Berdych izbacio Federera u četvrtfinalu Wimbledona!

ČEH Tomaš Berdych kreirao je najveće iznenađenje u muškom dijelu Wimbledona pobjedom nad braniteljem naslova.

Berdych je slavio sa 6:4, 3:6, 6:1, 6:4, čime je stigao do treće pobjede na Federerom u karijeri u 11. dvoboju. Zanimljivo da je Berdych dobio njihov prvi dvoboj, na Olimpijskim igrama 2004. godine u Ateni, nakon toga je Švicarac uknjižio osam uzastopnih uspjeha, a ovo je Berdychu druga uzastopna pobjeda, naravno, i najveća. Ne samo najveća protiv Federera, već i najveća u karijeri, iako je ranije ove godine igrao i polufinale Roland Garrosa. Inače, Berdych je Federera dobio i na ovogodišnjem ATP Masters 1000 turniru u Miamiju.

Federer: Nisam bio loš, ali Tomaš je uzeo sve

"Mislim da nisam igrao loše, ali Tomaš je iskoristio sve svoje šanse. Dobro ga poznajem, igrali smo već 10 puta i znam da je u posljednjih godinu dana počeo igrati bolje u nizu. Nisam se uspio obraniti ili na pravi način krenuti u napad kada sam morao i zato sam razočaran", komentirao je Federer nakon preranog ispadanja na "njegovom" Grand Slamu.

"Nisam dobro igrao u defenzivnom pogledu, nisam bio pravi kada je najviše trebalo. To je razočaravajuće. Malo me muče i leđa i noga. Zbog toga nisam mogao baš igrati onako kako sam htio. Kada vas boli, ne možete se opustiti i koncentrirati na svaki poen. S obzirom na te okolnosti, držim da sam ipak odigrao pristojan meč. Nisam se najbolje osjećao već zadnja dva-tri meča. Stoga je u ovom porazu dobra vijest da ću imati malo duži odmor. Vjerojatno neću ni gledati finale", kaže Federer.

"Četvrtfinale na Grand Slam turniru je pristojan rezultat. Očito neki misle da je moj poraz u četvrtfinalu nešto šokantno, ali ja to ne gledam na taj način. Neki igrači bi ''poginuli'' za četvrtfinale na Grand Slam turniru. Istina je da ja nisam navikao na četvrtfinalne poraze u zadnjih šest godina, ali trenutno se mučim i sa svojom igrom i sa zdravstvenim problemima. Radujem se odmoru", zaključio je svjetski broj jedan.

Berdych: Bio je to najteži set karijere za odservirati


Berdych je, naravno, bio izvan sebe od sreće: "Ovo je nevjerojatno, igrati na ovom terenu pred ovakvom publikom protiv velikana kakav je Roger i pobijediti. Nevjerojatno." Ključ je bio četvrti set, nakon što je Berdych brejknio Federera na 3:3 i do kraja zadržao prisebnost i servis zahvaljujujući kojem je došao do najveće pobjede: "Bio je to najteži set karijere za odservirati, presretan sam."

Berdych je pobjedu apsolutno zaslužio. Zabio je sedam izravnih poena više od Švicarca, napravio i pet neforsiranih pogrešaka više, ali sve to ukazuje na činjenicu da je više napadao, bio je aktivniji i bolji kad je bilo najvažnije.

Mirna tri seta i eksplozija u četvrtom

Prva tri seta bila su dosta mirna. U prvom setu je Čeh napravio break u sedmom gemu, a Federer nije imao niti jednu break loptu. U drugom je Federer oduzeo početni udarac suparniku u drugom gemu, a svoj je sigurno čuvao, bez break-lopte Berdycha. No, češki tenisač je projurio trećim setom, a daleko najuzbudljiviji bio je četvrti.

Berdych kod rezultata 2:2 nije iskoristio break-priliku. Potom je Federer u šestom gemu propustio 0:40 i još jednu šansu, ukupno četiri break-lopte. U sedmom gemu je Berdych realizirao drugu šansu za break, a kulminacija uzbuđenja dogodila se kada je servirao za pobjedu u 10. gemu,. Stigao je do 40:30, meč-lopte, ali se Švicarac u maniri prvog igrača svijeta i šesterostrukog pobjednika Wimbledona izvukao sjanim poenom, a još jednim takvim stigao je do break-lopte i prilike za povratak u meč. Berdych mu je ponudio i drugi servis, ali je Federer reternirao forhendom u mrežu! Dva poena kasnije je Berdych realizirao drugu meč-loptu.

Prvi put nakon 2002. Federer je ostao bez finala Wimbledona - tada je u 1. kolu izgubio od Marija Ančića


Federer je ostao na šest titula u Wimbledonu, odnosno ukupno 16 u karijeri. Na ovom turniru u All England Clubu nije bio uvjerljiv. Već u 1. kolu je gubio 2:0 u setovima protiv Alejandra Falle, a Kolumbijac mu je servirao i za meč. Potom je u drugom meču Federer teško, u četiri seta, svladao i Srbina Iliju Bozoljca, a tek nakon toga je odigrao dva meča u svom stilu i dobio ih u tri seta. No, u četvrtfinalu je naletio na raspoloženog Tomaša Bedrycha, koji će za finale igrati protiv Srbina Novaka Đokovića.

Dodajmo da je ovo prvi put nakon 2002. godine da je Federer ostao bez finala u Wimbledonu. Tada je u 1. kolu izgubio od Marija Ančića.

Đoković se protiv Yen-Hsun Lua nije ni pošteno oznojio

Treći tenisač svijeta, Novak Đoković, bez ikakvih je problema pobijedio Tajvanca Yen-Hsun Lua 6:3, 6:2, 6:2. Đoković je posao obavio za jedan sat i 49 minuta igre, a tijekom cijelog meča ispustio je samo 12 poena u 13 servis-gemova. Svom suparniku, s kojim se susreo prvi put u karijeri, nije dopustio niti jednu break-loptu. Đoković je odlično reternirao i dobio većinu poena s osnovne crte.

Lu, 82. igrač na svjetskoj ATP ljestvici, igrao je svoj prvi četvrtfinale na nekom Grand Slam turniru u karijeri. Štoviše, prije Wimbledona nikad nije bio niti u osmini finala, samo jednom u 3. kolu, lani na Australian Openu. Đoković je, pak, izborio svoj drugi polufinale Wimbledona. Prije tri godine je predao polufinale Španjolcu Rafaelu Nadalu sredinom trećeg seta.


"Tada me slomilo što sam u tri dana igrao dva teška, dugačka meča, ali ovoga puta turnir ide po planu, a ja se fizički osjećam dobro i spremno. Mogu li do kraja? Vjerujem da mogu, ali nikada ne znate na koju ćete se nogu ustati na dan sljedećeg meča", izjavio je Đoković u TV intervjuu odmah nakon meča.

Wimbledon, tenisači, četvrtfinale:

Berdych (12) - Federer (1) 6:4, 3:6, 6:1, 6:4

Đoković (3)
- Lu 6:3, 6:2, 6:2
 

Pročitajte više