Bilić: Ponosan sam što sam Hrvat, a Englezi neka se tresu

"ŽELIMO dobrodošlicu svim navijačima hrvatske reprezentacije". Tim su riječima Englezi odlučili dočekati 6000 Hrvata koliko ih se sutra očekuje na tribinama Wembleyja. Stupovi ispred mnogobrojnih ulaza u nogometni hram oblijepljeni su velikim crvenim plakatima na kojima piše upravo to; dobrodošlica Hrvatima i svima onima koji se tako osjećaju.

>>> Šuker: Bilić će jednog dana trenirati engleski klub

>>> Beckham ne igra, Carson na golu; Petrić nije spreman

Sreli smo sinoć mnoge Hrvate, pozdravljamo se instinktivno. Neki i dalje tragaju za kartama  pa su kroatizirani hotel Hilton i Wembley bili idealne lokacije za last minute putnike. Do vrijednog papirića, pričaju dečki iz Rijeke, ipak nisu došli, ali barem je za uspomenu pala pokoja fotografija. Robert Kovač, sve popularniji kao "moj brat također" izašao je zapaliti cigaretu, a navijači su ga u trenu zaskočili. Kao što smo rekli, dobili su svega lijepu fotku ispred nogometnog hrama. Wembley, pretpostavljate, ostavlja bez daha. Kako izvana, tako i iznutra, kako na prvi, tako i na svaki sljedeći pogled. Teško je pretpostaviti kakav će tek doživljaj biti sutra, kada crvene tribine prekrije 90 tisuća ljudi. I krene navijanje. No, ljepota je jedno, a funkcionalnost nešto sasvim drugo.

Hrvatska nogometna reprezentacija osjetila je sinoć travu na Wembleyju i  uvjerila se da engleski mediji ne pretjeruju. Teren novog Wembleya, najskupljeg nogometnog stadiona na svijetu, izuzetno je neugodan. Usudili bi se reći i vrlo loš. Travnjak je tvrd, a kad padne kiša, a to je stalno, postaje i iznimno sklizak. Takvi uvjeti neće sutra odgovarati ni nama ni Englezima.

A kako Engleska uoči svoje posljednje šanse da se kvalificira na Europsko prvenstvo ništa ne može prepustiti slučaju, teren će u narednim satima proći doista poseban tretman. Čak iz Nizozemske dopremljeni su posebni reflektori za fotosintezu, koji se inače koriste u uzgoju tulipana, ne bi li se na taj način stimulirao rast trave i stvorili bolji uvjeti za igru.

Izbornik Slaven Bilić večeras je odlučio cijeli trening otvoriti predstavnicima medija, koji su tako sat i deset minuta gledali pripreme Kockastih uoči velike utakmice. Nakon početnog zagrijavanja odigrana je već tradicionalna utakmica "starih i mladih". Za crvene, odnosno mlade, nastupili su Pletikosa, Ćorluka, Drpić, Knežević, Vukojević, Pranjić, Rakitić, Srna, Kranjčar, Mandžukić, Eduardo i Petrić, dok su za bijele, iliti stare, igrali Robert Kovač, Šimić, Šimunić, Niko Kovač, Vranješ, Leko, Babić, Vejić, Olić i kao šlag na kraju Robert Prosinečki, kojem su to najdraži trenuci njegovog rada u stožeru reprezentacije.

"Ova naša utakmica starih i mladih postala je poput tradicionalnog nadmetanja Liverpoola i Chelsea prije dvije godine", veselo je nakon treninga dobacio Slaven Bilić.

Travnjak je loš!

A zatim se posvetio i nešto ozbiljnijim temama. "Nisam još riješio dvojbu oko udarnog sastava, konkretno oko napadača. Doktori su Petriću dali zeleno svijetlo za trening i s njim ću morati porazgovarati tijekom jutra, ali već sad je jasno da on definitivno nije za prvih jedanaest. Puno je bliži klupi. No, sačekat ćemo prije nego što o tome odlučimo, jutro je uvijek pametnije od večeri. Hvala Bogu, imamo dovoljno vremena", govorio je izbornik o stanju svog standardnog napadača.

