Barić napušta reprezentaciju

PO SVEMU sudeći dvoboj Engleska Hrvatska (4:2) bio je posljednji susret koji je Otto Barić vodio kao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Bariću je završio ugovor, a čelnici Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) nisu mu ponudili novi.

"Nemam se čega sramiti. Učinili smo napredak, no više od ovoga nismo mogli dati. Stvorili smo momčad, no još uvijek nismo moćni. Naš cilj je bio doći na Europsko prvenstvo, a u skupini s Francuskom i Engleskom teško je očekivati više," kazao je Barić, nakon što se hrvatska vrsta oprostila od Europske smotre u Portugalu. Hrvatska je na EURO-u odigrala 0:0 protiv Švicarske, 2:2 protiv Francuske, te izgubila od Engleske 2:4.

"U prvoj utakmici igrali smo dobro, ali smo nesretno izvukli samo bod. Protiv Francuza smo bili odlični, ali smo ponovo nezasluženo remizirali, jer smo bili bliži pobjedi. Protiv Engleza smo zasluženo izgubili", rezimirao je Barić nastup "vatrenih".

U posljednjem dvoboju protiv "Gordog Albiona", hrvatska reprezentacija je trebala pobjedu, koja bi je odvela u četvrtfinale. Imali smo vodstvo od 1:0, no naša se igra raspala u završnih pet minuta prvog dijela, kada su Englezi s dva pogotka preokrenuli rezultat.

"Bilo je logično da započne postava koja je igrala protiv Francuske. U drugom poluvremenu sam planirao uvesti Olića, Mornara i Klasnića, no ozljede Roberta Kovača i Daria Šimića pokvarile su naš plan. Kada su Englezi poveli 2:1 bilo je teško doći do nove prednosti. No, nije mi jasno kako ljudi ne shvaćaju da su Englezi bolji," dodao je "herr Otto". Premda su čelnici HNS-a uporni isticali kako je atmosfera u hrvatskom taboru odlična, neki igrači nisu bili zadovoljni svojom pozicijom u momčadi. "Atmosfera je bila super, ali su neki igrači imali drugačije mišljenje. Znam da su Tomas, Babić i Klasnić bili nezadovoljni što nisu igrali," potvrdio je Barić.

Pod njegovim vodstvom hrvatska vrsta je upisala 11 pobjeda, 8 neodlučenih ishoda, te pet poraza. "Samo smo dva puta nadigrani. Protiv Bugarske u Sofiji i Engleza u Lisabonu,", zaključio je Barić.

Posljednjoj novinskoj konferenciji u hrvatskom kampu trebao je prisustvovati i predsjednik HNS-a Vlatko Marković, no morao je otputovati u Lisabon. Glavni tajnik Zorislav Srebrić najavio je kako će o nastupu hrvatske reprezentacije na EP-u razmatrati Stručna komisija HNS-a, dodajući kako je veliki uspjeh što smo uopće izborili nastup na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta. "Sada se moramo okrenuti pripremama za Svjetsko prvenstvo 2006. godine u Njemačkoj," kazao je Srebrić.

Idući nastup hrvatska reprezentacija imat će 18. kolovoza kada će igrati prijateljsku utakmicu s Izraelom, što će označiti i početak novog reprezentativnog ciklusa.

Pročitajte više