Treći poraz Barcelone u nizu, Rakitić zabio autogol

Foto: Hina, Guliver Images/Getty Images

BARCELONA više od mjesec dana ne zna za pobjedu u domaćem prvenstvu. Katalonci su susret 33. kola Primere dočekali s dva uzastopna poraza (protiv Reala i Real Sociedada), a crni niz je nastavljen i protiv Valencije koja je na Camp Nou slavila s 2:1. Posljednju pobjedu navijači Barce pamte od 12. ožujka i utakmice s Granadom koju su razbili sa 6:0.

> Pogledajte kako je Rakitić zabio autogol protiv Valencije

> Enrique održao motivacijski govor nakon poraza: Mi smo Barcelona, glavu gore!

> Messi zabio povijesni pogodak u karijeri, ali nije želio slaviti

> Rakitić o velikoj krizi Barcelone: Treba nam zajedništvo


Da stvari budu gore za Enriquea i njegovu ekipu, madridski Atletico u popodnevnoj je utakmici pobijedio Granadu s 3:0 te se bodovno izjednačio s aktualnim prvacima Španjolske. Real je s istim brojem utakmica na trećem mjestu i bodom manje od Barcelone i Atletica.

Tko je začarao Barcelonu?

Katalonci su za razliku od uzvratne utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv Atletica izgledali kao prava momčad. Odmah od prve minute krenuli su u svoj prepoznatljivi juriš, ali Valencia je nekako na jedvite jade zadržala glavu na ramenu. Redom su prijetili Messi, Luis Suarez, Neymar, Ivan Rakitić, no lopta jednostavno nije htjela u gol. Nevjerojatan je to prizor kada vidite neke od najboljih nogometaša svijeta kako promašuju protivnička vrata s udaljenosti od deset metara, šutiraju na tribine, promašuju loptu. Kao da ih je netko začarao...

Rakitićev autogol


I onda, kako to inače biva kad ne zabijete pet stopostotnih prilika u 20 minuta, primite gol. Sudbina je htjela da Valencia u prvom ozbiljnijem napadu zabije za vodstvo, a veliku ulogu u svemu tome imao je Rakitić. Hrvatski reprezentativac ispratio je Guilhermea Siqueiru, postavio nogu na njegov udarac skroz iskosa kraj aut linije u kaznenom prostoru Barce, ali Bravo je prerano istrčao i lopta je završila u prvom kutu katalonskog gola.

Šok na Camp Nou

Bez obzira, Barcelona nije klonula duhom te je još dodatno pritisnula gostujuću obranu. U jednom trenutku posjed lopte je išao i do 70 posto, udarci su sijevali sa svih strana - bez učinka. Taman kada smo pomislili da će Valencia s golom prednosti krenuti prema svlačionici, novi šok na Camp Nou. Gosti su novim izletom u napad povisili svoje vodstvo na 2:0. Veznjak Šišmiša Parejo navukao je Piquea i Roberta, a zatim dao loptu na bok za Minu koji je preciznim udarcem iskosa s pet metara matirao Brava.


U tom trenutku bilo je jasno kako je pred Barcelonom nemoguća misija u nastavku utakmice. I nije da se nikada nisu vratili nakon 2:0, samo što se to posljednji put dogodilo 1947. godine.

Messi se probudio (mjesec dana prekasno)

U drugom dijelu Katalonci su nastavili tamo gdje su stali u prvom. Enrique je potjerao gotovo sve svoje igrače u kazneni prostor Valencie, a ostavio je tek jednog, dvojicu da čuvaju leđa napadu. To je čak i dobro izgledalo s obzirom na broj akcija izvedenih pred protivničkim vratima, ali realizacija je nešto s čime se Barca već nekoliko tjedana opasno muči. Pogotovo Lionel Messi koji do ove utakmice nije zabio od okršaja s Arsenalom u osmini finala Lige prvaka. Ta je utakmica, naime, odigrana 16. ožujka. Ipak, Messi je golgeterski post prekinuo u 63. minuti kada je desnom nogom pospremio ubačaj Albe s lijevog boka.


Bio je to vjetar u leđa ranjenoj Barci, koja očito više nema sreće ni kod sudaca, ali rezultat se do kraja susreta nije mijenjao. Imao je Pique sjajnu priliku u 89. minuti kada je sam izbio pred vratara Alvesa, inače briljantnog Brazilca koji je možda glavni razlog zašto je njegova ekipa priredila novo iznenađenje na Camp Nou, ali branič Barce promašio je cijeli gol sa sedam metara.

Foto-finiš u Primeri

Kataloncima je nakon ovog poraza voda došla do grla. U idućem kolu gostuju kod Deportiva kod kojeg nemaju pravo na pogrešku, ako, naravno, planiraju obraniti naslov prvaka Španjolske.

Raspored Barcelone, Atletica i Reala do kraja prvenstva:

34. kolo

20.4. Deportivo - Barcelona 20:00
20.4. Athletic Bilbao - Atletico Madrid 20:45
20.4. Real Madrid - Villarreal 22:00

35. kolo

23.4. Vallecano - Real Madrid 16:00
23.4. Atletico Madrid - Malaga 18:00
23.4. Barcelona - Gijon 20:30


36. kolo

30.4. Real Sociedad - Real Madrid 16:00
30.4. Atletico Madrid - Vallecano 18:15
30.4. Betis - Barcelona 20:30

37. kolo

8.5. Barcelona - Espanyol 20:00
8.5. Levante - Atletico Madrid 20:00

8.5. Real Madrid - Valencia 20:00

38. kolo

15.5. Granada - Barcelona 20:00
15.5. Atletico Madrid - Celta Vigo 20:00
15.5. Deportivo - Real Madrid 20:00


BARCELONA - VALENCIA 1:2

Sastavi:

Barcelona: Bravo - Alba, Mascherano, Pique, Roberto - Iniesta, Busquets, Rakitić - Neymar, Suarez, Messi

Valencia: Alves - Barragan, Adbennour, Mustafi, Siqueira - Fuego, Perez - Mina, Parejo, Gomes - Rodrigo

Pročitajte više