Bilić: Protiv Engleske na Wembleyju nitko nije favorit

JUČERAŠNJA pobjeda Izraela protiv Rusije našoj je reprezentaciji zajamčila mjesto na Europskom prvenstvu, ali u trenutku kad je taj susret završio, vjerojatno je najsretniji čovjek bio engleski izbornik Steve McClaren.

Hrvatska je na poluvremenu još imala, možda ne pozitivnih, ali za Euro dovoljnih 0:0 protiv Makedonije, a Engleska još ima ogroman posao - utakmicu protiv Hrvatske na Wembleyju, u kojoj mora osigurati svoje mjesto na završnom turniru. No, engleska je sudbina opet u njihovim rukama, a uspiju li ostvariti cilj, McClaren bi mogao zadržati svoj posao engleskog izbornika.

"Zaboravite Izrael, McClaren mora otići!"

"Svi očekuju da uspijemo protiv Hrvatske, ali sada trebamo podršku navijača više nego ikad. Ne možemo uspjeti bez njih i atmosfere kakvu su napravili protiv Rusije i Izraela na Wembleyju. Mediji, navijači, ljudi na ulicama, svi žele isto - Englesku na Euru sljedećeg ljeta", rekao je McClaren u razgovoru za Sky Sports. Navijači, inače, izborniku baš i nisu skloni pa iako će za reprezentaciju navijati kao da nema sutra, McClaren će vjerojatno dobiti samo zvižduke.

Na njegovu žalost, engleski mediji nisu mu zaboravili sve kikseve engleske reprezentacije,  iako je Engleska sada na korak do EP-a, mnogi otočki mediji sve zasluge za to pripisuju sreći, a ne izborniku. I imaju za to čvrste razloge. "Zaboravite Izrael, McClaren mora otići" - naslov je članka na Eurosportu, a slično piše i The Sun, koji tvrdi kako McClaren nije dovoljno dobar da ostane izbornik, bez obzira na to hoće li se Engleska plasirati na Euro.

Najsretniji izbornik na svijetu

Guardian naziva McClarena najsretnijim izbornikom na svijetu, koji bi se dobrim rezultatom protiv Hrvatske mogao iz tragičara i karikature čiju su ostavku zahtijevali gotovo svi u Engleskoj pretvoriti u heroja. Na sreću će računati i u utakmici protiv Hrvatske, koja je već osigurala mjesto na Euru i ne očekuje se da će na Wembleyju biti maksimalno motivirana. Engleska bi se očekivanja ipak vjerojatno promijenila da su prisustvovali jutrošnjoj konferenciji za novinare u Čatežu. Slaven Bilić bio je ljut, razočaran, ogorčen... I sam priznaje kako bi ovaj trenutak za Hrvatsku reprezentaciju trebao biti najsretniji dosad jer je toliko željeni cilj osvojen, ali nakon poraza za ove momke nema mjesta veselju. Čak ni nakon što je Europsko prvenstvo osigurano. Takav je sportski stav, takav je mentalitet, ono što Engleze čeka u srijedu. Jer čak ni u beznačajnoj utakmici na izuzetno teškom gostujućem terenu, u kojoj nitko Hrvatsku ne bi krivio u slučaju poraza, Slaven Bilić neće se predati, neće odustati i neće biti sretan ukoliko na Wembleyju ne pokupi još tri boda.

McClaren, po običaju, o sigurnosti svog posla nije želio govoriti: "Moj problem moramo sada staviti sa strane. Ključno je što će se dogoditi u sljedećih nekoliko dana. Budimo pozitivni i stanimo iza momčadi. Više nema isprika, moramo obaviti svoj posao".

"Protiv Hrvatske idemo po pobjedu"

Komentirajući subotnje utakmice engleski je izbornik imao samo riječi hvale za "otpisane" Izraelce i Makedonce: "Znao sam da će Izrael biti teška utakmica za Rusiju. Kada igrate za svoju zemlju, uvijek ćete dati sve od sebe. Izrael i Makedonija su to dokazali".

