Bilanca hr-nogometa: Liga poput ciparske, preživljava se od transfera

TRADICIONALNU skupštinu HNS-a, održanu u zagrebačkom Sheratonu, otvorio je predsjednik HNS-a Vlatko Marković koji se uz pomoć video zapisa prisjetio uspjeha u prošloj godini. Startao je, dakako, s uspjesima reprezentacije, njegovog životnog spomenika.

"Ne možete ni zamisliti koliko bi nam bilo teško da nema ove naše reprezentacije i stoga im svima od srca zahvaljujem, posebno stručnom stožeru i šefu Slavenu Biliću. Zahvaljujem im na načinu koji su vodili, pripremali i postigli sve ove rezultate kojima smo svjedoci u posljednje vrijeme. Ne mogu se ne sjetiti s kojim je skepticizmom popraćeno njihovo imenovanje i kakve su prognoze te sveznalice davale. Srećom, sada su svjesni koliko su bili u krivu", rekao je Vlatko Marković.

"Uvijek sam govorio mali smo po svom broju, ali veliki po poslu koji napravimo. Imamo šestu trenersku akademiju po kvaliteti u Europi i jedna smo od rijetkih država kojoj ne pada napamet  dovoditi strane trenera. naravno kada imamo ove poput Blaževića, Bilića, Kranjčara. Jozića, koji su svi redom vrsni stručnjaci."

"Također želim pohvaliti i sve ljude u Savezu koji rade dan noć, znate, za njih nema radnog vremena. Nije ono kada navečer prođene kraj Rusanove da će te vidjeti upaljena svjetla kao fol da radimo, mi uistinu ne stajemo. Sve to radimo kako bi vas oduševili u narednoj godini, iako svi znamo da nas očekuju velika iskušenja, nametnuta velikim očekivanjima i mišlju kako na SP 2010 jednostavno moramo", istaknuo je Marković.

Djedović:  Za dovođenje sam stranih sudaca, ali samo radi toga da se uvjerimo koliko su naši suci zapravo kvalitetni

Uslijedilo je izlaganje povjerenika sa suđenje Stjepana Djedovića koji je iznio neke novosti i komentirao suđenje u Hrvatskoj.

"Trenutno smo u programu formiranja sudačke akademije u kojoj bi radili najstručniji ljudi u državi. Naravno u ovom projektu imamo svesrdnu financijsku pomoć Uefe. Što se tiče dovođenja stranih sudaca o kojima svi bruje posljednjih dana želim reći da sam ja za dovođenje stranih sudaca, ali samo radi toga da se uvjerimo koliko su naši suci zapravo kvalitetni", rekao je Djedović.

Što se tiče Zakona o sprječavanju nereda, povjerenik HNS-a za sigurnost Zoran Cvrk iznio je interesantne prijedloge zakona. Cvrk istaknuo je od novosti kako će se vrlo brzo na stadionima HNL-a trebati ugraditi videonadzor te brojač ulaznica. "Od dana stupanja zakona na snagu, sve će promjene trebati napraviti u samo godinu dana što je vrlo kratak rok za toliko obiman posao" ističe Cvrk. Dodajmo kako je najnoviji prijedlog zakona dopuštanje točenja alkohola na nogometnim terenima do 5.3 posto alkohola, a naknadno će biti uređeno gdje i u kojim uvjetima. Također se ističe kako osobe koji u krvi imaju više od 0.8 promila nisu poželjne na sportskim borilištima.

Od 1997. godine milijun eura zbog navijačkih nerada

Na koncu je predsjednica HNS-ove komisije za licenciranje Ivančica Sudac kratko prokomentirala statističke podatke hrvatskog nogometa te Uefino viđenje našeg dvorišta.

Od 1997. godine do danas hrvatski klubovi su zbog navijačkih nerada u europskim utakmicama zaradili čak milijun eura kazne. Odigrano je ukupno 275 utakmica, što je prosječna kazna po utakmici od nešto manje od četiri tisuće eura.

Ako bi hrvatsku nogometnu ligu usporedili sa ostalim u smisli financijske snage rekli bi smo kako ona spada u treću skupinu zajedno sa Česima, Mađarima, Izraelcima, Poljacima i Srbina. Ako bi je pak usporedili prema broju gledatelja upali bi u slabu kategoriju sa Bjelorusijom, Bugarskom, Ciprom, Finskom, Srbijom i Slovačkom.

Najznakovitiji je svakako Uefin zaključak o hrvatskoj ligi: glavnim problemom Uefa ističe da su promjenjivi izvori zarade poput transfera igrača važniji i značajniji od onih stabilnih, prodaja ulaznica i sponzorstva, što na koncu dovodi do velikog rizika u planiranju proračuna, a samim time i velikih problema. Druga stvar je, što je posebno interesantno, "neobično prikazivanje troškova zaposlenika".

V.B.
Foto: Index, Joško Ponoš - Cropix, AFP

Pročitajte više