HRVATSKI NOGOMETAŠI

Bilić bez ključnog igrača ostaje bez Premiershipa. Zato spas traži u Dinamu

Foto: Gulliver / Getty Images

SLAVEN BILIĆ sjajno je počeo prvu sezonu u drugoj engleskoj ligi. Na polovici duge i iscrpljujuće "najteže lige na svijetu", njegov West Bromwich Albion bio je uvjerljivi lider Championshipa i činio se sigurnim izravnim putnikom u Premiership.

Bilić se uvjerio zašto Championship zovu najtežom ligom na svijetu

Iz Championshipa izravno u Premier League odlaze prve dvije momčadi, dok one plasirane od trećeg do šestog mjesta razigravaju za preostalo mjesto za elitu i stotine milijuna funti.

Međutim, Bilićeva momčad u zadnjih pet tjedana upala je u veliku krizu. U šest od tada odigranih mečeva nema pobjede, tek četiri remija i dva poraza. Posljednji je bio u 28. kolu, sinoć 0:1 protiv Stokea. 

Bio je uvjerljivi lider i onda u zadnjih šest utakmica osvojio samo četiri boda

Kolika je crna rupa u koju je upao WBA, svjedoči to što je posljednji u nizu neuspjeha doživio na domaćem terenu, i to od davljenika Stokea. Debelo u drugoj polovici prvenstva taj je klub tek 21. od 24 kluba u Championshipu.

Početak i trajanje crnog Bilićevog niza koincidira s ozljedom tetiva Gradyja Diangane, sjajnog i mladog (21) lijevog krila na posudbi iz West Hama. U 19 utakmica od početka sezone i do ozljede Diangana je postigao pet i namjestio šest golova. Sva njegova poentiranja i asistiranja bila su ključna, za tijesne pobjede, pa tako i za 3:2 kod Birminghama 14. prosinca, zadnju pobjedu WBA-a u prvenstvu.

Bez Diangane Bilić je ostao bez pobjeda. Sada mu prijeti i ostanak bez Premiershipa

Bez Diangane Bilić je ostao i bez pobjeda. U prva četiri meča bez njega uzeo je samo tri boda. Nezaliječeni Diangana se vratio prije deset dana kod Charltona, ali je izdržao samo 20 minuta u remiju. Konačno, Bilić ga je u zadnjem meču, protiv Stokea, poslao na teren od početka, ali ga je morao zamijeniti već u 4. minuti zbog ozljede i WBA je izgubio.

Čini se, dakle, da bi Bilić bez Diangane mogao ostati i bez Premiershipa. Mada, zahvaljujući tome što je do krize stvorio veliku zalihu bodova, čak i bez obzira na aktualni crni niz drži prvo mjesto, s jednim bodom više od Leedsa. Međutim, sve mu je bliža pratnja onih koji žele izbjeći pakao doigravanja za Premier League i u njega gurnuti Bilića i WBA.

Do toga je, međutim, još puno, 16 utakmica. Maraton Championshipa traje čak 44 kola regularnog dijela. Svi klubovi će još dosta bodova prosuti i osvojiti, a nisu ni Bilićevi konkurenti bez mana.

Bilić rješenje velikog problema nalazi u Dinamu

Hrvatski manager kultnog engleskog kluba rješenje ovog problema vidi u Mislavu Oršiću. Dinamovac također sezonu života igra na lijevom krilu, kao i Diangana, pa je WBA krenuo po njega.

Biliću nisu problem Dinamovi financijski zahtjevi. Gazda mu je Lai Guochuan, kineski biznismen težak 3,4 milijarde funti. 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više