"Kad je Izrael poveo 1:0 osjećao sam se ugodno. Kod 1:1 bojao sam se najgoreg. Bilo je nevjerojatno napeto. Na kraju nisam više mogao izdržati. Sakrio sam se u kupaonu, nisam uopće gledao posljednjih deset minuta. Zatim sam čuo svoje sinove kako kliču, dvaput! Prvi put je bilo kada je Rusija pogodila stativu, a drugi put kad su Izraelci zabili gol. To je ta tanka linija između uspjeha i podbačaja", pričao je McClaren o svom traumatičnom iskustvu.

"Mislio sam da ćemo u utakmici protiv Hrvatske trebati pobjedu, ali ispalo je da trebamo samo remi. Moramo izaći na travnjak i napasti, držati tempo, ne primiti gol i ići po pobjedu", pun je samopouzdanja McClaren, koji je u svojoj kratkoj izborničkoj karijeri i u puno težim situacijama uvjeravao javnost da je Engleska zapravo u sjajnoj situaciji i da sve ide po planu.

Bilić: Protiv Engleske na Wembleyju nitko nije favorit

Upozorio je i Slaven Bilić u svom razgovoru za Sky Sports kako će Englezi u srijedu "izgarati za pobjedom". Samo im je taj bod još potreban, ali Bilić zna da se njime ne mogu zadovoljiti. Ako žele prolaz, moraju igrati na pobjedu.

"Nema ekipe na svijetu koja bi na Wembleyju bila favorit protiv Engleske. Istina je da im nedostaju neki igrači. Rio Ferdinand, John Terry, Wayne Rooney i Michael Owen su velika imena. Iako i nama nedostaju neki igrači, Englezi su ipak više hendikepirani ozljedama. No, imaju dovoljno dobrih igrača da pokriju te izostanke", skromno je kazao Bilić. No, čak i ako Englezima to zvuči kao da će se Hrvatska olako predati, mi dobro znamo kakvo će zadovoljstvo našim reprezentativcima utakmica na Wembleyju predstavljati. Posebno ako se kući vrate neporaženi.

"Wembley je za nas veliki test. Moramo vidjeti kako ćemo reagirati u utakmici koja je doista velika i jako bitna za moćnu ekipu poput Engleske. Iako nas je subota u Skopju iscrpila, dat ćemo sve od sebe i učiniti sve što možemo kako bi pobijedili", zaključio je Bilić.

Lampard: Atmosfera na Wembleyju u srijedu će biti zastrašujuća

Engleska je reprezentacija, tvrdi Frank Lampard, nakon svega što se u subotu navečer događalo, emotivno ispražnjena. Ali to ne znači da u utakmicu protiv Hrvatske neće ući maksimalno ozbiljno. Gordi Albion je ipak "lovac na krupnu divljač" i ne može si dopustiti da propusti još jedan, ovoga puta doista posljednji, vlak za Austriju i Švicarsku.

"Ostali smo pozitivni. Nakon svega, izbornik je ostao pozitivan. Nije imalo smisla razmišljati negativno jer ako dobijemo rezultat koji nam odgovara moramo biti spremni pružiti sve od sebe protiv Hrvatske. A da ga nismo dobili, ionako ne bi bilo važno", govori Lampard.

Nije ni malo ugodno osjećati se nemoćno, kaže veznjak Chelsea, sjediti i čekati da drugi obave posao koji si trebao napraviti sam. "Ali sada je sve opet na nama i dečki su oduševljeni zbog toga. Atmosfera na Wembleyju će u srijedu biti zastrašujuća. To nam ide u korist i sigurno će nas nabrijati na pobjedu", kaže Lampard.

"Tu jednu ključnu utakmicu uvijek odigramo dobro"

"Fatty Frank" kako mu "tepaju" oni koji ga žele udaljiti od reprezentacije već je dovoljno dugo u engleskoj selekciji da mu situacije poput ove u kojoj se sad nalazi nisu uopće strane. "Otkad sam dio ove reprezentacije, uvijek je postojala ta jedna ključna utakmica o kojoj sve ovisi. I uvijek bi je uspjeli odigrati kako treba. Nadam se da će tako biti i u srijedu", kazao je Lampard.

