Bilić: Hrvatska nije moja privatna reprezentacija da biram ljude po stričevima

DELEGACIJA Hrvatskog nogometnog saveza na čelu sa glavnim tajnikom HNS-a Zorislavom Srebrićem, izbornikom Bilićem, članom stručnog stožera Prosinečkim posjetila je Bad Tatzmannsdorf kako bi obavila posljednju provjeru kampa uoči dolaska Hrvatske nogometne reprezentacije početkom lipnja. 

Prema posljednjim informacijama kamp naše reprezentacije u  odličnom je stanju i spreman je dočekati Vatrene. Bilić je u austriji dočekan poput božanstva; domaći novinari oduševili su se kada je bez prevoditelja odradio press konferenciju, a svaki njegov odgovor nagrađivali su pljeskom.

"Smještaj paše svima. Imamo niz sadržaja, lijepe terene, biljarski stol, možete čak igrati i tenis. Ipak je najvažnije kako su svi ostali članovi stručnog stožera zadovoljni što će Hrvatska reprezentacija boraviti ovdje", rekao je Bilić.

Poljska je opasnija od Francuske

Izbornik je Austrijancima detaljno govorio o momčadima iz skupine.

"Austrija je u posljednje dvije godine igrala samo prijateljske utakmice, oni čekaju trenutak da odigraju posebnu i važnu utakmicu kako bi se dokazali i zablistali. Austrijanci su kompaktni i organizirani, imaju dobrog izbornika. Ivanschitz je individualac ekstra kvalitete, njihov je najbolji igrač, ali uz njega postoji još nekoliko sjajnih pojedinaca. Istaknuo bih Prodla i Pogatetza iz obrane.

"Njemačku, koju svi vide kao favorita skupine, smatram najtvrđim orahom, imaju mnogo individualaca i vrlo su samouvjereni. Poljska? Ako uzmete u obzir da suosvojili kvalifikacijsku grupu, Poljsku bi također okarakterizirao kao tvrd orah. Austrija i Poljska, moram biti iskren, nemaju pojedinačnih kvaliteta, kao na primjer Francuska ili Nizozemska, ali Poljska je sigurno opasnija nego na primjer Francuska. Oni su dosadni, ali vrlo dobro organizirani. Ovo je međutim, EP, ovdje nema favorita. Sjećam se Francuske iz 2002. godine kada je bila favorit a nije dala gol, ili Argentine koja nije prošla skupinu. Poljaci imaju Smolareka koji odskače, povlače se u 4-5-1 i čekaju. Teško ih je probiti.", nadovezao se Bilić.

Robert Kovač pospremio je 30 Tonija u mali džep

Austrijancima nije promaknuo niti slučaj Križanac, kojeg su preimenovali u Križanića;

"Momak se ne zove Križanić nego Križanac. I nije igrao dobro samo protiv Bayerna, već i protiv Villareala i Leverkusena. No, on nije bio s nama u kvalifikacijama i nema logike da ga sad zovem. Pa Robert Kovač je 30 puta spremio Tonije i mnoge druge u svoj mali džep." - poručio je izbornik Bilić.

Na pitanje austrijskih medija o Niki Kovaču, koji je nedugo produžio ugovor sa Red Bullom, izbornik odgovara:

"Niko Kovač je naš kapetan, naš najvažniji igrač, ravnoteža između obrane i napada. Ja sam ponosan da je produžio ugovor sa Salzburgom".

Vezni red kvalitetan kao 1998. godine

Kada su na red došla pitanja hrvatskih novinara, zaiskrilo je u Bad Tatzmannsdorfu. Zašto nema Osječana u reprezentaciji i zašto predsjednik Vlatko Marković ističe da nema imperativa, a potom se na sav glas kune u četvrtfinale?

"Žao mi je što s nama nema dvojice dosad standardnih Osječana, Vranješa i Babića, ali zar Galinović nije Slovenac? S nama je i Danijel Pranjić, a prije ga nije bilo. Zašto razmišljate na taj način? Meni je Osijek drag grad, cijenim njihovu nogometnu školu. Pa u mladoj reprezentaciji smo Aljoša i ja lansirali Prijića, Mišića, Primorca i Tadića, kada je imao 16 godina! Toliko o mojim problemima s Osijekom, čiji klub se borio za drugo mjesto u prvenstvu." - otpočeo je Bilić govor o "slavenskom pitanju".

"Zar ste aludirali nađ to da namjerno ne zovem Osječane u reprezentaciju? Smatrate da ih je premalo? Pa nije ovo moja privatna reprezentacija da biram ljude po gradovima, po babi ili stricu. Moja odgovornost je velika, radimo nešto što nema veze samo s nogometom, već i sa gospodarstvom, politikom, ekonomijom... Biramo igrače koji su nam najpotrebniji." - zaključio je izbornik.

Raspravljao se i o očekivanim dometima na Euru i naboju unutar momčadima.

"Bit će jako teško, pa ne idemo na turnir u Skradin, nego na EP. Tu nema lakih utakmica. Bit ćemo spremn, ali i drugi će biti. Imamo pravo očekivati četvrtfinale, ali ne možemo ga garantirati. Mogu samo obećati da ćemo igrati bolje nego u kvalifikacijama, iako nema Eduarda. Ne želim uspoređivati ovu reprezentaciju s onom iz 1998., ali naboj je isti. Ali ako baš pitate, mogu reći da je Eduardo u kvalifikacijama bio kao nekad Šuker, a Modrić, Kranjčar, Rakitić i Srna su kvalitetni veznjaci kao nekad Prosinečki, Asanović i Boban."

D.R.,R.J.
Foto: AFP

Pročitajte više