Bili su najveći Dinamovi talenti, zaludjeli su nogometni svijet. Sad su nestali

Foto: Luka Stanzl, Igor Kralj/PIXSELL

ALEN HALILOVIĆ (27) i Ante Ćorić (26) bili su najveći talenti Dinama 2014. odnosno 2018. godine. Očekivale su se velike karijere, no obojica ljetni prijelazni rok 2023. dočekuju kao slobodni igrači o kojima nema glasina koje ih povezuju s bilo kojim klubom.

Što se dogodilo s Alenom Halilovićem?

Halilović je imao status najvećeg hrvatskog talenta u povijesti. Inozemni stručnjaci također su ga smatrali posebnim, što dokazuje debi za prvu momčad Dinama sa 16 godina i tri mjeseca nakon što je godinama dominirao u mlađim uzrastima. Prije no što je napunio 17 godina, na poziv tadašnjeg izbornika Igora Štimca debitirao je i za hrvatsku reprezentaciju u ogledu s Portugalom. Ukupno je skupio deset reprezentativnih nastupa, zadnji 2019. u porazu od Tunisa (1:2) pod izbornikom Zlatkom Dalićem.

Rođeni Dubrovčanin 2014. godine prihvatio je ponudu Barcelone, za čiju je prvu momčad zabilježio samo jedan nastup, i to u pobjedi nad Elcheom (4:0) u španjolskom Kupu Kralja. Karijera se nije odigrala kako se očekivalo, pa je Halilović u narednim godinama promijenio puno sredina.

HSV ga je doveo 2016., kao i Barca za pet milijuna eura, nakon čega su krenule česte selidbe: Sporting Gijon, Las Palmas, Milan, Standard, Heerenveen, Birmingham, Reading i Rijeka. Senzacionalni povratak u SuperSport HNL imao je prošle sezone potpisivanjem za riječkog prvoligaša.

Međutim, nakon polusezone je raskinuo ugovor te je trebao potpisati za Aris. Indexu je tada potvrđeno kako hrvatski ofenzivac nije prošao liječnički pregled, dok je sam nogometaš objavio kako to nije istina, već je točno da grčki klub u ugovor nije stavio ono što su se dogovorili. 

Što će biti s Antom Ćorićem?

Ante Ćorić bio je Halilovićev svojevrsni nasljednik, s time da je on za prvi sastav Dinama upisao 143 nastupa, 23 pogotka i 24 asistencije prema podacima Transfermarkta. Halilović je stao na 61 utakmici, osam golova i četiri dodavanja za pogodak.

Za Ćorića su se raspitivali najveći klubovi, od kojih je 2018. prihvatio poziv Rome i otišao u transferu vrijednom šest milijuna eura. U prvoj sezoni upisao je tri nastupa za prvu momčad i pokazat će se da su to jedine utakmice koje je odigrao za rimski klub.

Godine je provodio na posudbama u Almeriji i Venlu, zatim slovenskoj Olimpiji, u kojoj je doživio tešku ozljedu ligamenata iako je bio član prvog sastava, i na kraju u Zürichu. U švicarskom klubu je bilo najbolje jer je odigrao 23 utakmice, upisao gol i dvije asistencije. Švicarci su ga željeli otkupiti na ljeto, no Roma je tražila previše.

Talijanski velikan nije računao na Ćorića u zadnjoj sezoni koju je, zapravo, proveo bez kluba. Trenirao je individualno i od 1. srpnja bit će slobodan igrač. U jednom od intervjua otkrio je da za njega postoji interes hrvatskih klubova. Halilović i Ćorić prema Transfermarktu vrijede 300 tisuća eura.

Pročitajte više