"Ako se sad kvalificiramo to će biti ogroman podstrek, pogotovo nakon svih kritika koje su nam upućene; ne samo izborniku nego i igračima. Ako se kroz to provučemo, ne sumnjam da ćemo otići na Euro s puno samopouzdanja. Ovo ništa ne znači. U prošlosti je bilo slučajeva kad bi se Engleska s lakoćom kvalificirala, a onda ispala iz natjecanja već na samom početku. Možda je ovo situacija u kojoj ćemo se provući i onda ostvariti velik uspjeh na Euru", zaključio je Lampard.

Cole: U nogometu uvijek dobijete što ste zaslužili

Njegov klupski kolega Joe Cole ni najmanje ne dvoji da je Engleska zaslužila plasman na Europsko prvenstvo. Tu tvrdnju brani dobrom formom u drugom dijelu kvalifikacija u kojem su ostvarili pet uzastopnih pobjeda rezultatom 3:0. Prije nego su stigli u Moskvu, koju su, nakon subote, čini se zaboravili.

"Sami stvarate svoju sreću. U nogometu uvijek dobijete što ste zaslužili, a mi smo zaslužili plasman na Europsko prvenstvo. Loše smo otvorili kvalifikacije i nanizali nekoliko loših rezultata, ali vjerujem da, s obzirom na formu u kojoj se sad nalazimo, zaslužujemo drugu priliku koju smo dobili. Već prije utakmice Izrael - Rusija rekao sam da ćemo se kvalificirati, da će se nešto dogoditi što će vratiti situaciju u naše ruke. I dogodilo se", pun optimizma referirao je Joe Cole.

Iako se dosad suzdržavao od komentara na račun izbornika, Cole je odlučio istupiti u McClarenovu obranu nakon što se situacija u medijima malo primirila. "Stojim iza izbornika. Mislim da je najbolji trener u Engleskoj, najbolji engleski trener i svi mu igrači apsolutno vjeruju", diplomatski će Cole iako je ova njegova izjava u proteklim danima dok je sudbina Engleza visila o niti nekoliko puta pobijena. No, čak i oni igrači koji su dosad javno izražavali nezadovoljstvo izbornikom, danas su ušutjeli. Englezima je, čini se, postalo jasno da priliku koja im je ukazana ničim ne smiju pokvariti pa iz njihovih usta sada izlazi samo - pozitivni optimizam.

Nagli zaokret koeficijenata u engleskim kladionicama

Subotnje jutro Englezima nije davalo puno razloga za optimizam, ali samo 24 sata kasnije sve se promijenilo, za njih nabolje. Prije veličanstvene izraelske pobjede na Ramat Ganu engleske kladionice u svojoj ponudi su na opciju "Engleska će se kvalificirati na Europsko prvenstvo" nudile koeficijent 12. Sad nude 8 da će ga osvojiti.

Plasman se više uopće ne dovodi u pitanje. Koliko god puta Hrvatska u ovim kvalifikacijama dokazivala da nije ekipa koja se smije otpisati, Englezi lekciju nisu naučili. Tako sad koeficijent na engleski plasman na Europsko prvenstvo, koji bi bio ekvivalent rezultatu 1X, odnosno pobjedi domaćina ili remiju, iznosi mizernih 1.15. Pobjeda Hrvatske, pak, vrijedi šest puta više od uloženog iznosa.

No, nije ni tu kraj pretjeranoj samouvjerenosti. Do posljednjeg trena visili su kao, što bi rekao Darijo Srna, luster, a sad se već svrstavaju među favorite za naslov europskog prvaka iduće godine. Veće šanse od njih, prema kladionicama, imaju samo Nijemci, Talijani i Francuzi, dok su Španjolci u istom rangu, tj. i na njih je koeficijent osam. Ilustracije radi, na Hrvatsku je 16. Doista ne znamo tko je tu lud.

M.Č./P.V.
Foto: Index/AFP

Pročitajte više