Barcelona u Zagrebu kao kod kuće

BARCELONA je u Draženovom domu protiv Cibone odradila tek lakši trening u trajanju od 20 minuta. Gosti, koji u Zagrebu dugo godina nisu uspjeli doći do pobjede, nakon prvotne rezerviranosti brzinom munje odlijepili su se na plus 20. Do kraja utakmice morali su samo održati rezultat, što im uz momčad vrijednu 14 milijuna eura, po nikakvoj logici nije smio biti problem.

Cibona je od te momčadi, koja joj je u Barceloni ne tako davno nanijela najteži poraz u povijesti, tražila šestu euroligašku pobjedu. Nakon solidnih igara Dražen Anzulović došao je na korak do senzacije - i stao. Niz domaćih pobjeda prekinuo je Maccabi, Barcelona se samo nadovezala na crnu Ciboninu seriju.

Konačan rezultat od 55:77 dovoljno će reći o istrošenosti Ciboninih igrača, iako večeras nisu bili toliko loši koliko je Barcelona bila dobra. No, to opravdanje pod tornjem više ne drži vodu, bila bi prava šteta da izostane ta šesta pobjeda...

Iako se nakon odlaska Marina Baždarića počelo pričati o američkim pojačanjima, prvo od njih pokazalo se preskupim. Ipak, klub za 150 tisuća eura, koliko će dobiti kao nagradu za razigravanje Baždarića, mora i hoće dovesti barem dvojicu kvalitenih Amerikanaca. Podizanje kvalitete momčadi jedini je izlaz iz krize, stoga se nove informacije o pridošlicama očekuju svaki dan. 

Puno se toga moglo vidjeti u večerašnjoj utakmici starih rivala. Najljepša od svega bila je, naravno, Barcelonina igra, no lijepo je bilo vidjeti povratak Markote i golem trud najboljeg strijelca Penna. Ipak, momčad koja na domaćem terenu postigne 57 koševa, a uz to je i najmanje efikasna među 24 euroligaške momčadi, mora tražiti promjenu. Barcelona je igrala sjajnu obranu, rutinirano je kažnjavala sve Cibonine greške. Najbolji u redovima Katalonaca bio je, neočekivano, Grimau, inače osmi ili deveti Ivanovićev igrač za rotaciju.

Oko četiri tisuće gledatelja koji su svjedočili novom Ciboninom potop, po prvi puta u sezoni igrače je ispratilo - zvižducima. Iako se već 11 euroligaških momčadi izborilo za prolaz u drugi krug, Cibona će novu šansu tražiti kod Olympiacosa. Najgora bi opcija bila hvatati se za slamku spasa kući protiv Efesa, jer s obzirom na trenutno stanje unutar skupine, Turci neće biti u poziciji da dijele poklone.

Još malo i iz Cibone će početi stizati konstatacije kako je hrvatsko prvenstvo ionako bio njihov primaran cilj. S obzirom na momčad Zadara, bilo bi pametnije da prije nas, u to počnu uvjeravati sebe.  

Tijek utakmice:

Cibona je utakmicu otvorila sjajnom akcijom okrunjenom Andrićevim zakucavanjem. Vukovi su davali sve do sebe tijekom prvih pet minuta, no gosti su tricama održavali rezultat. Pri 10:10 Williams, vrhunski i jedini pravi Barcelonin razigravač zabio je novu tricu i time označio buđenje svoje momčadi. Brzo su Katalonci stigli do plus 8, prva četvrtina završila je 20:12.

Cibonina obrana počela se raspadati već na samom početku druge četvrtine. Gosti su zatvarali Penna na sve načine, Anzulović je uveo Kusa i Markotu. No, prodori Barcelone bili su nezaustavljivi, čak tri napada za redom gosti su realizirali bez problema. Skelin nije uspijevao zadržati Fucku, prelako su se primali nepotrebni koševi. U trećoj minuti drugog dijela Barca je otišla na plus deset. U igru je prvi put ušao Bazile, trener Duško Ivanović izvadio je Navarra.

Marcelić je bio bez učinka, prvu pravu Ciboninu akciju organizirao je i realizirao Penn. Basile, jedan od najboljih svjetskih šutera s istekom napada pogodio je tricu s gotovo pola igrališta, za visokih 14 razlike. No, istom mjerom, iz vrlo teške situacije, odgovorio je Kus.

Iako je prvo poluvrijeme bilo izuzetno borbeno s jedne i druge strane, Cibosi nisu mogli pronaći igru koja bi ih izvukla iz neugodne pozicije. Zona nije donosila rezultate, već samo greške. Prednjačio je Markota, nije najbolje ušao, ne samo u ovu, već u zadnji nekoliko utakmica, što se moralo osjetiti jednako kao i Pennova igra u Milanu.

Barcelona je igrala atraktivno, nakon sjajne akcije Navarra, gosti su 12 seknudi prije kraja druge četvrtine imali plus 18. Navarru je uz malo sreće uspjela relizacija posljednjeg napada u poluvremenu, te se u Draženovom domu već tada nazirao debakl.

No, Vukovi se nisu predavali. Serijom od 4:0 otvorili su treću četvrtinu. Dražen Anzulović u nastavku utakmice krenuo je vrlo niskom vanjskom linijon (Penn, Rančić, Kus). Prvi koš na utakmici potigao je i 2 milijuna eura vrijedan Denis Marconato, i to iz slobodnog bacanja (napomenimo da je Barcelona do tog vremena skoro imala bolji postotak za tricu, nego postotak slobodnih bacanja). Ivanović je nakon 25 minuta iz igre izvadio Navarra, čime je dao priliku Basileu da odradi svojih petnaest minuta.

Kod Cibone su tek Penn i Andrić do kraja treće četvrtine postigli više od pet koševa. Barca je i dalje gazila tricama (šut 60 posto) i koševima s istekom napada. Igrali su sjajnu obranu, Cibosi su se stalno gubili negdje u Barceloninom obrambenom zidu. Treća četvrtina završila je 39:62.

Grimau je bio glavni Cibonin krvnik s definitivno najboljim učinkom na terenu. Utakmicu je u četvrtoj minuti zadnje četvrtine završio Lukša Andrić, nekoliko kvalitetnih poteza konačno je povukao Markota, što daje nadu skori povratak njegove optimalne forme.

Davison je nakon dugo vremena, minutu prije kraja uspio doći do koša, iako ne treba zanemariti njegovih devet skokova. Damir Rančić ponovo je bio tragičar, kao i njegova statistika nespojiva s renomeom šutera (7:1 šut iz igre).

D.R.

Pročitajte više