Bilić dvoji: Pletikosa ili Runje

SLAVEN BILIĆ ponovo nas je ostavio u neznanju. "Ikari s balkona ionako su sve vidjeli na jučerašnjem treningu.", poručio je izbornik.

Ostaje dojam da će u udarnoj postavi zaigrati trojac iz sastava s Nijemcima, dok je jedina dvojba Pletikosa - Runje!

"Imamo sve preduvjete da odigramo kvalitetnu utakmicu i pobijedimo Poljsku. Svi dišemo kao jedan, razlika u kvaliteti između prve i druge momčadi gotovo da nema. Poljska je velika ekipa i jak protivnik. No, jamčim vam da neće biti više motivirani niti jači od nas."

Osim dvojbe na vratima, sve su druge pozicije u momčadi popunjene. Hrvatska bi trebala zaigrati u sastavu Šimić, Vejić, Knežević Pranjić - Leko, Vukojević, Pokrivač, Rakitić - Petrić, Klasnić.

Kapetansku traku umjesto lidera Nike Kovača koji je na poštedi ponijet će Dario Šimić. Jedini "preživjeli" iz generacije 1998., nekada je igrao zajedno s Bilićem. Na Euru se, iskustvu unatoč, tek izborio za svoje prve minute.

"Dario i ja prošli smo sve faze, bili smo suigrači, potom sam ja bio samo njegov navijač, a danas sam mu trener. To je zaista specifična, ali lijepa situacija."

Bilić nije popustio, niti na upit hoće li priliku uručiti Ivanu Klasniću. Sastav će Uefi uručiti prije utakmice. Jedino što Bilić jamči je da naša rezervna momčad neće podbaciti;

"Zašto bismo podbacili? To se može dogoditi i prvoj momčadi. Poljaci trebaju pobjedu od dva gola razlike, ali i u tom slučaju ne ovise sami o sebi. Treba im pobjeda Nijemaca nad Austrijom. Poljaci su posljednje dvije godine s Leom Beenhakkerom uvježbavali isti sistem igre i to im ide fantastično. Sumnjam da takav trener nešto improvizirati, a pogotovo neće jurišati. Mi smo spremni na sve njihove varijante. Bilo da se krenu braniti i čekati kontre, ili ako krenu s presingom i pomicanjem zadnje linije. Ova druga varijanta, pak, donijela im je mnogo problema protiv Austrije i Njemačke. Mi smo spremni na sve varijante, spremni smo voditi igru."

U Klagenfurtu izbornik očekuje potporu navijača. Zapravo, očekuje jednaku euforiju kao i protiv Njemačke, jer bit će gušt gledati momčad koja kao prva u skupini igra bez opterećenja.

"I prije natjecanja krenula je velika euforija u našoj domovini, a nakon Njemačke sve je dobilo još jednu višu dimenziju. Nadam se da će moji momci odigrati odlično, uzeti bodove i odužiti se navijačima."

Izbornik, kao i većina nas koji u stopu pratimo svaki korak reprezentacije, ne stigne u miru pogledati zbivanja u ostalim skupinama.

"Jednostavno se nema vremena za gledanje utakmica. Svaki dan treniramo u šest, pa stignemo eventualno pogledati kraj. Navečer, pak, analiziramo utakmice koje su nam bitne, pa opet ne stignemo gledati televiziju. Stigao sam pogledati samo Nizozemce, igraju fantastično..."

Pročitajte više