Bilić: Rusija je velesila

OPASNO je blizu prvi kvalifikacijski ispit za EURO 2008. Do susreta sa Rusijom na stadionu "Lokomotiv" u Moskvi ostalo je tek dva tjedna, a reprezentativci koje je izbornik Bilić pozvao okupljaju se za šest dana.

Selektor Rusiju, a poglavito kolegu na suprotnoj strani, Hiddinka, uvažava, ali čini se da vjeruje u pozitivan rezultat u Moskvi: "Hiddink je jedan od najboljih trenera na svijetu, veliki motivator i taktičar, ali nije mađioničar.", osvrnuo se na već  uvriježeni stav kako su Rusi dovođenjem nizozemskog "čudotvorca" barem za trećinu jači.

"Rusi su velikim investiranjem prilično podigli kvalitetu lige, primanja koja nude ruski klubovi primamila su i odlične igrače iz Europe i Južne Amerike, a sve svoje igrače su zadržali u zemlji u svega nekoliko klubova, doveli su jednog od najboljih svjetskih trenera, ali ne očekujem da će u tako malo vremena toliko značajno unaprijediti svoju igru.", rekao je Bilić, pa "za svaki slučaj" dodao da je Rusija "velesila".

"Očekujem puno od utakmice", otvoreno je poručio. Vjerojatno su mu slična očekivanja i prema novacima koji su sa širih spiskova i "izbornikovih vizija" našli put i do reprezentativnog popisa: "Pranjić je tu od početka, ne samo zbog dobrih igara u posljednje vrijeme, a otraga nam fale Šimić, Šimunić i Tudor. Pozvao sam Vejića koji je preporodio Tomsk i igra na poziciji gdje smo trenutno hendikepirani."

Hendikepiranost ipak još ne želi ublažiti pozivanjem Stjepana Tomasa, iako je obećao otići u Istanbul čim uhvati vremena: "Već sam objasnio nekoliko puta: Tomas nije ispao iz reprezentacije zbog nogometnih razloga, već zbog fame koja se oko njega stvorila nakon utakmice protiv Australije na SP-u", rekao je izbornik i povjerio da je kartone i ozljede u obrani pomišljao sanirati i pozivanjem Nikole Pokrivača iz Varteksa, ali da ga je ipak, svjestan njegove važnosti za mladu reprezentaciju, ovaj put odlučio "poštediti".

Srebrić: Navijači su Italiji radili protiv državnog interesa

Glavni tajnik je obavijestio da Savez FIFA-i, koja je protiv HNS-a pokrenula postupak zbog "slučaja svastika", priprema odgovor koji će poslati do petka.

Uz još jedno retoričko "zašto" i "za čiji cilj su to navijači napravili", Srebrić je njihov čin, zbog toga što Hrvatskoj ugrožava kandidaturu za Europsko prvenstvo, ocijenio kao djelo "protiv državnog interesa"

Tekst i foto: Z.A.

Pročitajte više