Berlusconi traži smanjenje plaća nogometaša

NOGOMETAŠI najprije moraju sniziti svoje plaće, a onda će Vlada donositi odluke o načinima izlaska nogometnih klubova iz financijske krize, poručila je talijanska vlada desnog centra Silvija Berlusconija.

Klubovi su dužni 510 milijuna eura talijanskom Poreznom uredu (od čega Roma 105, a Lazio 113 milijuna eura) pa bi vlada mogla donijeti dekret po kojem bi se ta dugovanja platila u ratama, ali prethodno traži od igrača da smanje svoje plaće, koje znatno otežavaju bilance klubova. Dakako traže se i smanjenja prihoda trenerima i menadžerima. U sezoni 2002. - 2003. za plaće 18 klubova prve talijanske nogometne lige utrošeno je 825 milijuna eura. Vlada bi trebala na sastanku u četvrtak ili petak donijeti neke odluke o nogometu, odnosno o spašavanju te industrije.

Po obimu poslovanja nogomet bi bio 13. po redu industrijska skupina u Italiji sa 4,2 milijarde eura prometa. Za nogomet je zainteresirano 44 milijuna Talijana, u Nogometni savez je upisano 26.721 klub od prve lige do rekreativaca,te učlanjeno milijun i 533.528 članova.

Pa koliko bi se nogometaši trebali smanjiti prihode? To će ovisiti o svakome klubu. Najveći ugovor ima Vieri koji godišnje dobiva 12 milijuna eura, zatim su Totti i Del Piero sa 11 milijuna, pa Nesta sa 10, Ševčenko i Inzaghi sa po 9,4 milijuna, Rui Costa, Thuram i Buffon sa po 9 milijuna itd. Inače, unutar talijanske vlade dekretu s kojim bi se spasili neki klubovi protivi se Sjeverna liga, pa se zbog toga prethodno traži rezanje plaća nogometašima.

Pročitajte više