Bilić srušio i Mourinhove prvake

Foto: Getty Images / Guliver Images

SLAVEN BILIĆ je s West Hamom upisao pobjedu protiv još jednog velikana. S 2:1 je na Upton Parku pao prvak Chelsea i pridružio se društvu velikih klubova koji su morali čestitati ovom londonskom klubu.

Drugačija pobjeda od onih nad ostalim velikanima

Za razliku od slavlja nad Arsenalom, Liverpoolom i Manchester Cityjem, West Ham je Bluese svladao kod kuće. Bila je to utakmica koja se može na neki način označiti krunom ovog uvodnog razdoblja Bilića na Upton Parku, prožetog ogromnim uspjehom.
 
Bilić će tako i u idućem tjednu biti predstavljan kao hit, ali nakon ove utakmice sve će manje biti onih koji će tvrditi da je sve stvar sreće, a da je West Hamova taktika samo parkiranje autobusa i čekanje prilika iz kontri.
 
Bilić nadmudrio Mourinha
 
Na stranu što je i to legitimna taktika i na neki način i nju treba znati posložiti, Bilić je Mourinha danas nadigrao šahovskom nogometnom partijom, u kojoj je Portugalac, dojam je, želio dočekati Bilića i bez preuzimanja velikog rizika svladati ga ovosezonskim oružjem Čekićara.
Domaćini se ipak nisu dali navući u tu zamku, već su od početka igrali dosta pametan susret. Blaga inicijativa i kontinuirani napadi s promjenama ritma doveli su do sasvim zasluženog vodstva, mada su uvertira kod gola Zaratea bila dva prekida.
 

 
Chelsea je potom suočen s negativnim rezultatom morao krenuti otvorenije naprijed, ali izuzev jedne velike prilike, nije u tom razdoblju inicijative gostiju bilo puno panike kod domaćina. I pritom su Čekićari zaprijetili svojim zaštitnim znakom, brzom tranzicijom, ali Lanzini je propustio zaključiti susret već do predaha.
 
Opuštanje domaćina, ali i pokazivanje karaktera
 
U nastavku s igračem manje prvaci su zaigrali odlučnije, a West Ham kao da je očekivao da će se susret sam privesti kraju pa je Bilićeva momčad upala u jednu rupu izvedbe tijekom nastavka, uslijed koje je stiglo i izjednačenje.
 
Reakcija potom ono je najbolje što je Bilić dobio od ovog susreta. Njegovi igrači pokazali su karakter, ali i igru i ideju, i nakon jedne osmišljene akcije iskoristili svog aduta u liku Andyja Carrolla, koji je vrlo lijepo pogodio glavom za konačnu pobjedu.
 

 
Payet je ključ
 
Velika je ovo bila pobjeda i Dimitrija Payeta, dirigenta igre ove momčadi, koji je opet pokazao kako igra u velikoj formi. U segmentu organizacije igre zasjenio je Hazarda i društvo s druge strane terena i Bilićevo inzistiranje da ge se dovede ovo ljeto sad je mnogo jasnije svima.
 
Šesto je to ligaško slavlje u sezoni, četvrto protiv velikana, ali možda i najveće. Zbog načina, ne zbog jačine Chelseaja. U pravoj "otočkoj" utakmici, sastavljenoj od niza faza, Bilić je pokazao da ima plan za svih 90 minuta i da zna izvući karakter iz igrača.
 
Bilić i igrači izvlače maksimum jedan iz drugog
 
Drugo mjesto Premiershipa nakon par kola moglo je zaista biti slučajnost, ali drugo mjesto nakon polovice odigranog desetog kola ima veću težinu. Ova momčad i Bilić zasad izvlače maksimum jedan iz drugoga, na veliku radost njihovih navijača.
 
 
WEST HAM - CHELSEA 2:1
 
 

Widget powered by WhatstheScore.com

Pročitajte više