KOVAČEV BAYERN PRVAK NJEMAČKE

Bild o Bayernovoj tituli: Samo je Beckenbauer uspio ono što i Kovač

Foto: EPA-EFE

BAYERN Nike Kovača jučer je slavio kod kuće 5:1 protiv Eintrachta i tako nakon mukotrpne sezone na kraju ipak stigao do naslova prvaka Njemačke.

Borussia Dortmund bila je i više nego dostojan suparnik ove sezone Bayernu. S dva boda manje završila je kao druga, a veliki dio godine držala je prvo mjesto i u jednom trenutku imala sedam bodova više od Bavaraca. Bayern se na kraju izvukao, a povodom osvojenog naslova prvaka, Bild je pronašao 10 najzanimljivijih činjenica ove Bayernove titule.

Pola naslova Bundeslige

Otkada je Bundesliga nastala 1963. godine, Bayern je 28. put postao prvak, sedmi put zaredom. To znači da je u 56 godina njemačkog prvenstva osvojio točno pola naslova.

Sjajan kraj sezone

Bayern je nadoknadio zaostatak za Dortmundom zahvaljujući tome što nije izgubio u posljednjih 14 susreta. Također, Bayern je dobio svih 11 posljednjih domaćih utakmica.

Najbolji napad, unatoč kritikama

Bavarci su imali najbolji napad Bundeslige. 88 golova, 636 udaraca u okvir, 79 velikih šansi i 287 kornera. A Kovaču se često zamjera da nema jasnu napadačku filozofiju i da preveliki naglasak stavlja na defenzivu.

Najčvršći i najmanje griješili

Momčad Nike Kovača bila je najbolja u osvojenim duelima u Bundesligi (53,8%), uz najmanji postotak pogrešnih dodavanja (11,1%).

Najviše imali loptu u nogama

Najbolji prosjek postotka posjeda lopte također drži Bayern (62,7%).

Samo je Beckenbauer uspio što i Kovač

Niko Kovač je nakon Franza Beckenbauera postao tek drugi čovjek u povijesti Bayerna koji je osvojio naslov kao igrač i kao trener kluba.

Sjajni Poljak ponovno trpao mreže

Robert Lewandowski četvrti put u karijeri je postao najbolji strijelac Bundeslige. Samo je Gerd Müller uspio isto napraviti više puta, čak sedam.

Željezni čovjek 

Joshua Kimich jedan je od dvojice igrača Bundeslige koji nisu propustili ni minute ovosezonskog njemačkog prvenstva. Drugi je Hannoverov Waldemar Anton.

Rekorder Ribery

Franck Ribery postao je prvak Njemačke deveti put i sada je rekorder. Prestigao je Phillipa Lahma, Bastiana Schweinsteigera, Olivera Kahna i Mehmeta Scholla koji imaju osam naslova prvaka.

Pročitajte više