Bilić: Schweinsteiger je vođa, a Kloppa obožavam

Foto: Hina

TRENER West Hama i bivši izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić u intervjuu za njemački Sport 1 govorio je o životu u Engleskoj, postignutim rezultatima s West Hamom, ali i o budućim koracima u trenerskoj karijeri.

Bilić je u lipnju ove godine preuzeo West Ham, klub za koji je kao igrač upisao 49 nastupa.

"Zadovoljan sam, uprava je zadovoljna mojim radom. Naravno, lakše mi je jer sam kao igrač nastupao za West Ham pa znam kako neke stvari funkcioniraju. Isto tako, imam određenog iskustva koje sam prikupio kroz rad u hrvatskoj reprezentaciji, Lokomotivu i Bešiktašu. Imam i sjajne pomoćnike, a što je još važnije karakternu momčad s ogromnim potencijalom", rekao je Bilić za Sport1.

"Pokušavam biti normalan"

Bilića mnogi hvale na Otoku. Opisuju ga kao mladog i "cool" trenera, ali opet sjajnog stručnjaka koji zna povisiti glas kada zatreba.

"Teško mi je govoriti o sebi, ne mogu se hvaliti. To bi trebali raditi drugi ljudi. Ja nisam "cool", samo sam normalan. Odnosno, pokušavam biti normalan. Imam 47 godina, nisam više tako mlad da budem cool"

"Gitara je u podrumu"

Bilićeva strast je sviranje, ali nema više vremena za svoju gitaru.

"Da, volim svirati, ali nisam dugo. Gitara je u podrumu. Kad ste trener nemate previše slobodnog vremena. Samo nogomet i obitelj"

Povratak u Njemačku?

Njemačke novinare zanimalo je hoće li se Bilić jednog dana vratiti u Njemačku, točnije Karlsruhe iz kojeg je kao igrač zaplovio prema engleskoj ligi.

"Karlsruhe je klub koji je na neki način pozitivno obilježio moju karijeru. Želim im da se što prije vrate u Bundesligu. Što se tiče mog eventualnog povratka u Njemačku, zbilja ne mogu ništa prognozirati. Bio sam u Hrvatskoj, Rusiji, Turskoj i sada sam u Engleskoj. Trenerski poziv je život lutalica. Nemam dugoročnih planova".

"On je pravi izbor za Redse"

Bilić o Kloppu ima samo riječi hvale.

"Jürgen Klopp je izvanredan trener, jedan od najboljih na svijetu. Obožavam ga. Ono što je učinio s Borussijom Dortmund je nevjerojatno. Moj pomoćni trener Edin Terzić je radio s njim u Borussiji i ima samo pozitivne priče o njemu. Njegov dolazak u Liverpool opisao bih kao savršen spoj. On se savršeno uklapa i to je vidljivo jer Liverpool igra drugačije. On je pravi izbor za Redse, dugo će biti tamo", rekao je Bilić, a Nijemce je zanimalo i što misli o Bastianu Schweinsteigeu.

"On je legenda. United je veliki klub i ako Bastian igra dobro to se odmah odrazi na terenu. United trenutno nije u idealnoj formi, ali neupitno je da je Schweinsteiger pravi vođa".

Budućnost u West Hamu

Bilić je u svom prvom mandatu na klupi West Hama izjednačio rekord velikog sir Alexa Fergusona. U jednoj je polusezoni srušio četiri velikana, a malo mu je nedostajalo da padne i United s kojim je početkom prosinca remizirao na Old Traffordu.    

"Svaka utakmica u Premier ligi je vrlo zahtjevna i teška. Nema lakih utakmica ni protivnika. Mi smo pokazali kako možemo svakoga pobijediti i dat ćemo sve od sebe da ostanemo pri vrhu. Ja imam ugovor do 2018., ali tko zna što će život nosi. Ništa mi ugovor ne vrijedi, ako ne igramo dobro"

 

Pročitajte više