Bilić čeka svog Ibrahimovića

IZBORNIK nije popustio. I možda je u potpunom pravu što kao zmija noge taji udarni sastav za susret s Njemačkom.

Pobjeda nad Englezima bila je najveća u Bilićevoj karijeri, i jedna od najspektakularnijih u hrvatskoj nogometnoj povijesti. No, Bilić je svjestan da skalp goropadnog Elfa može biti još veći domet, jer Hrvatskoj na pladnju nudi četvrtfinale Europskog prvenstva. Nudi mu slatki plasman koji nismo okusili od daleke 1996. godine.

"Kako vrijeme prolazi, gradi se mit da smo mi pomeli Engleze. Ali i tada su odlučivale dvije sekunde. Da je Rooney dao gol kod 0:0 u Zagrebu, tko zna kako bi završilo. I to je, međutim, jedna kvaliteta, da izađeš i čvrsto stojiš na terenu, da ukalkuliraš pogrešku suigrača. Faktor sreće ne može se anulirati, ali se organizacijom igre može smanjiti", ističe izbornik.

Klasnićev drski hat-trick

Reprezentacija se iz baze u Burgenlandu preselila u južnije krajeve. Na stadionu Worthersee Bilić je odradio posljednji trening prije utakmice s Njemačkom. Novinarima nije otkrio karte, ali više intrigira novi pravac njegove filozofije koji kaže da konačni sastav ne znaju niti sami igrači. Ili nam tako barem prenose. Trening na klagenfurtskom travnjaku pratila je hladna kiša. No, već smo se naviknuli, jer ona nas ionako prati tijekom cijele austrijske turneje.

Igrači su, priča nam izbornik, odradili regeneracijski trening. Zagrijavanje u paru, nekoliko krugova i tradicionalna utakmica Stari - Mladi. Stara garda bila je uspješnija, s rezultatom 3:1, uz hat-trick Ivana Klasnića. Čast mladih pogotkom je spasio kapetan Darijo Srna.

Ofenzivnija opcija s Rakitićem

Nije to dobar znak, jer posljednji put Stari su svladali Mlade na Starom Placu uoči utakmice s Nizozemskog. Ne treba ponavljati kako je završio poljudski susret s genijalnim Van Bastenovim strojem. Bilić na sreću nije praznovjeran. Niti priziva duhove prošlosti iz Lyona 1998, kada je nacija slavila veliku pobjedu.

"Danas su ovdje novi ljudi, ovo je neki novi nogomet. Ali je želja ostala ista. Rado se sjetim utakmice s Nijemcima, uostalom, kao i svaki Hrvat. No, ta nam utakmica nije potrebna za samopouzdanje. Nekim mlađim igračima, koji su u to vrijeme bili djeca, pričali smo o velikoj pobjedi. Ali nema smisla pokazivati im kako je Jarni zabio Koepkeu", reći će izbornik.

Dileme koje to nisu

Zadovoljio bi se Bilić, dakako, jednim bodom protiv ekipe koja pretendira na europski tron, četvrti u svojoj nogometnoj povijesti.

"Smatram i da bi Nijemci prihvatili drugo mjesto u skupini, kada bi im netko to ponudio. Nijemci su jak tim, i prije su od većine stručnjaka i nogometnih autoriteta proglašeni jednim od favorita natjecanja. Njemačka je sila.

Bili su puni samopouzdanja i prije utakmice s Poljskom, a nakon pobhede su još jači. No, gledajući nas, bitno je da smo se oslobodili psihološkog pritiska prve utakmice koji se negativo odrazio na našu igru. Na kontu imamo tri boda i realne šanse da se približimo cilju, a to je plasman u drugi krug."

Defenzivnija opcija s Vukojevićem

S kojim će igračima Bilić tražiti plasman u četvrtfinale. Prilično su žive tri opcije; da umjesto Petrića u igru uđe Rakitić i ode na lijevu stranu veznog reda, a da Niko Kranjča preuzme ulogu polušpice iza Ivice Olića. Postoji mogućnost da u igru uđe Ognjen Vukojević, također umjesto Mladena Petrića, a nije isključena mogućnost da Hrvatska zaigra u istom sastavu kao protiv Austrije, samo u nešto drugačijoj formaciji s Petrićem kao polušpicom iza isturenog Olića.

"Opet ću ponovit da se radi o opcijama skoro pa istog sistema koji prakticiram otkako sam izbornik. Na ovom treningu nismo rješavali nikakve dileme.", reći će Bilić u to ime.

"Onaj tko pobijedi Nijemce, može računati na tron"

Nadamo se da, bez obzira na ekipu koja sutra istrči na travnjak, više zaista neće biti psiholoških barijera. Izbornik zna, a i mi smo toga svjesni, da bi eventualna pobjeda protiv Njemačke bila zalet za neslućene mogućnosti.

"Ako pobijedimo Nijemce, možemo se smatrati favoritima za naslov. Tko god da pobijedi Nijemce, može se nadati pobjedi nad bilo kojom ekipom na svijetu. Na prvenstvu smo do sada vidjeli svega jedan neriješeni rezultat i potvrdilo se da su razlike između momčadi zaista male. Svi su spremni i motivirani, ali utakmica koja traje 90 minuta odlučuje se u pet sekundi. Dovoljan je jedan genijalan potez, poput onog Ibrahimovićevog."

Bilić je ovih dana tražio svog Ibrahimovića. I nadamo se da mu je uspjelo. Njemačku možemo načeti kolektivnom igrom, ali mat potezi na ovom su prvenstvu čini se ipak rezervirani za one najveće.

Pročitajte više