ta Koemanova odluka, vjerojatno je išao na to da su mu centralni veznjaci prespori da to pokriju i da bi bekovi svojom brzinom mogli to kompenzirati, ali očito je PSG to jako dobro skautirao. Ako Mbappe nije bio na širini, bili su bekovi, ideja igre je bila potpuno jasna i pripremljena. 

Na sličan način Barcelona je pala protiv Bayerna

Glavni problem Barcelone je to koliko je spora u fazi obrane. Prijašnja Barcelona je bila ubojita u defenzivnoj tranziciji po izgubljenoj lopti, ali to sada nema. Stoperi Barcelone su prespori da igraju visoko, a kad se brane zonski i povuku onda to loše pokrivaju jer su i tri vezna igrača spora. Posebno je tu problem Pedri koji je prema naprijed odličan, ali prema natrag i dalje jako neodgovoran.

Barcelona je u tri međuprostora između obrambene i vezne linije gubila brojne duele. U lijevom međuprostoru Barcelona je osvojila dva duela, a izgubila šest, u desnom je omjer dva naprema pet, a u centralnom nula naprema tri. Ukupno je to 14/4 u zoni koja je jako opasna po gol Barcelone i tu se prelomila utakmica. Kad god je Barcelona izašla visoko to je bio kaos, svi smo vidjeli fotografiju Piquea koji vuče Mbappea, to smo spominjali i ljetos kad smo komentirali Barcelonu. Na isti način je Bayern slomio Barcelonu. 

Zanimljivo je primijetiti i razliku u osvojenim duelima u razdoblju od 61. do 75. minute. Dogodio se drastičan pad dobivenih duela kod Barcelone koja je bila na samo 35 osvojenih duela, a PSG je osvojio čak njih 59. U tom periodu su pala dva gola, a u nastavku utakmice Barcelona pada i dodatno, na 33 duela u usporedbi sa 60 PSG-ovih. Kad se to zbroji, jasno je da je PSG od 60. minute do kraja susreta osvojio dvostruko više duela od Barcelone. Da je Dembele i zabio za 2:0, upitno je bi li Barcelona pobijedila u ovoj utakmici. PSG je brutalan u defenzivnom bloku, a isto je bilo i prošle godine.

Rakitić i Suarez su otjerani, ali to nije bila promjena koja je Barceloni trebala

Što je Barcelona napravila od onda? Bila je potrebna promjena kičme momčadi u vidu Busquetsa, Piquea i drugih, a Barcelona je promijenila Rakitića i Suareza bez ikakvog smisla. Protiv PSG-a bi im Suarez sjajno došao jer vjerojatno ne bi promašio ono što je Dembele promašio. Griezmann je u takvoj krizi da ne može zabiti ništa i Barceloni treba netko tko će ju probuditi golovima, to je mogao biti Suarez. 

Barcelona je odlaskom Enriquea i dolaskom Valverdea nepovratno promijenila svoj DNK i od onda se traži. Sve dok se ne pronađe, ovakvi rezultati neće biti iznenađenje. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pročitajte više