Bilić okupio reprezentaciju: Novi početak na starim temeljima

NISU se rastali u dobrom raspoloženju, poraz u četvrtfinalu Eura ispraznio ih je fizički i psihički. No, krenula je nova nogometna sezona, neki su promijenili klub, neki ligu i vrijeme je za nova iskušenja. Slaven Bilić po prvi puta nakon Eura okupio je svoje igrače. Novi početak sa starim temeljima. I jednim novim licem; Ivicom Križancem koji je malo prije 30. godine dočekao svojih zasluženih pet minuta. Hrvatska reprezentacija u srijedu susretom protiv Slovenije krstiti obnovljeni Ljudski vrt u Mariboru; bit će to jedina provjera uoči početka kvalifikacija za SP u Južnoj Africi.

U zagrebački Sheraton u nedjelju poslijepodne pristigli su Luka Modrić, Robert Kovač, Mladen Petrić, Danijel Pranjić, Ivan Rakitić, Dario Knežević, Hrvoje Vejić, a tijekom večeri trebali bi se ukazati "Francuzi"; Šimić, Leko i Klasnić, te Ivica Olić.

Ostatak družine u nedjelju na rasporedu ima prvenstvene utakmice i pristiže sutra direktno u bazu u Čatežu. Dolazak je otkazao Niko Kovač; u pitanju nije ozljeda zadnje lože koja je sanirana, već je kapetan u dogovoru s izbornikom zaključio da je bolje ostati u Salzburgu i trenirati, pokazati se novom treneru.

"Procijenili smo da je bolje da ostane u klubu, čekaju ga dvije utakmice, a tek je počeo s treningom. Bitno je da skupi minutažu zbog utakmica koje nas čekaju u kvalifikacijama", rekao je izbornik.

Protiv Slovenije ćemo sasvim sigurno igrati bez Darija Kneževića, koji zbog problema s ozljedom još čeka na debi u Juventusu, a vrlo vjerojatno i bez Luke Modrića. Bol u koljenu s lijeve noge odjednom je prešla na desnu, i Bilić vjerojatno neće riskirati. Modrić je u subotu debitirao za Tottenham, osjetio je bol i klub je, dakako, zatražio da njihov igrač ostane u Londonu na promatranju. No, Luka je inzistirao na dolasku. Iako je znao da vjerojatno neće zaigrati u Mariboru.

"Vidjet  ćemo, možda se upala smiri.", kratak je bio Bilić.

Slovenci su moderni i organizirani

Jasno je da izbornik na Sloveniju neće krenuti s najjačom postavom. Priliku će dobiti Ivica Križanac, ali i Dario Šimić. Kapetana će, dakako, zamijeniti njegov prirodni nasljednik Ognjen Vukojević.

"Slovenija će biti jak test, upravo onakav kakav nam treba. Nalazimo se na novom početku i puni smo očekivanja i optimizma. Ne samo da želimo nastaviti s dobrim igrama, želimo biti još i bolji. Ispred nas je teška skupina, ali mi smo pokazali da smo u vrhu europskog nogometa i imamo se pravo nadati da ćemo ostvariti cilj koji smo sami sebi zadali.", kaže izbornik.

"Ovo je idealna prigoda da se tri tjedna prije početka kvalifikacija vidimo, popričamo i družimo. Iako ćemo prije Slovenije odraditi samo jedan pravi trening, ne sumnjam da ćemo odigrati pravu utakmicu.", dodao je.

Stručni stožer analizirao je Slovence, izbornik je pogledao dvije njihova utakmice, pobjedu protiv Mađarske u gostima te domaći poraz od Danske.

"Radi se o organiziranoj ekipi, koja igra moderno i hrabro. Motorični su, imaju dobre pojedince, jaki su u međunarodnim okvirima. Možda to nije momčad koja je u vrhu europskog nogometa, ali su ozbiljno smanjili te razlike."

Bilić je upozorio i na detalj da gotovo svi igrači s Kekovog popisa igraju u inozemstvu. Tek sjajni Andraž Kirm brani boje domaćih Domžala, dok je Darijan Matič u Interblocku. Svakako treba pripaziti na Mirnesa Sisiča, veznjaka Olympiacosa, te Milivoja Novakoviča, koji je u Koelnu lani bio prvi strijelac njemačke druge lige.

Ulaznice za susret sa Slovenijom mogu se kupiti samo putem HNS-a, a hrvatski će navijači u susjedstvu imati posebnu skrb, te će pod budnim okom organizatora biti dopraćeni na stadion. Na dan susreta u Mariboru neće biti prodaje ulaznica.

D.R.
Foto: L.T.

Pročitajte više