BBC-ev nogometni stručnjak: Eduardo će biti Arsenalov ključni čovjek

MARK LAWRENSON, kolumnist britanske državne medijske kuće specijaliziran za nogomet je na stranicama njenog portala donio analizu svih klubova u Premiershipu pred novu sezonu.

"Lawro's Premier League Guide" je klubove predstavio rubrikama "došli", "otišli" , "Lawro's verdict" (presuda, prognoza plasmana i učinka u sljedećoj sezoni) i njegovom prognozom čovjeka koji će obilježiti sezonu svakog kluba.

Prema Lawrensonovom mišljenju, Arsenalov "key man" će biti upravo Eduardo Da Silva, ali on postavlja pitanje: Može li Dudu biti čovjek koji će redovno zabijati za Arsenal?

"Arsenal će očito morati prebroditi odlazak Henryja, a Emmanuel Adebayor, Robin van Persie i Eduardo da Silva će morati preuzeti teret. Imaju pristojnu momčad i završiti će među prva četiri, ali ne očekujem da će sezonu okončati kao prvaci", predviđa Lawro u presudi.

Kranjčarov Portsmouth prema Lawrensonovoj prognozi očekuje ponavljanje devetog mjesta iz prošle sezone. Iako se momčad bitno pojačala u napad u i vezi: (Nugent, Utaka, Muntari, Mvuemba), BBC-ev ekspert kao ključnog čovjeka vidi Sola Campbella, nakon što je snažni branič pokazao kako u Pompeyu proživljava drugu mladost.

Manchester Cityu je od Ćorluke i devetorice ostalih, važnije pojačanje u vidu predsjednika kluba, svrgnutog tajlandskog vlastodršca Thaksina Shinawatre, koji je označen kao ključna figura kluba, ali i nad njegovom sudbinom i efektom koji će imati na klub stoji veliki upitnik.

Doskorašnji Dinamov branič nije posebno apostrofiran u analizi Citya, što i nije čudno obzirom na rijeku igrača koja je preplavila svlačionicu momčadi koja je prošlu sezonu završila na razočaravajućem 14. mjestu.

Pearcea je zamijenio Eriksson, a Lawrenson drži kako bi za momčad veliki plus predstavljalo i da tek pola od dovedenih igrača pokažu kako su pojačanja, a prognozira im sredinu tablice uz šansu za mjesto koje vodi u Kup Uefa.

Prvak će biti Chelsea

BBC-ev čovjek misli kako će Chelsea vratiti trofej pobjednika Premiershipa na Stamford Bridge, ali kako je od pojačanja i zvijezda u momčadi bitnije da bez ozljeda cijelu sezonu izdrže stupovi momčadi Čech, Terry, Lampard i Didier Drogba.

Liverpool prema prognozi neće uspjeti osvojiti titulu, ali će za utjehu bitno smanjiti prošlogodišnji zaostatak za prvakom, kada im je Manchester pobjegao 21 bod. Osim uigravanja mnoštva novih igrača, trebaju početi pobjeđivati velike momčadi.

Manchester United je prema Lawresnovom mišljenju pojačao šampionsku momčad, koja je jaka i napadački orijentirana, ali nije siguran može li Fergusonova momčad pobjeđivati i kada ne igra dobro, kao može na primjer Chelsea.

Osim toga, poteškoću im mogu predstavljati momčadi koje će ih na gostovanjima dočekati u defenzivnoj formaciji.

Foto: Paolo Polla

Pročitajte više