"Bilić je pametan, mladi trener, ali neiskusan"

U KVALIFIKACIJSKOJ skupini E za EURO 2008, u kojoj će Hrvatska tražiti prolaz protiv Makedonije, Rusije, Engleske, Izraela i Andore, odigrana je samo jedna utakmica ona između Makedonije i Andore, te se s uzbuđenjem očekuju utakmice Hrvatske, Rusije i Engleske, koje su najveći kandidati za prolaz dalje.

Britanski tisak dosta često u svojim tekstovima spominje novog ruskog izbornika Guusa Hiddinka, ali i našeg Slavena Bilića.

U najnovijem tekstu u kojem se osvću na nove izbornike reprezentacija iz naše skupine, najviše je prostora dobio ruski izbornik Guus Hiddink.

"U našoj skupini nalazi se čak pet reprezentacija u kojima je došlo do promjene vodstva. Uz nas, radi se o reprezentacijama Hrvatske, Rusije, Makedonije i Izraela" - piše Guardian.

No, od novih izbornika, onaj koji bi trebao ostaviti najzapaženiji dojam je svakako Guss Hiddink, izbornik Rusije, smatraju Englezi te dodaju kako su čuda koja je napravio s Južnom Korejom dostatna da Nizozemac dobije poziv od Engleskog nogometnog saveza.

No, to se nije dogodilo, a u pregovore oko dolaska Hiddinka u Rusiju uključio se i sam Roman Abramovič koji je navodno i financirao njegov dolazak.

"Neki su bili iznenađeni što je jedan od najboljih trenera na svijetu izabrao baš rusku reprezentaciju, koja već dosta godina ne postiže nikakve rezultate. No, Hiddink je po prirodi takav da voli izazove." - piše Guardian dodajući kako se o izazovima radilo i u prethodne dvije Hiddinkove avanture, s Južnom Korejom i Australijom, čiji su ga navijači smatrali herojem. "No hoće li tako biti i s Rusima?" - pita se komentator Guardiana.

"Rusi će prvu utakmicu u kvalifikacijama igrati s Hrvatskom, 6. rujna, a susret je jedan od najvažnijih u našoj skupini. Engleska će nakon završetka utakmice znati koliko će se reprezentacija boriti za plasman na EURO" - smatra novinar koji je dio teksta posvetio i našem izborniku Slavenu Biliću.

"Novi izbornik hrvatske reprezentacije je Slaven Bilić, pripadnik brončane hrvatske generacije, a ima reputaciju pametnog mladog trenera. No, u usporedbi s Hiddinkom vrlo je neiskusan. Prije hrvatske reprezentacije, bio je trener Hajduku, te mladoj hrvatskoj reprezentaciji." - piše Guardian.

"Ne mogu obećati plasman na EURO, ali mogu garantirati da ćemo unaprijediti našu igru. Igrat ćemo puno agresivnije i brže" - prenosi Guardian Bilićeve riječi.

Guardian spominje i izbornika Makedonija Srećka Kataneca, "još jednog mladog balkanskog trenera koji je Sloveniju vodio na EURO-u 2000, te na SP-u 2002. godine", te Izraelca Drora Kashtana u ranim šezdesetim godinama koji je jedan od najpoznatijih izraelskih trenera s lošim odnosom prema medijima.

A.H.

Pročitajte više