BBC: Ovo ne može biti osveta Hrvatskoj jer Liga nacija je siromašna sestra SP-a

Foto: Gulliver / Getty Images

BRITANSKA državna medijska kuća ističe da je pobjeda Engleske nad Hrvatskom (2:1) u Ligi nacija, kojom je osvojeno prvo mjesto skupine i izboren Final Four novog natjecanja lijep uspjeh. Ali i da se ne može uspoređivati s pobjedom Hrvatske nad Engleskom u nedavnom polufinalu SP-a. 

Dramatičnom pobjedom, do koje je došla preokretom u posljednjih 12 minuta, Engleska je grupu novog UEFA-inog natjecanja završila kao pobjednik, a Hrvatsku, koja je taj status imala do 78. minute, spustila na zadnje mjesto skupine i tako izbacila iz elitne prve, u drugu Ligu. 

"Ovo je Liga nacija, siromašna sestra SP-a i EP-a, ali dramatični način na koji je Engleska na samom kraju poraz i ispadanje pretvorila u pobjedu i prolazak skupine, ima veliku važnost u širem kontekstu", piše BBC i nastavlja: "To se vidjelo po oduševljenom slavlju na terenu i tribinama Wembleyja, kojima se orila Football's Coming Home." 

Podsjeća se na ono o čemu smo pisali, kako su ljetos prije utakmice Engleske i Hrvatske na SP-u, igrači i navijači suparnika Tri lava, potpuno pogrešno shvatili poruku pjesme:

"Hrvati su je opisali kao primjer engleske arogancije, iako je to očito engleska tužbalica o neuspjesima i razočaranjima koje nam redovno na velikim natjecanjima priušte nogometaši. Ali službena pjesma Engleske na Euru '96 podsjetnik je na predzadnji put kada se nacija saživjela i poistovjetila s reprezentacijom. Tada je njen član bio današnji izbornik Southgate. Zahvaljujući njemu Engleska se ljetos posljednji put potpuno zbližila s nacionalnom momčadi i ta ljubav traje i dalje, vidjelo se i na utakmici s Hrvatskom na Wembleyju."

BBC u zaključku ponavlja tezu: "Ovo nije Euro ni SP. Ova pobjeda nije dovoljno velika da bi je nazivali osvetom Hrvatskoj za pobjedu u polufinalu SP-a. Ali je pobjeda i predstava Engleske koja predstavlja iskorak na temelju svega onog što su Southgate i momčad radili ovog ljeta i što moraju raditi kako bi otišli još korak dalje."

Hrvatska izgubila protiv Engleske Himna na Wembleyju

Atmosfera nakon utakmice: Wembley uoči utakmice

Pročitajte više