Usprkos svoj fami o Wembleyju, teren Bilića nije zadovoljio. "Očekivao sam puno bolji teren. Sklizak je, a to ne odgovara ni nama ni Englezima. Prije 20-ak dana tu se igrala utakmica američkog NFL-a, kada je stadion ostao potpuno bez trave. To su u međuvremenu sanirali, a vjerujem da će ga do sutra još poboljšati. Travnjak je dobar, ali nije to - to. Wembley je nekad bio poznat po travi, ne po kolosalnim tribinama. Ovo više nije taj Wembley, no svejedno očekujem pravi spektakl. Publici ćemo pružiti jednu kvalitetnu utakmicu", kazao je Bilić.

"Apsolvirali smo sve McClarenove kombinacije"

24 sata prije utakmice Englezi i dalje pričaju isključivo o taktici svoje najbolje vrste pa na tu temu nije mogao ostati imun ni naš izbornik. "Znamo tri kombinacije koje nam McClaren može spremiti", rekao je Bilić nakon čega smo ga upoznali s McClarenovom odlukom da zaigra u sastavu 4-1-4-1.

Engleski izbornik je još danas poslijepodne tvrdoglavo krio sastav i sustav kojim će parirati Hrvatskoj, ali nije dugo izdržao. Nedugo nakon što se mrak spustio nad Londonom McClaren je morao posustati pred medijskim inzistiranjem i raščistiti dvojbe kojima su engleski sportski novinari proteklih dana razbijali glave: David Beckham neće startati, Scott Carson hoće, a zadnjeg veznog igrat će Gareth Barry. Crouch, pak, u napadu ipak ostaje sam. Engleska formacija će, dakle, izgledati ovako: Carson - Richards, Campbell, Lescott, Bridge - Barry - Gerrard, Lampard, Wright-Phillips, Joe Cole - Crouch.

"Mi smo kod svake od njegovih formacija igračima objasnili prednosti i mane. U sastavu 4-1-4-1 posebno su opasni bokovi Cole i Wright - Phillips, u fazi obrane će ići na 5-1, a u napadu na 4-3. Sve smo to apsolvirali", analitičan je bio Bilić.

Nakon razgovora s hrvatskom sedmom silom, Bilić se zaustavio i kod engleskih novinara. Objasnio im je da on voli Englesku, da je to njegova zemlja u kojoj je proveo pet godina, ali... "Ponosan sam što sam Hrvat, ponosan sam što je Hrvatska na vrhu ljestvice dok se jedna Engleska trese. Ma ponosan sam generalno na naš nogomet".

Ćorluka: Ne zanimaju nas ruske priče, došli smo igrati nogomet

"Znamo po što smo došli", odlučno je svoj razgovor s novinarima nakon treninga otpočeo branič Manchester Cityja Vedran Ćorluka. "Želimo odigrati odličnu utakmicu i na najljepši način završiti kvalifikacije. A ima li bolje prilike za to od Wembleyja? Iako smo se već kvalificirali, dat ćemo sve od sebe i igrat ćemo na pobjedu", poručio je Čarli.

Iako je u Premiershipu već neko vrijeme,  Ćorluka je morao priznati da je impresioniran hramom nogometa. Barem izgledom tog kultnog zdanja, travnjak je već druga priča. "Wembley izgleda prekrasno, ali teren je ipak bitan. No, kad počne utakmica mislim da ćemo sve to staviti sa strane. Sigurno nam neće biti lako, ali neće ni Englezima. Njima je ipak potreban bod, mi dolazimo igrati sasvim rasterećeni. Nikakve nas ruske priče ne zanimaju, mi smo samo došli igrati nogomet", kazao je Ćorluka, a nakon što je čuo da Beckham ipak ne igra poručio je da ga to uopće ne zanima. "Sasvim mi je svejedno hoće li Beckham igrati ili neće".

Srna: Teren je uvijek idealan za slobodnjake

"Ovo je šlag na torti. Odigrat ćemo utakmicu bez ikakvih pritisaka kao svojevrsnu uvertiru za Europsko prvenstvo. Ovo za nas može biti povijesna utakmica ako izbacimo Engleze, a povijesna je svakako i za njih. Želim da nakon Makedonije pokažemo naše pravo lice", najavio je sutrašnji susret Darijo Srna.

Na pitanje o terenu kojim je izbornik ostao neugodno iznenađen Srna kroz smijeh govori: "Teren je uvijek idealan za slobodnjake". Ali, uz dodatak da su oštećenja na travnjaku ipak golema, posebno nakon utakmice američkog nogometa koja se igrala prije 20-ak dana.

