Bilić prošao rezervni Liverpool u Kupu golom u 121. minuti!

Foto: Guliver Image/Getty Images

KLOPPU se u ponovljenoj utakmici 4. kola FA Kupa osvetilo igranje s rezervnom momčadi i brojni Bentekeovi promašaji. Bilić pobjedom 2:1 nakon produžetaka slavi prolazak u peto kolo u kojem Hammersi 21. veljače gostuju kod Blackburna, momčadi s dna druge lige, jer Roversi su tek 18. u Championshipu, pa se West Hamu otvara velika mogućnost napredovanja u četvrtfinale.

Bilić tražio prolazak s "kombiniranom", a Klopp rezervnom momčadi  

"Bilić i Klopp 'žele ispasti iz Kupa': Kombinirani Hammersi protiv rezervnih Redsa." naslovili smo početak tekstualnog prijenosa ove iznimno uzbudljive utakmice, jer gledajući sastave obje momčadi, očito je bilo da je Slaven Bilić izveo momčad s pet promjena u odnosu na najjaču ekipu iz prvenstvene utakmice za vikend kod Southamptona (0:1), ali što tek reći za Jurgena Kloppa, koji je pokazao veliko nepoštovanje prema kultnom natjecanju, jer njegovi Redsi igrali su sa čak deset izmjena u odnosu na sastav koji je prije par dana u Premier League ugostio Sunderland (2:2), točnije iz prve momčadi ostao je samo golman Mignolet. Isprika mu je donekle što je ovo Liverpoolu bila čak 40. utakmica ove sezone, pa su rotacije u momčadi nužne. Ipak, ovaj put je pretjerao.

Nijemac će barem pobrati simpatije zato što se vratio na klupu samo tri dana nakon što je operirao slijepo crijevo, ali divljenje je naravno opet rezervirano za šarmera Bilića, koji je prije reprize s Liverpoolom osvojio Engleze izjavom da bi radije osvojio FA Kup, nego četvrto mjesto i kartu za Ligu prvaka. Naravno, tako govori jer zna koliko tradicionalistima znači legendarno natjecanje, ali i zato što mu četvrto mjesto u Premier League bježi velikih osam bodova.

Teško je iti nabrojati sve velike prilike na uzbudljivoj utakmici visokog tempa

Na otvorenoj utakmici visokog tempa, gdje su West Ham i Liverpool napadali u valovima, a rekontre bile češće od kontri, obje momčadi mogle su ranije osigurati pobjedu i prolazak daleko prije dramatične završnice, jer je samo u prvom dijelu West Ham je stativu gađao dva puta (Payet, O'Brien), a Liverpool jednom (Coutinho), dok je Benteke tada neuspjevanjem da zabije s dva metra dao naslutiti niz nevjerojatnih promašaja u drugom poluvremenu i posebno u produžecima.

Benteke je bio najbolji igrač Hammersa uz Antonia i Payeta

Prvo poluvrijeme obilježili su igrači koji su vladali uz aut-linije, Antonio na desnoj kod Hammersa, te posebno sjajni Brad Smith na lijevom boku kod Liverpoola, koji je toliko puta probio svoju stranu i odlično centrirao ili dodao pred gol, ali Ibe, Teixeira i Benteke promašivali su ono što ne bi smjeli. Kao što smo istaknuli, West Ham je u tom dijelu igre dva puta gađao stativu, te na poluvrijeme otišao s vodstvom nakon sjajnog Antoniovog voleja na Valencijin ubačaj s lijeve strane, ali Liverpool je bio bolji. Iako daleko mlađi i neiskusniji, na rasprodanom gostujućem stadionu njegovi igrači nisu bili impresionirani. Držali su loptu, nametnuli ritam i dominirali prvih 20-ak minuta. Koliko je samo puta Benteke pobjegao Reidu, ali što to vrijedi njemu ili Liverpoolu koji je za njega dao 40 milijuna eura, kada se prestraši pred golom.

Benteke je barem nešto dobro donio Liverpoolu kada je početkom drugog dijela srušen u prodoru na rubu kaznenog prostora, a loptu uzima Coutinho. Činilo se da će prebacivati zid, ali umjesto toga, sjajno je nadmudrio Hammerse - pričekao je da igrači u živom zidu skoče okrenuti leđima, a onda varkom, prizemno poslao loptu u donji desni kut nebranjenog Randoplhovog gola.

Klopp fatalno pogriješio ranom zamjenom Coutinha i ostavljanjem Bentekea u igri

Desetak minuta kasnije, čudna Kloppova dupla zamjena - ulaze vječno ozlijeđeni Sturridge, kojem je ovo bio prvi nastup nakon dva mjeseca i Origi, dok izlazi Teixeira, ali i najbolji igrač gostiju Coutinho! Benteke se činio kao puno logičniji izbor za napuštanje igre. Klopp je teško pogriješio ovom rošadom, jer samo je Sturridge donio boljitak, a Coutinhovim izlaskom Liverpool je izgubio tečnost i povezanost u igri, te inicijativu.

West Ham teško oštećen za nedosuđeni penal

Odmah zatim, u 66. minuti West Ham je oštećen za nedosuđeni penal. Antonio se sjajno oslobodio Smitha i jednako lijepo odigrao u prostor za Valenciu, kojeg u naletu u kaznenom prostoru potezanjem za ruku ruši Ilori. Čisti penal, ali sudac East nije mislio tako.

Na utakmici bez obrana, treneri su sve bacili u napad - Bilić je u završnicu ušao s Payetom iza tri napadača, a Klopp s ofenzivnim kvartetom

Želja oba trenera da u ovoj run & gun utakmici što prije dođu do pobjede vidjela se i u sedam minuta prije kraja regularnog dijela, kada se ozlijedio čak treći West Hamov igrač na susretu. Bilić tada desnog bočnog O'Briena, mijenja krilnim napadačem Mosesom, tako da kraj drugog poluvremena i produžetke on i Klopp igraju iznimno otvorenog garda - West Ham s Payetom iza napadačke trojke Carroll, Valencia, Moses, dok je Liverpool također pokušao riješiti susret ofenzivnim kvartetom Ibe, Origi, Sturridge, te kralj promašaja Benteke, koji je u produžecima zapucao dvije velike prilike.

Biliću velika pobjeda, Kloppu ništa manje brige

Nije neprecizni ali skupi napadač jedini veliki Kloppov problem potvrđen na ovom meču, jer na samom kraju drugog produžetka iz Kupa je ispao tko zna kojim golom kojeg je njegova momčad ove sezone primila iz prekida: Dok su se čekali penali, sjajni Payet je nakon početka akcije za prvi gol njegove momčadi, sada namjestio drugi, pobjednički. Nabacio je iz slobodnog udarca s desne strane, lopta je dugo letjela prema drugoj vratnici, gdje Ogbonna skače i zabija za veliku pobjedu.

Sastavi:
 
WEST HAM
 
Randolph; O'Brien, Ogbonna, Reid, Cresswell - Noble, Kouyate - Antonio, Payet, Obiang - Valencia.
 
LIVERPOOL
 
Mignolet; Flanagan, Lucas, Ilori, Smith - Stewart, Chirivella - Teixeira, Coutinho, Ibe - Benteke.

Pročitajte više