Bilić presretan, a mijenja momčad nakon prve utakmice: Neke igrače predugo čekamo

NAKON dva dana Beča , vratili smo se u naše malo selo u srcu Burgenlanda. Spektakl na ulicama Beča nije popraćen spektaklom na terenu Ernst Happela i razumljivo je da Bad Tatzmannsdorf ne živi u jednako dobrom raspoloženju kao prije puta za austrijsku prijestolnicu.

Izbornik Slaven Bilić nakon prospavane noći nije mogao sakriti da razmišlja o promjenama. Hoćemo li protiv Njemačke ipak igrati s jed(i)nim raspoloženim napadačem i petoricom u veznom redu? Hoće li izbornik na krila izvući Kranjčara i Rakitića, a na lijevog beka ipak vratiti Joea Šimunića? Bilić nije ponudio konkretan odgovor, ali dovoljno je bilo čuti da se o promjenama intenzivno razmišlja.

Postava protiv Austrije

Neki igrači, poput Mladena Petrića, koji proteklih dana odbija razgovarati s medijima, već duže vrijeme nisu na očekivanoj razini. Petrić bi lako mogao ispasti iz prve momčadi, a Hrvatska bi mogla zaigrati u formaciji 4-4-1-1, s Olićem u napadu, i Kranjčarom kao povučenom špicom. Opasno visi i Danijel Pranijić, mada to izbornik ne želi otkriti.

"Presretni smo i zadovoljni što smo rezultatski otvorili turnir na najbolji mogući način. Znali smo da će biti teško, kao što smo svjesni da smo nakon sjajnog prvog poluvremena odigrali slabije drugo poluvrijeme. Domaćin je pritisnuo, imao je otvorene prilike, i to je bio pritisak iz kojeg smo se teško izvlačili. Na sutrašnjem sastanku upozorit ćemo na par stvari,  ali ponavljam, ovo je EP, a ne Trofej Marjan. Ako želimo nešto napraviti, možemo imati samo jednog igrača koji je ispod svoje optimalne razine.", započeo je izbornik.

"Ako težimo kontroli igre, trebamo biti na top nivou. A mi smo u drugom poluvremenu imali 4-5 igrača koji su bili ispod svoje optimalne razine. Uz takav pristup, jedan agresivan protivnik stvarat će nam barem onoliko problema koliko su nama stvarali Austrijanci", priznaje Bilić.

"Ostajem pri tvrdnji da nikada nismo bili bolje pripremljeni"

Postoje neke stvari u igri koje su izbornika zadovoljile. No, ostaje dojam da su one mizerne u odnosu na probleme koji su se ukazali već krajem provog poluvremena.

"Prvi sam kad treba reći da nije bilo dobro, kao što sam rekao nakon utakmice u Tallinu. No, neke stvari bile su sjajne, Naš ulazak u utakmicu, rani gol, naše držanje. Čak i u drugom poluvremenu bilo je situacija poput onih na Wembleyju, kada smo bili dva na dva, ali falio je dolazak iz drugog plana." - napomenuo Bilić.

Bilić ostaje pri svojoj tvrdnji da naši igrači nisu nikada bili bolje pripremljeni. U nastavku, ustvrdio je, nismo pali zbog fizičke nemoći, već zbog nemogućnosti da kontroliramo loptu,

"Očekivali smo tešku utakmicu, igrali smo protiv dobre ekipe, aki oni tehnički nisu poput drugih ekipa na turniru. Njihovi su igrači, međutim, najsvježiji.Tijekom pritiska koji su nam napravili reagirali smo dobro na njihove centaršuteve, a ono što mi nismo branili, to je Stipe skinuo. Nisam igračima rekao da se povuku, to su učinili samoinicijativno. Radi se o psihološkom segmentu, a glavni razlog našeg pada bio je upravo psihološki pritisak. To nam se dogodilo protiv Mađarske i protiv Moldavije. Htjeli smo neke akcije završiti prije vremena, slabo smo čuvali loptu, a onda su stigla dva - tri nepostrebna prekršaja  u opasnoj zoni. Austrijance je to podiglo. Nismo griješili u planu priprema. Možda je stvar i u našem mentalitetu. Gledajući naše igrače na treningu, i dalje stoji činjenica da ne bi ništa mijenjali u planu priprema. Plan je od početka varirao obzirom na stanje određenih igrača i stojim iza svoje tvrdnje da u zadnje dvije godine nikada nismo bili spremniji.", analizira izbornik.

Moguća 4-5-1 postava protiv Njemačke

Neki igrači, poput Mladena Petrića, koji proteklih dana odbija razgovarati s medijima, već duže vrijeme nisu na očekivanoj razini. Petrić bi lako mogao ispasti iz prve momčadi, a Hrvatska bi mogla zaigrati u formaciji 4-4-1-1, s Olićem u napadu, i Kranjčarom kao povučenom špicom.

"Istina, neke od njih čekamo već duže vremena. Pa ni Luka Modrić nije bio na pravoj razini u drugom poluvremenu, a bez njega ne možemo računati na dobar rezultat. Kao da zakočite Fabregasa u Španjolskoj. Što da kažem, na treningu dan uoči utakmice igrali su letjeli. Da, moguće je da ću nešto mijenjati. Imamo par varijanti, a one su vam itekako poznate. Nema baš previše vremena za čekanje, s jedne strane. S druge strane, toliko vjerujemo tim momcima da smatram kako će neki od njih ipak pružit ono što su pružali ovoj reprezentaciji dugo vremena. Šimunić na lijevom boku je varijanta od koje nismo odstupili, no, to jučer nije bio problem. Jučer su dijagonale Pogatetza preskakale Pranjića, ali i Šimunića. Dakle, nije problem Pranjićeva visina. Četvorica iz zadnje linije uvukla su se u šesnaesterac, bez pritiska na Pogatetza. Stajali smo daleko od linije. Petrić? On je vrlo važan igrač za našu momčad, u kvalifikacijama nas je često dizao kad nam je to trebalo. Ali cijela momčad treba napraviti nešto da ga digne. On je sjajan egzekutor i očekujem puno više od njega u narednim utakmicama. No, treba istaknuti da su jučer naši najbolji igrači bili oni koji su prema mišljenju medija bili upitni. Braća Kovač, Šimunić i Olić", izrecitirao je Bilić.

"Ovo nije rikverc i nemamo se razloga pravdati naciji"

Izbornik je branio svoj stav da na utakmicu s Austrijom treba gledati u pozitivnom smislu.

"Ovo je velika doza samopouzdanja za Njemačku. Priprema za tu utakmicu bit će dijametralno suprotna onoj za utakmicu protiv Austrije. Kritični smo sami prema sebi, ali ovo nije rikverc, ne moramo se pravdati, niti pojedincima niti naciji. Niti mi u autobusu nakon utakmice nismo kopčali da smo pobijedili. A to nismo na Euru napravili još od vremena kada je pola vas imalo dude u ustima", tvrdi izbornik.

Hoće li se u momčadi naći mjesta za Rakitića? I je li Pranjić i dalje prva opcija za lijevi bok?

"Rakitić spada u grupu igrača na koje računamo. Računao sam na njega i jučer, ali je tijek utakmice bio takv da smo procijenili da će nam neke druge varijante donijeti promjenu na bolje. Jedan je od kandidata za nastup protiv Njemačke. Pranjić je igrao na refule, neke stvari bile su dobre, a neke nekonkretne. No, on ostaje najozbiljnija opcija za to mjesto.", zaključio je Bilić.

Pročitajte više