Barthez: Kapa dolje, gospodine Ronaldo!

FRANCUSKI nogometni golman Fabien Barthez izrazio je duboko poštovanje nogometnom talentu teško ozlijeđenoga brazilskog rivala Ronalda.

Barthez je imao nekoliko mitskih dvoboja s Ronaldom. Sjeća se jako dobro finala SP-a 1998. godine (3-0 za Francusku), kao i četvrtfinalnog dvoboja na zadnjem SP-u u Njemačkoj (1-0 za "tricolore"). Pogotovo se dobro može sjećati dvoboja četvrtfinala Lige prvaka iz 2003. godine, kada je Ronaldo potopio njegov Manchester United s tri gola na Old Traffordu.

"Bio je najbolji napadač u posljednjih 25 godina. Bojao sam ga se uvijek najviše, jer imao je sve. Napadao je žestoko, varke su mu bile nečitljive, finte sjajne, driblao je čudesno u punoj brzini i fantastično čuvao loptu kad je trebalo. Sve je radio brzo. Zahvaljujući njegovoj brzini pri realizaciji, bio je jedan od rijetkih koji nas je, i golmane i braniče, bacao na guzice. Doslovno!", ispričao je Barthez u intervjuu za L`Equipe.

"Još me je više kod njega oduševljavalo ponašanje. Respektirao je svakog igrača. Bilo da je promašio ili pogodio, svaki bi se put ponašao decentno, sportski dostojanstveno. Nikad se nije bahatio, nikad nije podcjenjivao protivnike, čak niti kad je zabijao svoje najljepše golove", nastavio je.

Barthez se prisjetio čuvenog prekršaja u finalu SP-a, kojim je mogao teško ozlijediti Ronalda. "Da sam izašao s podignutim koljenom, mogao sam ga ubiti. Istina je, međutim, da u tom startu nije bilo namjere za ozljeđivanjem, niti s moje, niti s njegove strane. Ipak, teška se ozljeda mogla dogoditi, pogotovo njemu. Prihvaćam krivnju, iako možda i nisam bio tako jako kriv. Ali taj čovjek to zaslužuje", rekao je.

"Bila bi sramota da takav majstor završi karijeru na ovakav način. No najvažnije je da ćemo ga svi pamtiti kao genijalca, igrača koji nije imao hendikepa. I u ovom trenutku mislim na njega, vidim ga kako se smije. Mogu reći samo: Kapa dolje, gospodine Ronaldo!", izjavio je Barthez.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više