Srna izuzetno respektira englesku reprezentaciju, jasno je to iz njegove izjave, ali ne propušta naglasiti da smo mi ti koji su posljednji put slavili. I to uvjerljivo. "Bez obzira na sve priče, Englezi su ipak jedna od četiri ili pet najboljih reprezentacija na svijetu. O takvom kadru ne treba posebno niti govoriti. No, nakon 2:0 u Zagrebu mislim da su ipak oni ti koji se moraju ustručavati".

Niko Kovač: Englezi nemaju pravo na toliko samopouzdanja

Kapetan Kockastih osim samog Wembleyja, atraktivnog protivnika i nacionalnog ponosa pronašao je još jedan motiv da Hrvatska sutra pobjedi Engleze. "Definitivno idemo po tri boda. Ti nam bodovi možda nisu potrebni za Europsko prvenstvo, ali pri ždrijebanju za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo trebat će nam svaki bod da bi izbjegli mogućnost ispadanja iz prve skupine", kaže stariji brat Kovač.

"Izrael i Makedonija u svojim su posljednjim utakmicama pokazali pravi put, pokazali su da treba biti fer. Smatram da Englezi nemaju pravo na toliko samopouzdanja. Ipak oni ovise u sutrašnjem ishodu. Prije ove utakmice za njih su postojala tri moguća raspleta: mogli su ispasti prije zadnjeg kola, mogao im je trebati bod ili tri boda. Ovakav rasplet malo je tko mogao očekivati", komentirao je kapetan "Bilić boysa".

Engleska će, smatraju mnogi, igrati samo na taj bod koji im je potreban kako ne bi riskirali da još jednom ostanu kratkih rukava. Niko se ne slaže. "Mi dobro znamo koliko je teško igrati na bod, to ste i sami vidjeli u Makedoniji. Igrali smo dobro u prvom poluvremenu pa nas je u drugom takva igra skupo koštala. Ne sumnjam da će nas Englezi sutra pokušati 'riješiti' već u prvom poluvremenu, ali mislim da su naše šanse jako dobre".

Pletikosa: Pustite Spartak, sutra igram za Hrvatsku

Stipe Pletikosa nakon treninga najviše je govorio o engleskim napadačima. "Mislim da najveća prijetnja nije Crouch nego ponajbolji svjetski veznjaci Gerrard i Lampard koji će se ubacivati u našu zadnju liniju. Crouch će spuštati lopte, tražiti prostor za njih dvojicu koji će svaku, i najmanju priliku, koristiti za udarac. Na to ćemo obratiti pažnju, a siguran sam da će nam i izbornik dati još neke smjernice sutra prije utakmice. Mi ne osjećamo nikakav pritisak, ali u današnjem nogometu moraš dati svoj maksimum, čak i ako igraš u petoj ligi. Imamo dobar pristup, dobar karakter i ne bojim se da ćemo sutra to i pokazati", optimistično će Pletikosa.

A kako naš najbolji vratar svoj nogometni kruh ipak zarađuje u Rusiji nije nikako mogao izbjeći ni pitanje o njihovoj reprezentaciji. Naša sutrašnja pobjeda njima bi značila čak i više nego Hrvatskoj. Na spomen Mercedesa ponuđenih kao stimulaciju samo se nasmiješio. "U Spartaku mi je fenomenalno. Primili su me sjajno, dovoljno se samo sjetiti kako mi je bilo u Šahtaru. Ali sutra igram za Hrvatsku i dat ću sve od sebe da pobijedimo".

Niko Kranjčar: Dokazat ćemo da smo jedna od najboljih nogometnih nacija

Ponajbolji igrač Portsmoutha ove sezone u utakmicu ulazi bez većeg opterećenja i sav pritisak prebacuje na Engleze. Hrvatska je svoju zadaću ionako već obavila, sve ostalo je samo bonus.

"Sad je pritisak na Englezima, mi smo se već kvalificirali. No, nas gura želja da dokažemo kako smo jedna od najboljih nogometnih nacija na svijetu, iako nas mnogi takvima ne smatraju. Sutra ćemo igrati svoj najbolji nogomet", kazao je Niko.

Nisu ga mogli Englezi ne priupitati ni za najbližeg suradnika u veznom redu, igraču za kojim Otok ovih dana luduje, a sam spomen njegovog imena baca navijače Chelsea u ekstazu. "Modrić je fenomenalan igrač, ali to ćete sutra vidjeti i sami".

Dea Redžić
Foto: D.R./AFP

Pročitajte više